0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vyvážený jídelníček Grace Kelly: Nedala dopustit na ovesnou kaši, zeleninu a celozrnné potraviny

Grace Kelly
ZDROJ: 12019 / Pixabay
sdílet:

Dávno předtím, než se stala monackou kněžnou, si Grace Kelly vysloužila obdiv díky svým hereckým schopnostem, eleganci, éterické kráse a záviděníhodné postavě. A pokud vás zajímá, jak si ji udržela po celý život, rozhodně čtěte dál.

Miska ovesné kaše k snídani

Možná i díky tomu, že Grace Kelly pocházela z velmi sportovní rodiny (její otec byl trojnásobným olympijským zlatým medailistou), vždy sázela na konzumaci nutričně vyvážených, plnohodnotných jídel.

  • Aby nastartovala svůj den a byla sytá až do oběda, snídala kaši z ovesných vloček. Prý dávala přednost nízkotučnému mléku, takže je velmi pravděpodobné, že ho používala i pro přípravu ovesné kaše.
  • Pro případ, že by ji přece jen zastihl hlad ještě před jedenáctou hodinou dopoledne, vždy u sebe měla sušené meruňky či jiné čerstvé ovoce, ale také mrkev a řapíkatý celer nakrájené na hranolky.

Jedla „správné věci“

„Mám ráda dobré jídlo, ale snažím se jíst správně, tedy správné věci.“ Tahle věta, kterou kdysi řekla jednomu reportérovi, ukrývá celou její filozofii stravování. Grace Kelly si zkrátka zakládala na zdravém jídelníčku – jedla lehká jídla v menších porcích.

  • Z hlediska dnešních výživových směrů se její jídelníček nejvíce podobá tomu nízkosacharidovému. Kelly se striktně vyhýbala cukru, světlému pečivu i rýži a kdykoli to bylo možné, volila celozrnnou variantu přílohy i pečiva.
  • Kromě celozrnných potravin byl její jídelníček založen spoustě zeleniny, bílém jogurtu a ovoci. 
  • Ačkoli si prý občas pochutnala na cheeseburgeru, maso a ryby jedla spíše výjimečně.
  • Není tedy divu, že ke světově známým receptům, které monacká kněžna připravovala, patří salát Caesar a Ratatouille ve stylu Nicoise.

Hodně pila a dezerty odmítala

Grace Kelly důsledně dodržovala pitný režim. A kromě obyčejné vody se hydratovala i konzumací potravin bohatých na vodu, například jablek.

  • Tvrdila, že když člověk dostatečně pije, zůstává déle sytý a nemá tendence se přejídat. 
  • Jen zřídka si k odpolednímu čaji dala sušenku, většinou říkala všem sladkostem jasné „ne“.
  • K uspokojení chutí na sladké jí stačil šálek zeleného čaje se lžičkou medu, který pravidelně popíjela po večeři.

Rychlá chůze a žádné nárazové diety

V rozhovoru pro časopis People z roku 1982 odtajnila tehdejší nejlépe oblékaná žena světa svou cvičební rutinu – téměř každý den se alespoň jednu hodinu věnovala rychlé chůzi a občas se s přáteli vydala na dlouhou celodenní túru.

  • Nebyla zastánkyní rychlých a přísných diet. Vysvětlovala, že taková dietní opatření by dostala do stresu, zkazila náladu a musela by na ně pořád myslet, na což podle svých slov neměla čas.
  • Někdy si však naordinovala detox, během kterého jedla hodně zeleniny a ovoce, obzvláště jablek a pomerančů, a vyhýbala se karbohydrátům.

Zdroje informací: First for women, Musings of a Classic Film Addict, Silver Screen Suppers, Spoon University, The American Femme

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč