
Velikonoce nejsou jen o mazanci, beránkovi a nadýchané nádivce. Pokud letos toužíte svou slavnostní tabuli ozvláštnit, inspirujte se moderním sladkým pečením i neobvyklými slanými delikatesami. Tradiční chutě zůstávají, ale dostávají nový kabát – svěží, hravý a často i o něco lehčí. Připravili jsme pro vás výběr receptů, které spojují klasiku s aktuálními trendy. Ať už zvolíte kokosová velikonoční kuřátka, moderní Rocky road, nebo pečené telecí s nádivkou, pochutná si i náročný gurmán.
Moderní velikonoční kuchyně staví na poctivých základech, ale nebojí se nových kombinací, sezonních surovin ani hravé prezentace. Vedle klasických receptů dostávají prostor svěží chutě citrusů, bylinek nebo jarní zeleniny a stále častěji se objevují i alternativní mouky či přírodní sladidla.
Moderní dezerty s jarní náladou
Když se řekne velikonoční dezert, většině z nás se vybaví beránek, mazanec nebo jidáše. Tyto recepty mají na svátečním stole své čestné místo, ale prostor si zaslouží i nové nápady. Právě Velikonoce jsou ideální příležitostí, jak do pečení vnést svěží chutě – citron, limetku, čerstvé bylinky, kokos či rebarboru.
Moderní sladké pečení navíc často sází na lehkost, vrstvené textury a pečlivě vyvážené chutě. Nejde jen o cukr a tuk, ale o harmonii – křupavý základ, jemný krém, kyselý akcent. Výsledkem je dezert, který nejen dobře vypadá, ale i skvěle chutná.
Slané velikonoční dobroty
Slané jídlo tvoří základ každé velikonoční hostiny – ať už jde o nádivku, pečené maso, případně vajíčka na tisíc způsobů. Letos ale zkuste zaběhnutý repertoár trochu oživit. Slané velikonoční recepty mohou být lehčí, barevnější a překvapivě kreativní. Osloví jak milovníky tradic, tak ty, kteří rádi zkoušejí nové kombinace chutí a surovin.
Pečené telecí, nadýchané muffiny nebo turecké placky se sýrem – to vše může tvořit stylovou součást vaší slavnostní tabule. Inspirujte se naším výběrem receptů, které přinášejí sezonní ingredience, chytré nápady a dokonalé spojení chutí.
Sezonní suroviny jako základ úspěchu
Moderní velikonoční recepty staví na čerstvých a kvalitních surovinách. Do dezertů využijte bylinky, například mátu nebo meduňku, do slaného vaření a pečení pažitku, kopřivy, pampelišky či jarní cibulku. Zároveň můžete zkusit sáhnout po alternativních moukách (špaldová, mandlová) a přírodních sladidlech. Nejde o nutnost, ale příjemný bonus, který potěší i ty, kdo hledají zdravější varianty klasiky.
Tipy a triky pro velikonoční cukrařinu
- Nebojte se citrusů: Citron, pomeranč nebo limetka skvěle ladí s tvarohem, krémem i bílkovým sněhem.
- Zkuste vrstvit: Moderní dezerty často kombinují křehké, krémové a ovocné složky. Výsledek je zajímavější na pohled i na chuť.
- Dekorace dělá dojem: Jedlé květy, čokoládová vajíčka, barevné pusinky nebo pečlivě naaranžované ovoce povznesou i jednoduchý dezert.
Tipy pro slané pečení a vaření
- Zkuste nádivku jinak: Zapečenou, ve formě muffinů, ale i jako knedlíčky třeba k pečenému králíkovi.
- Kombinujte tradiční suroviny s moderními chutěmi: Ricotta, feta, čerstvé bylinky či středomořské chutě – to vše může obohatit váš velikonoční jídelníček.
- Myslete na estetiku: I slané pokrmy mohou na stole vypadat efektně a slavnostně, když jim dodáte moderní vzhled.
Velikonoční stůl dnes nemusí být jen o osvědčené klasice. Moderní recepty ukazují, že se tradice a inovace nevylučují – naopak. Spojením poctivých surovin, hravých nápadů a sezonnosti vznikají pokrmy, které potěší chuťové buňky i oko.
Zdroj informací: Apetit
Recepty





























