Abyste se ve dnech plných povinností zbavili stresu, musíte začít uklízet – ve své hlavě i ve své kuchyni. Jakmile budete mít kolem sebe pořádek, začne se vám více dařit při vaření, což potvrzují nejúspěšnější šéfkuchaři.
Úklid v hlavě i kuchyni
Jedním z nejhektičtějších měsíců v Apetitu je červen, protože před prázdninami obvykle potřebujeme kromě časopisu dokončit ještě novou kuchařku a někdy i speciál, navíc pořádáme letní piknik. A tak jsem si letos na dovolenou vezla knihu Detox hlavy, protože jsem měla pocit, že moje mysl je tak beznadějně přeplněná, že co nevidět exploduje. Léčba knihou zabrala a zajímavé je, že mám teď uklizeno nejen v hlavě, ale také v kuchyni.
Ono to totiž spolu souvisí. Abyste se zbavili přetlaku, musíte mít kolem sebe čisto bez nadbytku rušivých elementů. Začnete tím, že vypnete notifikace v telefonu a vymažete z něj všechny zbytečnosti, pak si uklidíte na ploše notebooku, a najednou zjistíte, že vynášíte z kuchyňské linky nepoužívané spotřebiče a nádobí a přerovnáváte kompletně celou spíž a mrazák.
Nevěřila bych, jak úlevné pocity může člověk zažívat při zbavování se věcí. Ale co pak? Máte uklizeno a získáte jedinečnou možnost začít v kuchyni nový, organizovanější život. Abychom vám s tím pomohli, přizvali jsme na pomoc odborníky z Ambiente, kteří v našem novém seriálu poradí, jak si uspořádat kuchyň. A kdo jiný než šéfkuchaři to dokáže lépe? Ptali jsme se, jak co skladovat, kam co dávat a nedávat, a jak si ještě lépe zorganizovat práci při vaření.
To je moje aktuální osobní výzva, protože jsem si vzala k srdci jednu z rad nového Apetitu: „Do vaření se pusťte až poté, co zvážíte, očistíte, oloupete, oškrábete a nakrájíte každou položku v receptu.“ Já obvykle zapínám sporák, teprve pak začnu krájet, protože se snažím využít každou vteřinu, a ve finále mám zbytečně naspěch a občas i něco pokazím.
Až tohle všechno zvládnu a uklidím ještě vše, co zbývá, budu perfektně připravená na druhé nejhektičtější období v Apetitu – měsíc říjen, který pro vás s novým Apetitem začíná právě teď…
Říjnové číslo Apetitu, který je právě teď na stáncích, je tradičně věnované české kuchyni. Najdete v něm recepty na tradiční česká jídla v moderním pojetí, kynuté pečení, ukázku z nové kuchařky Jablka a hrušky a také jídla, která se podávala na Hradě za prezidentů dříve i dnes.