Vše, co potřebujete vědět o sezamové pastě tahini

Falafel s tahini
ZDROJ: Alesia / Pexels
sdílet:

U nás je pasta tahini známá především jako součást hummusu, její využití je však mnohem širší. Odkud se tahini nebo také „tahina“ vzala, jak ji vyrobit a kde všude se dá použít?

Rozemletím sezamových semínek vznikne hustá olejová pasta, texturou podobná arašídovému máslu s výraznou chutí. V arabštině se jí říká tahini.

Vzhledem trochu připomíná arašídové máslo a zemitou ořechovou chuť sezamových semínek s hořkými podtóny. Pokud se vám zdá nepříjemně hořká až svíravá, pravděpodobně jste ochutnali pastu, která už není čerstvá.

Tahini z pražených sezamových semínek je jemnější než varianta ze syrových či neloupaných semínek.

Tipy, jak využít tahini:

  • bez tahini se neobejdete při přípravě pomazánek hummus a baba ganuš
  • nakrájejte syrovou zeleninu (mrkev, okurku, řapíkatý celer atd.) a použijte tahini místo dipu
  • vyměňte máslo za tahini na toust s medem k snídani
  • přimíchejte do tahini trochu horké vody a citronové šťávy a získáte vynikající omáčku k falafelu nebo burgeru
  • smíchejte tahini, olivový olej, jablečný ocet, citronovou šťávu, nastrouhaný zázvor a aromatická salátová zálivka je na světě
  • zahustěte s ní květákovou polévku pro ještě krémovější a hustší konzistenci

Do kulinářského světa vpadla pasta tahini tak trochu omylem. Vznikla jako vedlejší produkt při výrobě sezamového oleje na Blízkém východě. Nicméně to není jediná oblast, kde se tahini využívá. Objevuje i  receptech z Číny, Vietnamu i Indie.

Na Blízkém východě se většinou nazývá „tahina“ z arabského slova tahn, které znamená půda. Většina západních zemí ale používá slovo tahini podle řeckého pravopisu.

Jak vyrobit tahini?

Hotovou pastu  tahini seženete ve většině supermarketů, ale velmi snadno si ji můžete připravit i doma.

Co budete potřebovat:

  • 284 gramů (cca 2 šálky) nepražených loupaných sezamových semínek
  • 1 - 2 lžíce oleje olivového oleje (výborný je také avokádový olej)
  • mixér

Jak na to:

  1. Sezam opražte na pánvi nebo v troubě při 175 °C. Semínka by se měla rozvonět a lehce zezlátnout. 
  2. Opražený sezam nechte vychladnout.
  3. Následně sezam mixujte za postupného přidávání oleje. Pokud máte extra výkonný mixér, možná olej vůbec nebudete potřebovat. Mixujte tak dlouho, dokud nezískáte požadovanou jemnost.

Tahini skladujte v lednici uzavřenou ve skleněné nádobě s funkčním uzávěrem. Vydrží tak až měsíc. Část oleje se časem může oddělit, jde však o normální jev. Pastu stačí před použitím promíchat.

Krémová polévka s pastou tahini

Krémová polévka s pastou tahini

Více

Pastou tahini ku zdraví

Obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek jako jsou protizánětlivé mononenasycené mastné kyseliny, antioxidanty, vitamíny skupiny B, vitamín A a E, hořčík, fosfor, mangan, zinek, železo i vápník.

Díky vysokému obsahu bílkovin je vhodnou potravinou pro vegany a vegetariány.

Hlavní benefity tahini:

  • Působí preventivně proti vzniku osteoporózy.
  • Má antibakteriální účinky.
  • Bojuje proti zánětu v těle.
  • Posiluje nervový systém, srdce a cévy.
  • Chrání správné fungování jater a ledvin.
  • Přispívá ke snížení rizika vzniku cukrovky 2. typu, srdečních chorob a rakoviny.

Související články

8 nápadů na rychlé luštěninové pomazánky
  • Tipy a triky

8 nápadů na rychlé luštěninové pomazánky

Luštěninové pomazánky mají samá plus. Jsou chutné, přirozeně bezlepkové, veganské, plné bílkovin a výborně zasytí. Navíc je připravíte s minimem úsilí a za chviličku. ...
Lehké a hravé salátové zálivky
  • Tipy a triky

Lehké a hravé salátové zálivky

Rádi byste začali nový rok trochu zlehka, ale dochází vám inspirace na oživení oblíbeného salátu? Připravili jsme vám přehled zálivek, které jsou lehké, snadné a salát chuťově povýší o stupínek výše.  ...
Autor: Zorka Švarcová

Obchod Apetit