Nová registrace Zapomenuté heslo

30 nejlepších receptů na dezerty s karamelem: Oslaďte si Den karamelu a užijte si dokonalou pohodu

Karamel
Shutterstock

Karamel – dokonalá ingredience. Jeho chuť balancuje mezi sladkostí a lehkou hořkostí. Někdy je hebký a sametový, jindy výraznější a intenzivní. Dokáže proměnit i zdánlivě obyčejný dezert v nezapomenutelný zážitek. Ať už se karamel ukrývá v křehké tartaletce, krémovém pudinku, nebo lákavém dortu, vždy je lahodný. Vyzkoušejte s námi 30 nejlepších receptů, ve kterých karamel hraje hlavní roli – sladkou, svůdnou a vyváženou.

5. dubna se slaví Den karamelu, ale skvěle chutná určitě celoročně. Technicky vzato je karamel výsledkem zahřívání cukru na vysokou teplotu. Tento proces, známý jako karamelizace, přeměňuje jednoduché cukry na komplexní směs chutí a vůní, které mohou přecházet od jemně sladkých až po intenzivní tóny.

Co jste možná (ne)věděli…

Podle některých zdrojů původ karamelu sahá až do starověkého Egypta, kde se vyráběl z cukrové třtiny. První záznamy o karamelizaci cukru pocházejí ze 4. století před naším letopočtem. Základní suroviny pro výrobu karamelu – cukr a voda se smíchaly a vařily, dokud nevznikla lepkavá hmota zlatavé barvy. Postupem času se recepty a techniky zdokonalovaly a karamel se stal důležitou součástí cukrářského umění.

Typy karamelu: Od světlého po tmavý

Existuje několik typů karamelu, liší se barvou, chutí a použitím.

  • Světlý karamel: Charakteristická je jeho jemná chuť. Tento karamel je ideální pro přípravu polev a dezertů.​

  • Středně tmavý karamel: Vyniká vyváženou chutí s mírně hořkým tónem, vhodný je do omáček a náplní.​

  • Tmavý karamel: Má intenzivní, hořkosladkou chuť, je používaný jako přírodní barvivo v nápojích a pečivu.

Využití karamelu v gastronomii: Sladké i slané variace

Karamel je neuvěřitelně všestranný, hodí se do sladkých i slaných pokrmů.

  • Dezerty: Karamel dodává hloubku chutí dortům, zmrzlinám či pudinkům.

  • Nápoje: Obohacuje kávu, čaj nebo koktejly.

  • Slané pokrmy: V asijské kuchyni se karamel používá k dochucení masových pokrmů a přidává se i do omáček.

Příprava domácího karamelu

  1. Zahřívání cukru: V suché pánvi rovnoměrně rozprostřete 100 g cukru krupice a pokropte ho trochou vody. Zahřívejte na mírném plameni, dokud se nerozpustí a nezíská požadovanou barvu.​

  2. Přidání tuku: Poté, co se cukr rozpustí, vmíchejte 45 g másla. Jakmile se máslo propojí s cukrem, přilijte 60 ml smetany ke šlehání, dokud nevznikne kompaktní hmota. Pozor ale, čím chladnější tekutinu přilijete, tím víc to bude prskat a popáleniny od karamelu nejsou nic příjemného, používejte proto raději smetanu odstátou při pokojové teplotě.

  3. Dochucení: Pokud chcete slaný karamel, přidejte špetku kvalitní mořské soli.​

Slaná tečka na závěr: Francouzská inovace

V roce 1977 francouzský cukrář Henri Le Roux z Bretaně obohatil tradiční karamel o místní slané máslo, čímž vznikl slaný karamel. Tato kombinace sladké a slané chuti si rychle získala oblibu a stala se základem mnoha dezertů.

  • V 90. letech pařížský cukrář Pierre Hermé představil makronky se slaným karamelem.

Karamel je bohatým zdrojem inspirace pro kuchaře i cukráře. Jeho schopnost povýšit jednoduché ingredience na lahodné pokrmy potvrzuje pravidlo, že v kuchyni je často právě jednoduchost klíčem k dokonalosti.

Zdroj informací: Apetit, bamcokoladabezpecnostpotravinceskoslovenskecukrovinky

Recepty

Karamelové košíčky
Karamelové košíčky
< 50 min
Banánovo-karamelový dort
Banánovo-karamelový dort
> 60 min
Karamelový cheesecake s banány
Karamelový cheesecake s banány
< 60 min
Karamelová jablka
Karamelová jablka
< 20 min
zy se slaným medovým karamelem a ořechy
Řezy se slaným medovým karamelem a ořechy
> 60 min
Karamelové řezy
> 60 min
Karamelový větrník
Karamelový větrník
> 60 min
Arašídové věnečky se slaným karamelem a čokoládovou tonka ganache podle Josefa Maršálka
Arašídové věnečky se slaným karamelem a čokoládovou tonka ganache podle Josefa Maršálka
< 90 min
Obrácený jablečný koláč s karamelem
Obrácený jablečný koláč s karamelem
< 75 min
Tartaletky s čokoládou a slaným karamelem
Tartaletky s čokoládou a slaným karamelem
< 45 min
Javorovo-karamelové kousky
Javorovo-karamelové kousky
> 60 min
Ořechový dort s karamelem a čokoládou
Ořechový dort s karamelem a čokoládou
> 60 min
Dýňový cheesecake s karamelovou krustou a pekanovými ořechy
Dýňový cheesecake s karamelovou krustou a pekanovými ořechy
< 120 min
Banánky s karamelovým krémem
> 60 min
Banánový koláč s kokosem a karamelem (banofee)
Banánový koláč s kokosem a karamelem (banoffee)
> 60 min
Jablečno-karamelový trifle
Jablečno-karamelový trifle
> 60 min
Pralinky z mléčné čokolády s citronovým karamelem
Pralinky z mléčné čokolády s citronovým karamelem
< 60 min
Karamelové bochánky s ořechy
Karamelové bochánky s ořechy
< 20 min
Koláč s karamelovými hruškami a pekanovou drobenkou
Koláč s karamelovými hruškami a pekanovou drobenkou
> 60 min
Kaštanový pohár s pusinkami, ořechy a slaným karamelem
Kaštanový pohár s pusinkami, ořechy a slaným karamelem
> 60 min
Fudge (máslový karamel)
Fudge (máslový karamel)
< 60 min
Banánové minichlebíčky s mléčným karamelem
Banánové minichlebíčky s mléčným karamelem
< 60 min
Karamelový zmrzlinový pohár snů
Karamelový pohár snů
< 30 min
Šneky s pekanovými ořechy, čokoládou a karamelem
Šneky s pekanovými ořechy, čokoládou a karamelem
< 90 min
‚Dort‘ z karamelových větrníků
‚Dort‘ z karamelových větrníků
> 60 min
Horké brownies se zmrzlinou & karamelem
Horké brownies se zmrzlinou & karamelem
< 60 min
Cheesecake z Lučiny s jablky, drobenkou a karamelem
Cheesecake z Lučiny s jablky, drobenkou a karamelem
> 60 min
Obláčky s karamelovou šlehačkou a mandlemi
Obláčky s karamelovou šlehačkou a mandlemi
> 60 min
Zapečené karamelové banány s bochánky
Zapečené karamelové banány s bochánky
< 60 min
Profiterolky s karamelovou zmrzlinou a čokoládovou polevou
Profiterolky s karamelovou zmrzlinou a čokoládovou polevou
> 60 min

Doporučujeme recept s videem

Obrácený hruškový koláč s karamelem

Sdílet kolekci receptů

Karamel Sladké pečení Sladké polevy Dezerty

Podobné kolekce receptů

Související články

Čokoládové brownies

KVÍZ: Kam sahá vaše láska k čokoládě?

Čokoláda na jazyku přináší radost mnoha lidem. Nemůžeme sice mluvit za všechny, ale na mléčnou, hořkou či bílou čokoládu určitě utáhnete většinu populace. Může mít podobu tabulky – s náplní nebo s ořechy – pralinek či horkého hřejivého nápoje... a to jsme ještě vůbec nezabrousili do pečení, do světa čokoládových dezertů a zmrzliny! Pojďte si vyzkoušet v našem kvízu, jak hodně jste čokoládě propadli!