Kapří hranolky jsou atraktivní pokrm, který skvěle poslouží jako večeře nebo pohoštění pro přátele. Veronika „Koko“ Šmehlíková vymazlila svůj recept k dokonalosti a připravila také verzi pro zaryté odmítače ryb.
Veronika „Koko“ Šmehlíková (dříve Kokešová) byla jednou z prvních foodblogerek, vydala úspěšnou kuchařku a měla několik pořadů o vaření. Její vaření mělo a má šmrnc a vtip, zároveň vždy vysokou úroveň. My jsme ji požádali o recept na kapří hranolky a dostali jsme recepty hned dva. Veronika se totiž v poslední době věnuje velmi intenzivně houbám, takže pokud se na kapra necítíte, zkuste hranolky z hlívy ústřičné.
„Tento recept vznikl na základě mé návštěvy restaurací Šupina v Třeboni a U Matěje Honzy Punčocháře. Říkala jsem si, že bych chtěla usmažit hranolky, které budou křupat ještě dlouho po tom, co je vyndám z oleje. A takové, kde by více vyniklo voňavé maso z čerstvého kapřího filetu. Sójová omáčka, která se běžně při přípravě používá k marinování, způsobí, že maso zbytečně zešedne a výrazné ochucovadlo všechno přebije,“ vysvětluje Veronika, a protože ví, že ne každý si na ryby potrpí a často se u stolu vyskytne vegetarián nebo vegan, připravila i hranolky „nekapří“, u nichž nepřijdete ani o špetku chuťového zážitku.
Kapří i nekapří hranolky podle Koko
Na kapří a nekapří hranolky budete potřebovat: filet z kapra šupináče, zbavený šupin a s prořezanými kůstkami nebo hlívu ústřičnou, olej na smažení
Na těstíčko si připravte: 250 ml světlého piva, 90 g hladké mouky, 30 g univerzální bezlepkové mouky, 2 lžíce dijonské nebo americké hořčice, 2–3 lžíce směsi koření na ryby, 1 lžičku mořské soli, 1 vejce (můžete vynechat), 2 prolisované stroužky česneku, špetku čerstvých bylinek (petrželka, kopr...), 2 špetky mletého pepře
Na obalování: univerzální bezlepková mouka, panko strouhanka, připravené těstíčko
Postup:
- Prošlehejte všechny suroviny na těstíčko dohladka a odložte alespoň na hodinu do lednice. V případě, že budete připravovat verzi bez vejce, přidejte ještě trochu hořčice a bezlepkové mouky, abyste dosáhli správné konzistence.
- Nakrájejte filet buď na hranolky o šířce 1,5 cm a délce asi 7 cm a nebo na nugetky 3x4 cm. Mírně rybu osolte a po chvilce osušte papírovou utěrkou, aby trojobal co nejlépe přilnul. V případě hlívy odřízněte poslední 2–3 cm tuhých nožiček a podélně natrhejte na šířku hranolků.
- Jednotlivé kousky obalte nejdřív v bezlepkové mouce, následně v těstíčku (to nechte vždy trochu okapat nad miskou) a pak v panko strouhance, kterou byste neměli stlačovat a používat sílu k jejímu přichycení. Odkládejte stranou na mřížku nebo pečicí papír, než obalíte vše.
- Smažte po menších dávkách v rostlinném oleji při teplotě 180–185 °C, otáčejte, dokud vše krásně zezlátne. Potrvá to kolem 3 minut. Odložte na mřížku. Pokud jich připravujete hodně, můžete hotové hranolky vkládat do horkovzdušné fritézy nastavené na režim udržování teploty kolem 75 °C.
- Servírujte s čímkoli, co máte rádi – od tatarky přes koprovou majonézu. „Já je mám nejradši se sweet and chilli omáčkou,“ říká Veronika.
TIP: K ochucení ryb se skvěle hodí celerová sůl nebo Old Bay koření, které ji také obsahuje – seženete ho v internetových obchodech, které se specializují na grilování.
Zdroje: Apetit, autorský rozhovor