35 nejlepších příloh ke svatomartinské huse: Pro milovníky tradic knedlíky, odvážnějším lokše, pečené brambory nebo dýňové pyré
Když se už jednou do roka pustíte do pečení svatomartinské husy, byla by škoda nevěnovat stejnou pozornost také přílohám. Jakou přílohu k huse zvolíte, je čistě na vás – ať už klasické knedlíky, nebo odvážnější kombinace, které dodají pečínce nový šmrnc a hostům vyrazí dech.
Tradiční přílohy ke svatomartinské huse
Knedlíky patří mezi tradiční přílohy ke svatomartinské huse a věřte, že ať už zvolíte jakékoli, rozhodně nešlápnete vedle. Kromě níže jmenovaných můžete připravit také špekové knedlíky, karlovarské knedlíky, vídeňské houskové knedlíky, chlupaté knedlíky a pro ty z vás, kteří se chtějí opravdu blýsknout, doporučujeme servírovat kachnu s kaštanovými knedlíky. Pokud naopak budete chystat jednu až dvě porce a s těmi klasickými se nechcete příliš zdržovat, tyto superrychlé hrníčkové knedlíky z mikrovlnky zvládnete raz dva.
Houskový knedlík
Měkký houskový knedlík je nestárnoucí klasikou české kuchyně. Svou jemnou strukturou a neutrální chutí je ideálním doplňkem k pečené huse s křupavou kůžičkou a šťavnatým masem. Navíc skvěle nasaje výpek, čímž umocní chuťový dojem a na talíři po vás nezbude ani drobeček.
Bramborový knedlík
Bramborový knedlík má o něco hutnější konzistenci než houskový a často ho ocení ti, kdo hledají výraznější přílohu. V kombinaci s dušeným zelím vytváří sehranou dvojku, která se perfektně hodí k mastnějšímu masu.
Bramborové šišky
Bramborové šišky jsou chutnou variantou klasických bramborových knedlíků, s tím rozdílem, že vám odpadá finální krájení jednotlivých plátků. Po uvaření ještě horké bramborové šišky promíchejte s husím sádlem – nebo, ještě lépe, na sádle je krátce opečte. Díky tomu získají krásně nazlátlou barvu, křupavou kůrku a ještě více podtrhnou chuť drůbeže.
Lokše
Lokše u nás nejsou tak obvyklé, jako ve slovenské kuchyni, ale věřte, že pokud je letos zvolíte jako přílohu ke svatomartinské huse, zazáříte. Tyto tenké bramborové placky se připravují z jednoduchého těsta, které se po vyválení peče nasucho na pánvi. Lokše se poté potřou husím sádlem, složí do trojúhelníku (podobně jako třeba plněné palačinky) a vyskládají hezky vedle pečené husy a dušeného zelí. Nejenže úžasně chutnají, ale také jim to na talíři sluší.
Netradiční přílohy ke svatomartinské huse
Dýňové pyré
Jestli toužíte tučnou husu něčím odlehčit, pak rozhodně vyzkoušejte dýňové pyré. Jednoduchá příloha ze zeleniny, ovoněná muškátovým oříškem a zjemněná máslem, svou nasládlou chutí skvěle kontrastuje s výrazným husím masem. Navíc oranžový odstín talíř náležitě rozzáří a vyzdvihne podzimní atmosféru. Kromě dýňového lze připravit i batátové pyré, celerové pyré, méně tradiční hráškové nebo naprosto luxusní a přitom neotřelé jablečné pyré.
Pečené brambory na husím sádle
Pečené brambory s rozmarýnem nebo česnekem, připravené přímo v husím sádle, mají intenzivní chuť a křupavou kůrku. Brambory pořádně omyjte, drobnější můžete nechat vcelku, větší nakrájejte na klínky. Okořeňte a přidejte husí (případně vepřové) sádlo, rozprostřete je do jedné vrstvy na plech a přibližně 30–40 minut před koncem pečení je vložte k huse do trouby. Jednoduchá, ale výtečná příloha navíc krásně ladí s hutnějším charakterem masa.
Šoulet
K pečené huse se také báječně hodí šoulet. Jedná se o tradiční židovské jídlo, které se skládá především z luštěnin, nejčastěji z hrachu nebo čočky, a vařených ječných krup. Dále se k dochucení přidávají česnek, smažená cibulka a nejrůznější bylinky. Obvykle se používá majoránka, ale můžete vyzkoušet třeba saturejku nebo běžnější hladkolistou petrželku. Pokud vám zbude šoulet i trochu pečeného husího masa, neváhejte vše smíchat, případně ještě dochutit a servírovat následující den. Je to bezvadný způsob, jak zpracovat pečenou husu do posledního kousku.
Tip: Pokud budete mít dostatek času a troufnete si, nachystejte příloh hned několik. Všechny postavte doprostřed stolu a vybídněte strávníky, ať si každý poslouží dle libosti. Když už sváteční oběd, tak s veškerou parádou!
Zdroj informací: Apetit