Nová registrace Zapomenuté heslo

35 nejlepších příloh ke svatomartinské huse: Pro milovníky tradic knedlíky, odvážnějším lokše, pečené brambory nebo dýňové pyré

4. 11. 2024
kachni prsa se zelím
Apetit.cz

Když se už jednou do roka pustíte do pečení svatomartinské husy, byla by škoda nevěnovat stejnou pozornost také přílohám. Jakou přílohu k huse zvolíte, je čistě na vás – ať už klasické knedlíky, nebo odvážnější kombinace, které dodají pečínce nový šmrnc a hostům vyrazí dech.

Tradiční přílohy ke svatomartinské huse

Knedlíky patří mezi tradiční přílohy ke svatomartinské huse a věřte, že ať už zvolíte jakékoli, rozhodně nešlápnete vedle. Kromě níže jmenovaných můžete připravit také špekové knedlíky, karlovarské knedlíky, vídeňské houskové knedlíky, chlupaté knedlíky a pro ty z vás, kteří se chtějí opravdu blýsknout, doporučujeme servírovat kachnu s kaštanovými knedlíky. Pokud naopak budete chystat jednu až dvě porce a s těmi klasickými se nechcete příliš zdržovat, tyto superrychlé hrníčkové knedlíky z mikrovlnky zvládnete raz dva.

Houskový knedlík

Měkký houskový knedlík je nestárnoucí klasikou české kuchyně. Svou jemnou strukturou a neutrální chutí je ideálním doplňkem k pečené huse s křupavou kůžičkou a šťavnatým masem. Navíc skvěle nasaje výpek, čímž umocní chuťový dojem a na talíři po vás nezbude ani drobeček.

Bramborový knedlík

Bramborový knedlík má o něco hutnější konzistenci než houskový a často ho ocení ti, kdo hledají výraznější přílohu. V kombinaci s dušeným zelím vytváří sehranou dvojku, která se perfektně hodí k mastnějšímu masu.

Bramborové šišky

Bramborové šišky jsou chutnou variantou klasických bramborových knedlíků, s tím rozdílem, že vám odpadá finální krájení jednotlivých plátků. Po uvaření ještě horké bramborové šišky promíchejte s husím sádlem – nebo, ještě lépe, na sádle je krátce opečte. Díky tomu získají krásně nazlátlou barvu, křupavou kůrku a ještě více podtrhnou chuť drůbeže.

Lokše

Lokše u nás nejsou tak obvyklé, jako ve slovenské kuchyni, ale věřte, že pokud je letos zvolíte jako přílohu ke svatomartinské huse, zazáříte. Tyto tenké bramborové placky se připravují z jednoduchého těsta, které se po vyválení peče nasucho na pánvi. Lokše se poté potřou husím sádlem, složí do trojúhelníku (podobně jako třeba plněné palačinky) a vyskládají hezky vedle pečené husy a dušeného zelí. Nejenže úžasně chutnají, ale také jim to na talíři sluší.

Netradiční přílohy ke svatomartinské huse

Dýňové pyré

Jestli toužíte tučnou husu něčím odlehčit, pak rozhodně vyzkoušejte dýňové pyré. Jednoduchá příloha ze zeleniny, ovoněná muškátovým oříškem a zjemněná máslem, svou nasládlou chutí skvěle kontrastuje s výrazným husím masem. Navíc oranžový odstín talíř náležitě rozzáří a vyzdvihne podzimní atmosféru. Kromě dýňového lze připravit i batátové pyré, celerové pyré, méně tradiční hráškové nebo naprosto luxusní a přitom neotřelé jablečné pyré.

Pečené brambory na husím sádle

Pečené brambory s rozmarýnem nebo česnekem, připravené přímo v husím sádle, mají intenzivní chuť a křupavou kůrku. Brambory pořádně omyjte, drobnější můžete nechat vcelku, větší nakrájejte na klínky. Okořeňte a přidejte husí (případně vepřové) sádlo, rozprostřete je do jedné vrstvy na plech a přibližně 30–40 minut před koncem pečení je vložte k huse do trouby. Jednoduchá, ale výtečná příloha navíc krásně ladí s hutnějším charakterem masa.

Šoulet

K pečené huse se také báječně hodí šoulet. Jedná se o tradiční židovské jídlo, které se skládá především z luštěnin, nejčastěji z hrachu nebo čočky, a vařených ječných krup. Dále se k dochucení přidávají česnek, smažená cibulka a nejrůznější bylinky. Obvykle se používá majoránka, ale můžete vyzkoušet třeba saturejku nebo běžnější hladkolistou petrželku. Pokud vám zbude šoulet i trochu pečeného husího masa, neváhejte vše smíchat, případně ještě dochutit a servírovat následující den. Je to bezvadný způsob, jak zpracovat pečenou husu do posledního kousku.

Tip: Pokud budete mít dostatek času a troufnete si, nachystejte příloh hned několik. Všechny postavte doprostřed stolu a vybídněte strávníky, ať si každý poslouží dle libosti. Když už sváteční oběd, tak s veškerou parádou!

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Bleskové houskové knedlíky
Bleskové houskové knedlíky
< 60 min
Kynuté knedlíky
Kynuté knedlíky
> 60 min
Šo(u)let
Šo(u)let
> 60 min
Chlupaté knedlíky
Chlupaté knedlíky
< 45 min
Dýňové pyré se šalvějí
Dýňové pyré se šalvějí
< 60 min
Kachna s červeným zelím, jablkovým pyré a polentou
Kachna s červeným zelím, jablkovým pyré a polentou
> 60 min
Kachní prsa s batátovým pyré a zeleninovým ragú
Kachní prsa s batátovým pyré a zeleninovým ragú
< 90 min
Pastinákové pyré
Pastinákové pyré
> 60 min
Kachna po francouzsku se zeleninovým pyré podle Ondřeje Slaniny
< 30 min
pyre
Bramborové pyré s pastinákem
< 10 min
Nadívaná kachna na švestkách a bramborovo-batátové pyré
Bramborovo-batátové pyré
< 30 min
Pečené kachní stehýnko v šouletu
> 60 min
Hrnečkové knedlíky
Hrnečkové knedlíky
< 45 min
spekove knedliky
Špekové knedlíky s kysaným zelím
< 60 min
Bramborové knedlíky - základní recept
Bramborové knedlíky - základní recept
< 90 min
Houskové knedlíky z mikrovlnky
Houskové knedlíky z mikrovlnky
< 20 min
Houskový knedlík podle Milana Peška
Houskový knedlík podle Milana Peška
< 90 min
Nadýchané kynuté knedlíky
Nadýchané kynuté knedlíky
< 90 min
Vídeňské houskové knedlíky
Vídeňské houskové knedlíky
< 45 min
Kynuté knedlíky vařené v páře
Kynuté knedlíky vařené v páře
> 60 min
Houskové knedlíky
Houskové knedlíky
< 60 min
Knedlíky z brambor a rohlíků
Knedlíky z brambor a rohlíků
< 45 min
Kváskové knedlíky
Kváskové knedlíky
> 60 min
Karlovarské knedlíky
Karlovarské knedlíky
< 60 min
Kynuté bramborové knedlíky
Kynuté bramborové knedlíky
< 60 min
Chlupaté knedlíky se slaninou a cibulkou
< 60 min
Bramborovošpaldové knedlíky
Bramborovošpaldové knedlíky
< 10 min
Bramborové šišky
Bramborové šišky
< 30 min
Trhané krůtí stehno na zelí a bramborové lokše
Trhané krůtí stehno na zelí a bramborové lokše
> 60 min
Bramborové placky
Bramborové placky
< 60 min
Lokše s májovou brynzou, křupavou slaninou a jarní cibulkou
Lokše s májovou brynzou, křupavou slaninou a jarní cibulkou
< 60 min
Bramborové lokše s játry a cibulkou
Bramborové lokše s játry a cibulkou
< 60 min
Pečené americké brambory
Pečené americké brambory
< 60 min
Pečené brambory s rozmarýnem
Pečené brambory s rozmarýnem
< 60 min
kachni prsa se zelím
Kachní stehna s vinno-rybízovou omáčkou
> 60 min

Sdílet kolekci receptů

Přílohy Tradiční jídla Svátek svatého Martina Drůbeží maso

Podobné kolekce receptů

Související články