Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Za nejlepší pizzou se vydejte do Neapole, dejte si ale pozor při placení, píše Kristína

Kristína Nemčková
ZDROJ: Unsplash, Kristína Nemčková (se svolením Kristíny Nemčkové)
sdílet:

Kristína Nemčková se zapsala do paměti všech fanoušků gastronomie jako nejmladší vítězka reality show MasterChef Česko. Díky své neuvěřitelné píli a nezměrnému talentu se po výhře vypracovala až na pozici sous chef vyhlášené dánské restaurace Geranium. Pro Apetit už více než rok píše sloupek, ve kterém se s vámi dělí o své zážitky a zkušenosti ze zahraničí. Tentokrát se s ní vydáme do slunné Itálie za tou nejlepší pizzou na světě.

S mámou máme už několik let tradici, že si uděláme na pár dnů výlet vždy na jiné místo. Zkombinujeme plány a přání nás obou, tedy památky a jídlo. Loni jsme zvolily Neapol – město se specifickým druhem života, ruchu, nepořádku a všudypřítomnou oslavou fotbalu. A právě do Neapole bych vám ráda sepsala pár svých gastrotipů včetně praktických rad, na co si dát pozor.

V tomto městě neuděláte pravděpodobně nikde chybu při výběru pizzy, ale rozhodně byste neměli minout návštěvu nejstarší pizzerie L‘antica Pizzeria da Michele, kterou proslavila Julia Roberts ve filmu Jíst, meditovat, milovat. Nabízí pouze dva druhy pizzy a každý den před ní stojí dlouhá fronta lidí. Dá se to obejít a objednat přímo u pokladny pizzu s sebou. Neapolská pizza se zvýšeným a vzdušným okrajem, která je dokonce chráněná jako nehmotné světové dědictví UNESCO, se peče při vysoké teplotě jenom 1,5 minuty. Díky tomu na ni nemusíte dlouho čekat a už za chvíli si ji můžete vychutnat třeba na schodech kousek od pizzerie.

V žádném případě si ale nesedejte do okolních kaváren, které vám nabízejí místo k posezení s jinde zakoupenou pizzou. Nenabídnou vám totiž ceník a vy za pití utratíte desetkrát více než za samotnou pizzu.

  • Za zmínku stojí i pizzerie Sorbillo, kde si objednejte pizzu Fritta, tedy smaženou pizzovou kapsu plněnou sýrem, rajčaty a špekem.
  • Tu pravou italskou atmosféru zažijete během večeře servírované doprostřed stolu v malé rodinné restauraci Mimi alla Ferrovia. Jídlo tak navzájem sdílíte a ochutnáte více pokrmů.
  • A nebo na zahrádce s neodolatelnou atmosférou v restauraci Concettina ai Tre Santi, kde podávají skvělé ricottou plněné cuketové květy nebo pizzu s ančovičkami.
  • Mile vás překvapí majitel malého krámku Cremeria Prete v samém historickém centru Neapole. Prozraďte mu, že na jeho obchod máte tip ode mě a věřím, že vás překvapí něčím navíc.
Skryt pre seznam

V Neapoli si určitě nenechte si ujít ochutnání čerstvé burraty, sýra podobného mozzarelle, s kapkou panenského olivového oleje, bazalkovým pestem a čerstvými rajčaty. Když vás během procházky městem zastihne hlad, ochutnejte oblíbené arancini, smažené rýžové jehlany či koule plněné masem a hráškem. Nebo si objednejte pesce fritto al cono – papírový kornout plný smažených ryb, mořských plodů a hranolek.

V okolí Neapole se již stovky let pěstují citrony, které proto najdete snad ve všech variantách dezertů nebo nápojů. Mezi nejznámější patří Delizia al Limone – malý citronový dortík.

  • Pokud milujete sladké, určitě ochutnejte i citronové tiramisu, citronovou zmrzlinu nebo limonádu Neapolitan gazzosa, do které se přidává soda bikarbona, a Italové si ji dopřávají po těžším obědě na slehnutí.

Návštěva Neapole rozhodně stojí za to, i kdyby jen jednou za život. Město není tak nebezpečné, jak se o něm často mluví, ale věnujte zvýšenou pozornost objednávání a placení. Někdy nám účtovali nesmyslné položky, jindy nám „zapomněli“ vrátit zpět peníze z úhrady v hotovosti nebo nám donesli na stůl něco, co jsme si neobjednaly. A i když jsme to odmítly, na účtence se to objevilo. Žádejte si před objednáním menu (jídelní lístek) a spočítejte si předem přibližnou útratu. Nechci tvrdit, že tohle platí pro celou oblast, ale setkaly jsme se s tím každý den a vždy na jiném místě, takže opatrnost a obezřetnost se v tomto případě vyplatí. 

A letos? Těšíme se s mámou do Říma!

O svých zkušenostech ze zahraničí píše pro Apetit Kristína Nemčková, sous chef z dánské restaurace Geranium.
Zdroj: Kristína Nemčková, Made by Kristína

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín