Dávno předtím, než se stala monackou kněžnou, si Grace Kelly vysloužila obdiv díky svým hereckým schopnostem, eleganci, éterické kráse a záviděníhodné postavě. A pokud vás zajímá, jak si ji udržela po celý život, rozhodně čtěte dál.
Miska ovesné kaše k snídani
Možná i díky tomu, že Grace Kelly pocházela z velmi sportovní rodiny (její otec byl trojnásobným olympijským zlatým medailistou), vždy sázela na konzumaci nutričně vyvážených, plnohodnotných jídel.
- Aby nastartovala svůj den a byla sytá až do oběda, snídala kaši z ovesných vloček. Prý dávala přednost nízkotučnému mléku, takže je velmi pravděpodobné, že ho používala i pro přípravu ovesné kaše.
- Pro případ, že by ji přece jen zastihl hlad ještě před jedenáctou hodinou dopoledne, vždy u sebe měla sušené meruňky či jiné čerstvé ovoce, ale také mrkev a řapíkatý celer nakrájené na hranolky.
Jedla „správné věci“
„Mám ráda dobré jídlo, ale snažím se jíst správně, tedy správné věci.“ Tahle věta, kterou kdysi řekla jednomu reportérovi, ukrývá celou její filozofii stravování. Grace Kelly si zkrátka zakládala na zdravém jídelníčku – jedla lehká jídla v menších porcích.
- Z hlediska dnešních výživových směrů se její jídelníček nejvíce podobá tomu nízkosacharidovému. Kelly se striktně vyhýbala cukru, světlému pečivu i rýži a kdykoli to bylo možné, volila celozrnnou variantu přílohy i pečiva.
- Kromě celozrnných potravin byl její jídelníček založen spoustě zeleniny, bílém jogurtu a ovoci.
- Ačkoli si prý občas pochutnala na cheeseburgeru, maso a ryby jedla spíše výjimečně.
- Není tedy divu, že ke světově známým receptům, které monacká kněžna připravovala, patří salát Caesar a Ratatouille ve stylu Nicoise.
Hodně pila a dezerty odmítala
Grace Kelly důsledně dodržovala pitný režim. A kromě obyčejné vody se hydratovala i konzumací potravin bohatých na vodu, například jablek.
- Tvrdila, že když člověk dostatečně pije, zůstává déle sytý a nemá tendence se přejídat.
- Jen zřídka si k odpolednímu čaji dala sušenku, většinou říkala všem sladkostem jasné „ne“.
- K uspokojení chutí na sladké jí stačil šálek zeleného čaje se lžičkou medu, který pravidelně popíjela po večeři.
Rychlá chůze a žádné nárazové diety
V rozhovoru pro časopis People z roku 1982 odtajnila tehdejší nejlépe oblékaná žena světa svou cvičební rutinu – téměř každý den se alespoň jednu hodinu věnovala rychlé chůzi a občas se s přáteli vydala na dlouhou celodenní túru.
- Nebyla zastánkyní rychlých a přísných diet. Vysvětlovala, že taková dietní opatření by dostala do stresu, zkazila náladu a musela by na ně pořád myslet, na což podle svých slov neměla čas.
- Někdy si však naordinovala detox, během kterého jedla hodně zeleniny a ovoce, obzvláště jablek a pomerančů, a vyhýbala se karbohydrátům.
Zdroje informací: First for women, Musings of a Classic Film Addict, Silver Screen Suppers, Spoon University, The American Femme