100 receptů na kuřecí prsa: Od teď už vždy budete vědět, co vařit. Od tradičních po exotické variace, ze kterých si vybere každý

Kuřecí prsa patří mezi nejoblíbenější suroviny – jsou rychlá na přípravu, univerzální a díky své neutrální chuti se hodí téměř do nekonečného množství receptů. Pokud už vám ale dochází nápady, máme pro vás pořádnou dávku inspirace. Rozhodně jich je dost na to, abyste je nevařili pořád stejně!
Kuřecí prsa jsou libová část kuřete, která se nachází na hrudi a obsahují jen malé množství tuku. Proto jsou velmi oblíbená při redukčních dietách, ale také jako součást jídel pro děti. Ať už se rozhodnete připravovat je vcelku, nakrájené na kousky, plátky nebo mleté, vždy záleží na správné úpravě, která zajistí jejich šťavnatost a chuť.
Jak nejlépe připravit kuřecí prsa?
Správná technika je základ. Pokud chcete šťavnaté maso, nestačí ho jen hodit na pánev. Marinování mu dodá chuť a zabrání vysušení, rychlé opečení na vyšší teplotu zachová šťavnatost a pomalé pečení zajistí jemnou texturu. Pokud máte čas, zkuste sous-vide – výsledek stojí za to.
Jak udělat šťavnaté kuřecí prso?
Nejčastější chybou je příliš dlouhá tepelná úprava. Ideální vnitřní teplota je kolem 72 °C. Po upečení nebo osmažení nechte maso chvíli odpočinout, aby se šťáva rovnoměrně rozprostřela.
Nejoblíbenější recepty z kuřecích prsou
-
Kuřecí řízky – tenké plátky obalené v trojobalu a osmažené dozlatova. Nejčastěji servírované s bramborovou přílohou, ale stejně tak zbylé řízečky můžete vložit společně s oblíbenou studenou omáčkou a zeleninou do hamburgerové žemle nebo zabalit do wrapu na cestu.
-
Šťavnatá grilovaná kuřecí prsa – stačí olivový olej, rozmarýn, česnek, sůl a položit na grilovací pánev nebo v létě na rozpálený gril. Přihodit k nim můžete také kukuřici a rychlý oběd nebo večeři pro partu přátel máte během pár minut na stole.
-
Kuřecí na paprice – smetanová omáčka s trochou sladké papriky je naprostá klasika k nedělnímu obědu. Tradičně se servíruje s houskovým knedlíkem, ale především děti ocení také krátké těstoviny.
Rychlovky do 30 minut
Nestíháte? Tady jsou tipy na rychlé a chutné večeře, které připravíte z kuřecích prsou i po náročném pracovním dni.
-
Kuřecí stir-fry – s barevnou zeleninou a sójovou omáčkou. Díky krátké tepelné úpravě zůstává maso šťavnaté a zelenina si zachovává svou barvu i svěžest. Stačí přidat rýži nebo nudle a máte hotovo.
-
Těstoviny s kuřetem a smetanovou omáčkou – stačí smetana, sýr a trochu česneku. Pro zpestření můžete přidat baby špenát, rukolu nebo žampiony.
-
Wrapy s kuřecím masem – naplňte tortillu grilovaným kuřetem, zeleninou a dresinkem. Takové balíčky uvítají děti na svačinu nebo si je zabalte s sebou do práce. Zužitkujete tak i zbytky pečeného kuřete od oběda.
Exotika na talíři
Inspiraci najdete i v mezinárodní kuchyni. Exotické koření, omáčky i bylinky jemnému kuřecímu masu neobyčejně sluší.
-
Thajské kuřecí kari s kokosovým mlékem – pikantní, voňavé, výživné a neodolatelné. Teplá kuřecí polévka, která zahřeje i v těch největších mrazech.
-
Mexické fajitas – kuře s paprikami, cibulí a kořením v horké pánvi poslouží jako náplň do pšeničných tortill, nebo ho nachystejte s rýží.
-
Indické butter chicken – kuře v jemné, rajčatovo-smetanové omáčce s garam masalou. Pro milovníky sytých a kořeněných jídel, jako stvořené.
Zdravé a lehké varianty
Pokud preferujete odlehčenější stravu, zkuste kuřecí prsa zkombinovat se zeleninou a zdravými přílohami.
-
Pečená kuřecí prsa s quinoou a zeleninou – dokonalé jídlo do krabičky. Připravte si ho na několik dní dopředu, nakrabičkujte a uchovávejte v lednici.
-
Pečená kuřecí prsa s batáty – jídlo z jednoho plechu, které snadno doplní jednoduchý dip ze zakysané smetany nebo jen vše na závěr zakápněte čerstvým bylinkovým pestem.
Pomalu pečené dobroty
Dopřejte masu čas a prostor a bude se rozplývat na jazyku.
-
Trhané kuřecí – stejně jako jiná trhaná masa je i kuře ideální do burgerů, wrapů, sendvičů nebo ke křupavým hranolkám.
-
Kuřecí konfitované ve vlastním tuku – připravíte obdobně jako konfitovanou kachní pečínku. Díky pomalému pečení je maso neskutečně šťavnaté.
-
Kuře pečené na pivě – křupavé, voňavé a jistě vám sklenka piva na zapití zbyde.
Kuřecí prsa jsou skutečně všestranná a nemusí chutnat dvakrát stejně. Stačí změnit způsob přípravy, koření, bylinky, omáčku nebo přílohu – a máte nový zážitek na talíři. Teď už jen stačí zvolit ten pravý recept.
Zdroj informací: Apetit