Pivo není jen světlý a tmavý ležák. O tom, kolik stylů existuje a jak rozmanité chutě, vůně a barvy může pivo mít, nám ukazují minipivovary. Vaří piva lehká i silná, klasická i experimentální a divoká. Desítku nejzajímavějších jsme vybrali společně s majiteli projektu PivoJinak.
1. Volt, Jablonec nad Nisou
Minipivovar, který vznikl před čtyřmi lety. Pro svá piva volí elektrické názvy: Dynamo (spodně kvašená 10°), Zkrat (18° IPA) nebo Adaptér (11° APA). Nabídka i portfolio je veliké, přímo v pivovaru je na čepu okolo osmi pivních stylů, které se neustále obměňují. K pivovaru a malé pivnici patří i penzion.
2. Cobolis, Praha
Pivovar, restaurace, kavárna a pekárna. Ale taky věčně usměvavý chlap jako hora, sládek Pavel Palouš, který je ohromně zapálený do své práce. A na pivu je to znát.
- Pivovar najdete přímo na zastávce metra C Ládví, v Kulturním domě Ládví. Pivo tu vaří od května 2018, na čepu bývá okolo 10 piv od světlé desítky (Předák) či dvanáctky přes APU Nevadu, stout, IPU a NEIPU. Další piva jsou sezonní a občas i vysloveně experimentální. „Zatím jsme nikdy s Cobolisem nesáhli vedle,“ prozrazují kluci z Pivo Jinak.
- Pivo si můžete odnést i domů nebo objednat v e-shopu.
3. Duck&Dog, Rajhard u Brna
Moravský minipivovar, který vznikl u piva. „Chtěli jsme si zkusit uvařit vlastní pivo. První várky byly v domácích podmínkách, postupně to ale narostlo a začali jsme vařit ve velkém,“ vzpomíná Tamara Mifková, dcera majitele.
- Po celý rok najdete v nabídce IPU, Pale Ale a WHite IPU nazvanou Wild Horny Pony. K nim pak během roku přibývají sezonní speciály: na velikonoce Easter Egg, v létě Summer Ale, vánoční speciál a také piva ze série Single Malt & Single Hop zvané Smash. „Jsou to výborná lehká a dobře pitelná piva,“ prozrazuje Tamara.
4. Klášterní pivovar, Želiv
V areálu premonstrátského kláštera se pivo pravděpodobně vařilo už ve 13. století. Dnes, po obnovení tradice, se tu vyrábí jak český ležák plzeňského typu, tak i ALE belgického typu, který navazuje na klášterní trapistická piva. „Baví nás jejich historické receptury,“ vzkazují z Pivo Jinak.
5. Mazák, Dolní Bojanovice
Pivo se v malém pivovaru vaří už deset let. „Měl jsem hospodu a chtěl jsem si do ní uvařit vlastní pivo, začínal jsem doma na plotně,“ směje se majitel Mazáka Jiří Michalovič.
- Portfolio pivovaru tvoří klasické ležáky českého či německého stylu i piva svrchně kvašená typu ALE. Piv se tu vaří opravdu spousta druhů a nikdy nechybí sezonní speciály, ať už jde o Vánoce, Velikonoce nebo Valentýn. Baví nás edice Single Hop, kdy se pivo vaří podle stejné receptury, ovšem pokaždé z jiného chmele. Pivo si můžete objednat v jejich vlastním e-shopu.
6. Matuška, Broumy
Minipivovar založil sládek Martin Matuška v roce 2009 na Velikonoční pondělí, kdy v garáži na Křivoklátsku uvařil první várku speciálního spodně kvašeného tmavého piva.
- Dnes do stálé nabídky pivovaru patří California, skvělé a dobře pitelné pivo, které je také z celé nabídky nejprodávanější. „Určitě ale ochutnejte i naši Desítku, která je oproti klasickým desítkám trochu hořčí, ale její popularita za poslední roky roste. A nenechte si ujít naše speciály!“ vzkazují z pivovaru. „Piva od Matušky jsou velmi pitelná a léty vyladěná k dokonalosti, a tak jsme v jejich přítomnosti strávili nejeden vydařený večer,“ potvrzují majitelé projektu Pivo Jinak.
7. Pivovar Chříč
Pivovar na severním Plzeňsku má skvělé pivo i příběh. Činnost pivovaru byla obnovena v roce 2015 skupinou přátel, kteří chtěli založit sociální podnik. Navázat na tradici vaření piva, sahající do roku 1567, se nakonec ukázalo jako nejlepší plán.
- Pivovar Chříč funguje jako chráněná dílna a zaměstnává lidi s mentálním i fyzickým postižením. Pivo se tu vaří postaru, v měděné varně, pod kterou je kotel s praskajícím dřevem.
- Vlajkovou lodí je jedenáctistupňový ležák Pazdrát, který doplňují různé sezonní speciály a svrchně kvašená piva. V areálu pivovaru je i hospoda, která zároveň slouží jako jídelna pro nedalekou základní školu. Tu před dvěma lety otevřelo právě sdružení Propolis, které stojí i za Pivovarem Chříč.
8. Skylon, vesmírem létající pivovar
Skylon Brewery, za kterým stojí manželé Adam a Aneta Roudničtí, nemá varnu ani tanky. Zázemí jim poskytují kolegové z jiných pivovarů. Vaří piva netradičních chutí, které jinde nenajdete. Nebojí se experimentovat a jejich piva jsou zážitkem, který si musíte tak trochu ulovit. Doporučujeme sledovat je na Instagramu.
Zdroj: Apetit