Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vyzkoušejte nové kombinace chutí! Nechte se rozmazlit sladkostmi s vůní Indie

indické dezerty
ZDROJ: Aditya Joshi/ Unsplash
sdílet:

Hlavní chody indické kuchyně jsme s chutí zařadili do jídelníčků. Byla by ale škoda minou i skvělé sladké tečky, které indická kuchyně nabízí. Indické dezerty jsou velmi sladké, kořeněné a s kouzelnou mocí odnést vás do exotických dálek.

Část indických dezertů by se dala označit spíše za cukrovinky. Velké množství cukru najdeme buď přímo v jejich složení, nebo se často namáčejí či vaří v cukrovém sirupu.

  • Jde o různě tvarované sladké hmoty např. kuličky, oválky nebo nakrájené čtverečky apod. 
  • Obvykle pak tato těsta obsahují mléko respektive mléčnou sušinu. Tu si lze v domácích podmínkách připravit naředěním sušeného mléka čerstvým nebo vodou, čímž vznikne pasta požadované konzistence, která se dá libovolně tvarovat.
  • Pokud ve výčtu ingrediencí mléko nenajdete, hmota bývá tvořena pšeničnou krupicí, semolinou, cizrnovou nebo rýžovou moukou.
  • Při přípravě oblíbených kuliček se používá také tzv. ghí neboli přepuštěné másloRestují se na něm jednotlivé přísady a cukrovinky se i smaží.
  • To, čím se indické dezerty odlišují například od těch našich, je hlavně jejich nezaměnitelná kořeněná chuť: kardamom, skořice, šafrán – to všechno se v indických dezertech skrývá.
  • Typicky se pak přidávají ještě oříšky a sušené ovoce. Oblíbené jsou pistácie, loupané mandle, sušené datle, nebo rozinky.
  • Indických dezertů je nespočet, chutnají ale trochu podobě.

1. Gulab Jamun

Gulab Jamun, smažené sladké kuličky, jsou jedním z nejslavnějších indických dezertů. Vyrobějí z mléka redukovaného na konzistenci měkkého těsta (něco mezi klasickým a sušeným mlékem) tzv. khoyi ochuceného kardamomem. Podávají se často ještě teplé máčené v cukrovém sirupu smíchaném s růžovou vodou.

Tyto kuličky si můžete zkusit připravit i sami doma. Budete potřebovat asi půl kila cukru, plnotučné mléko, sušené mléko, dětskou krupičku, kostku másla, 1 prášek do pečiva a mletý kardamom.

  • Cukr vařte s vodou, dokud nevznikne sirup.
  • Přepusťte skoro celou kostku másla (zbytek přidejte do těsta).
  • Smíchejte všechny suché ingredience (v poměru krupička: sušené mléko 1:4).
  • Poté přilévejte mléko, dokud nevznikne těsto, z něhož budete moci tvarovat kuličky.
  • Kuličky osmažte dozlatova na připraveném ghí.
  • Ještě teplé je pak namočte do cukrového sirupu.

2. Kulfi

Kulfi není nic jiného nežli indická nebo lépe řečeno jihoasijská obdoba zmrzliny. Vyrábí se z ochuceného mléka, které se nejprve kondenzuje a karamelizuje pomalým vařením spolu s malým množstvím rýže nebo mouky.

  • Poté se do takto upraveného mléka přidávají oříškové pasty (např. pistáciová) a koření.
  • Zmrzlina se pak zmrazí v typických malých hliněných nebo kovových hrníčcích, v nichž se i podává.
  • Kulfi má různé příchutě, v indických restaruracích u nás se setkáte nejčatěji s mangem, pistáciemi, šafránem či kokosem.
  • V Indii se pak jedná o pouliční letní občerstvení a slavnostní pochoutku, kterou prodavači tzv. kulfiwalla porcují rovnou z velkého hliněného hrnce.

3. Kheer

Kheer, někdy též nazývaný payas, je indická verze mléčné rýže. Při jeho přípravě se rýže vaří v mléce s cukrem a kořením.

  • Ochucena může být šafránem, rozinkami, kardamomem a oříšky.
  • V některých částech Indie se pak rýže nahrazuje bulgurem, tapiokovými perlami nebo krupicí.
  • Sladká mléčná kaše se obvykle podává během obřadů, svátků a oslav. V mnoha částech Indie se dokonce má za to, že svatba není plně požehnaná, pokud se na ní kheer nepodává.
  • Stejně tak je prý tradicí podávat mléčnou rýžovou kaši jako poslední pokrm, pokud někdo na delší dobu opouští domov.

4. Laddu

Laddu je další verzí oblíbených sladkých kuliček. Ty se připravují z těsta z orestované mouky (např. cizrnové nebo pšeničné), kokosu, kardamomu, skořice, oříšků a cukru.

  • Mohou být obalené v dalším kokosu nebo zdobené oříšky.
  • Laddu je populární po celé Indii. Setkat se s nimi můžete u příležitosti náboženských obřadů, festivalů, ale i domácích oslav.

5. Barfi

Barfi je sladkost vyrobená z mléčné sušiny nebo kondenzovaného mléka a dalších přísad. Zpravidla se jedná o nějaký druh oříšků, třeba mleté ​​kešu nebo pistácie.

  • Tato do formy nalitá a na čtverečky nakrájená hmota může obsahovat i kousky sušeného a čerstvého ovoce (např. datle, mango, banán), ovocné a kořeněné pasty nebo aromatickou růžovou vodu. Rázem se tak promění v chutnou cukrovinku.
  • Někdy se do barfi přidává i v Indii velmi oblíbená cizrnová mouka neboli besan.

6. Rasgulla

Rasgulla je indický dezert vyrobený ze sýru panýrPanýr je obdobou našeho přírodního čerstvého farmářského sýru.

  • Při přípravě rasgulla se smíchá s pšeničnou krupicí a následně se tato hmota tvaruje, jak jinak než do kuliček.
  • Ty se pak vaří v cukrovém sirupu s růžovou vodou.
  • Kuličky mohou být bílé, krémové, hnědé, zlaté nebo oranžové, podle dalších použitých druhů koření a jiných ochucovadel.
  • Rasgulla může být i plněná sušeným ovocem, kandovanou kůrou či oříšky.
Zdroj informací: časopis Apetit
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín