Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jaké jídlo mají v Egyptě a co z egypské kuchyně byste si neměli nechat ujít?

Tradiční egyptský pokrm Kushari
ZDROJ: Omar Elsharawy/ Unsplash
sdílet:

Rozhodli jste se letos v létě překonat hranice evropského kontinentu a zamířit někam blíž k rovníku? Možná je vaší cílovou destinací možná právě Egypt. Jaké kulinární skvosty tu najdete a na co si v Egyptě dát spíš pozor? Připoutejte se, let egyptskou gastronomií právě začíná.

Kořeny egyptské kuchyně sahají do doby 2500 let před naším letopočtem. Návštěva Egypta vám tak umožní ochutnat pokrmy z dávné historie i nahlédnout do jedinečné severoafrické kultury. Egyptská gastronomie má některé společné rysy s kuchyní tureckou i středomořskou.

Základem jsou chléb, obiloviny a luštěniny

Jednoduchý chléb zvaný aish baladi (znamená v překladu ‚žít‘ nebo ‚způsob života‘) je podobný řecké pitě. Egypťané ho obvykle nejedí namazaný máslem jako my, ale používají ho k nabírání luštěninových polévek např. z fazolí fava, omáček a dipů s pastou tahini, lehkých salátů a dušených pokrmů s rýží.

Velká část egyptského obyvatelstva se hlásí k islámu, takže vepřové maso bývá nahrazováno skopovým, kozím, jehněčím či drůbeží.

Na své si přijdou vegetariáni i vegani 

Egypťané si také potrpí na jídla zeleninová. Typické jsou přílohy jako egyptská okra (bamya), zelené fazolky s mrkví, smažený květák nebo místní čočková polévka. Velmi oblíbený je také kuskus s olivami a sušenými rajčaty.

  • Oběd obvykle zapíjejí sladkým ledovým čajem z ibiškových květů s názvem karkadeh.
  • Namísto kávy si pak často dopřávají černý čaj slazený třtinovým cukrem a doplněný porcí čerstvých mátových listů. Tento nápoj dokáže ochladit v horkém létě, i když se pije teplý.

Na Hedvábné stezce

Díky snadnému přístupu k přístavům legendární Hedvábné stezky má Egypt odedávna k dispozici nepřeberné množství pikantního, zemitého a bylinného koření –⁠ římský kmín, koriandr, bobkový list, kardamom, anýz, zázvor, skořici, hřebíček, šafrán apod. Pod pojmem dukka se skrývá univerzální suchá směs nasekaných ořechů, semínek a koření.

  • Dukkou můžete ozdobit chléb namočený v olivovém oleji, polévky, dipy nebo třeba pečené brambory.
  • Hodí se třeba na ozdobu tradiční polévky molokhia z lístků jutovníku s masovým vývarem a směsí koření.

Co jedli už egyptští faraoni?

Ful medames je ikonické jídlo, jehož historie sahá až do dob faraonů. Podává se k snídani, jako předkrm nebo pouliční jídlo. Jedná se o pokrm z fazolí vařených na olivovém oleji s česnekem, citronem, solí, pepřem, římským kmínem a vločkami chilli papriček.

  • Přílohou k ful mudamas mohou být vejce uvařená natvrdo někdy doplněná zeleninovým salátem, šalotkou, tahini pastou, nakládanou zeleninou, ale vždy chlebem.

Tento oblíbený pokrm je považován za egyptské národní jídlo. Má však velkého konkurenta v podobě kushari – oblíbené pouliční jídlo, které kombinuje rýži, těstoviny a čočku a je přelité kořeněnou rajčatovou omáčkou. Autentickou egyptskou chuť mu dodává cizrna, křupavá smažená cibulka, česnekový ocet a pálivá omáčka.

Co mají společného Egypťané a Francouzi?

Foie gras si asi se severoafrickou kulturou automaticky nespojíte. Tuto pochoutku však údajně vynalezli staří Egypťané. Historicky si na ní a dalších druzích masa pochutnávaly pouze vyšší vrstvy společnosti.

  • V současnosti jsou vnitřnosti v Egyptě nejdostupnějším druhem masa.
  • Konkrétně játra jsou pak obzvláště oblíbená v Alexandrii. Tam se také zrodil typický egyptský játrový sendvič. Játra se nakrájejí na kousky a smaží spolu s paprikou, cibulí, česnekem, chilli a petrželkou. Podávají se v měkké housce nebo bagetě.

V egyptské kuchyni najdeme spoustu bezmasých jídel. Maso se objevuje nepříklad ve slavnostních pokrmech, jako je třeba oblíbené domácí jídlo lahma bil basal neboli hovězí maso v cibulové omáčce a bamya bil lahme, egyptská dušená okra a jehněčí. Oblíbená je také egyptská omeleta eggah a shakshuka.

Pudinky všeho druhu

Na seznamu egyptských sladkostí nechybí, stejně jako v mnoha arabských i středomořských kuchyních, i u nás dobře známá baklava. Chcete-li však zkusit něco odvážnějšího ochutnejte om ali – chlebový pudink z listového těsta, mléka, kokosu, rozinek a ořechů.

Mimo pudinku chlebového v anglickém stylu se zde setkáte i s jeho krémovou mléčnou verzí zvanou mahalabia. Doporučujeme vyzkoušet i sladké pečivo balah el sham nebo maehallabiya, krém z rýžové mouky ochucený růžovou esencí a posypaný pistáciovými oříšky.

Na co si dát pozor

Voda v Egyptě obsahuje různé bakterie, viry a parazity. Problém je však hlavně v tom, že se jedná o naprosto jiné druhy, než na které je náš organismus zvyklí. Tyto mikroorganismy pak mohou vyvolat nemalé střevní problémy. Na pozoru se tedy mějte i třeba před ledem v restauracích a vodu pijte pokud možno výhradně balenou.

Za rizikové lze bohužel považovat i ovoce, které není opatřeno slupkou a v podstatě jakékoliv jídlo, které není tepelně upraveno. Pokud se rozhodnete syrové potraviny přece jen konzumovat, doporučujeme k jejich omytí použít opět vodu balenou, nikoli z kohoutku.

Zdroje informací: Scenic, All Recipes, Invia

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...