Za vzrostlými stromy se v klidné části pražských Dejvic ukrývá hospoda se zahradou. Historie budovy sahá do 16. století, kdy tu stála stará šárecká krčma. Dnes se restaurace jmenuje U Matěje a jejím šéfkuchařem je Jan Punčochář.
Na zahrádce restaurace, nebo chcete-li hospody, U Matěje se budete cítit jako ve vesnickém zájezdním hostinci. U vysokých barových stolků postávají místní a zvony nedalekého kostela sem tam připomenou, jak dlouho už tu jste. Klidu naposledy odbijí v šest večer, kdy bránou začnou proudit lidé na večeři.
Podívejte se na video z naší návštěvy restaurace U Matěje:
Na českou kuchyni nedá Jan Punčochář dopustit, jak říká, sám vyrůstal na vesnických zabijačkách, a tak se do menu nebojí zařadit třeba dršťkovou polévku nebo zadělávané ledvinky.
Oproti běžné české hospodě se jídla vyznačují tím, že se tu ctí technologické postupy francouzské školy nouvelle cusine. Tu Jan Punčochář leta piloval k dokonalosti ve špičkových restauracích Grand Cru a Le Terroir.
Menu se obměňuje podle sezóny. Momentálně můžete ochutnat například špaldový rohlík s trhaným vepřovým bokem na zázvoru a chilli, zauzeného lososa, kterého si U Matěje sami udí, kachní prso s pyré z červeného zelí nebo telecí pavouček z houbovo-koprovou omáčkou.
‚Když jsem na tohle místo přišel poprvé, věděl jsem, že nic jiného než česká, potažmo rakousko-uherská restaurace tu nemůže být. Najednou jsem se ocitl na vesnici, v hostinci, kde se čepuje skvělé pivo, vaří se tu výborné jídlo a lidé se sem chodí pobavit, popít a dobře najíst,‘ vzpomíná Jan Punčochář.
Sladká jídla se neobměňují, karamelové vejce s mangem Punčochář vymyslel ještě v dobách, kdy pracoval jako šéfkuchař v pražské restauraci Grand Cru. Chuť ani specifický způsob servírovaní, kdy vejce čísník doslova hodí na stůl a ono se rozbije, lidi stále nepřestal bavit. Stejné nadšení způsobují i tvarohové buchty s rumovou omáčkou a vanilkovou zmrzlinou.
Za zmínku stojí i nápojový lístek, konkrétně ‚kapitola‘ pálenky. Vybrat si můžete z několika Matějovic, mezi kterými je klasická ovocná trojice. Když budete mít štěstí, můžete vyzkoušet nějakou netradiční, třeba mrkvovici.
Dva podniky v jednom
Restaurace U Matěje v sobě ukrývá ještě jeden podnik. Honza Punčochář otevřel hospody hned dvě – velkou českou hospodu (U Matěje) a maličkou schovanou restauraci (Stůl), kde si hraje se surovinami nejvyšší kvality z celého světa a představuje to nejlepší, co umí.
‚Koncept restaurace U Matěje se tvořil přímo na míru tomuto prostoru. To místo na vás dýchne a vy víte, že jiná než česká kuchyně by tu být jednoduše nemohla,‘ uzavírá Honza Punčochář.