Nová registrace Zapomenuté heslo

35 receptů z první jarní úrody, které máte teď jedinečnou šanci vyzkoušet

Bramborový salát s pažitkou
Image Professionals

Ředkvičky, chřest, rebarbora, salát, špenát, jarní cibulka i první bylinky. Ze všeho, co právě vyrostlo, je radost vařit. Po dlouhé zimě, během níž jsme si museli vystačit se skladovanou zeleninou nebo dovozem, přichází konečně čas svěží domácí úrody. Ať už si ji utrhnete přímo na zahrádce, ve skleníku nebo zakoupíte na farmářském trhu, rozhodně stojí za to ji využít – ať už syrovou, nebo v některém z jarních receptů.

S příchodem jara se na zahrádkách, farmářských trzích i v supermarketech objevují první čerstvé plody. Drobná, křehká a chuťově výrazná zelenina i ovoce, které jsme během zimy marně vyhlíželi. Duben a začátek května patří především listové zelenině, jako je hlávkový salát a špenát, ale své místo má i rebarbora, ředkvičky, pažitka nebo čerstvý chřest. Některé druhy lze sklízet přímo z pařeniště či skleníku, jiné už rostou volně na slunci. Co z této první úrody uvařit?

Ředkvičky – štiplavé křupání

Ředkvičky jsou typickou jarní zeleninou. Rychle dozrávají a patří mezi první plodiny, které lze sklízet už v dubnu. Díky hořečnatým olejům, které způsobují jejich štiplavost, mají mnoho léčivých účinků. Působí antibakteriálně a podle lidového léčitelství pomáhají také při zahlenění. Nejčastěji se jedí samotné, položené na namazaném chlebu s máslem, ale snadno z nich nachystáte také výbornou ředkvičkovou pomazánku nebo ředkvičkový salát. Skvělé jsou ale i tepelně upravené – přidejte je do míchaných vajíček nebo z nich připravte ředkvičkovou krémovou polévku. Ředkvičkové listy se dají použít do pesta nebo z nich udělejte špenát k pečenému masu.

Hlávkový salát – první jarní lupení

Křehké, svěží listy hlávkového salátu přímo volají po jednoduchém dresinku z citronu, oleje a soli. Nebo můžete vsadit na tradiční sladkokyselou zálivku z cukru, soli a octa, jako se dělávala ve školních jídelnách. Stačí pár přísad a na stole máte osvěžující přílohu ke grilovanému masu či bramborám. Stejně dobrý je také salát zamíchaný se zakysanou smetanou a utřeným česnekem. Máte-li rádi ostré, klidně přidejte i sušené chilli. Hlávkový salát přidejte jako čerstvou zeleninovou složku do wrapů, baget a sendvičů.

Špenát – listová bomba plná vitamínů

Jarní špenát má jemnější listy než ten letní, a tak se hodí nejen na tepelnou úpravu, ale i do salátů. Výtečný je jako náplň do slaných koláčů, slaných palačinek nebo tortill. Tradičně se podává s vejcem a bramborem, ale výborně chutná také jako přísada do risotta nebo smetanových těstovin. Pro rychlý oběd zkuste špenátovou polévku s česnekem a zakysanou smetanou. Špenátové listy lze také zamrazit.

Rebarbora – nakyslý kontrast sladkých koláčů

Ačkoli se rebarbora řadí mezi zeleninu, připravuje se nejčastěji jako ovoce. Především do sladkých koláčů nebo kompotů. Její nakyslá chuť výborně doplňuje sladká těsta i ovoce, například jahody. Skvělá je v drobenkovém koláči, v džemech nebo jako základ sirupu na domácí limonády. Při vaření se hodí kombinovat s vanilkou, skořicí nebo zázvorem, které její chuť zjemní. Vyjímá se ovšem také ve slaných pokrmech, a to nejčastěji v kombinaci s masem, kterému dodává pikantní chuť a umocňuje chuť umami.

Chřest – král jarní kuchyně

Chřest je sezónní delikatesa, která si zaslouží jednoduchou úpravu, například blanšírování nebo krátké opečení na pánvi. Bílý chřest se často podává s holandskou omáčkou a vařeným bramborem, zatímco zelený chutná výtečně grilovaný nebo zapečený se sýrem. Skvěle se hodí i do risotta, těstovin, salátů nebo z něj připravte luxusní chřestovou polévku. Slupky, odřezky i tvrdší konce chřestu si schovejte na zeleninový vývar, který využijete nejen při vaření polévky, ale třeba také na podlévání risotta.

Pažitka, jarní cibulka a spol.

S první sklizní se na zahradách objevuje i jemná zelená naťpažitka, jarní cibulka nebo medvědí česnek. Tyto bylinky jsou ideální na dochucení pomazánek, polévek, míchaných vajec nebo pečených brambor. Jsou plné vitamínů a svou svěží chutí pozvednou každé jarní jídlo. Mimo bylinek ze zahrádky nezapomeňte ani na ty divoce rostoucí. Kopřiva, popenec, ptačinec žabinec i česnek podivný doplní jarní jídelníček o potřebné vitamíny, a to zcela zdarma.

Sezóna první úrody je krátká, ale plná chuti a barev. Využijte ji a objevujte staronové recepty z tradičních surovin, které vás po zimě osvěží a dodají energii. Už samotná vůně právě utržené zeleniny ze zahrádky je tím nejlepším kořením.

Zdroj: Apetit

Recepty

Bramborová pěna s ředkvičkami
Bramborová pěna s ředkvičkami
< 45 min
Studená ředkvičková polévka
Studená ředkvičková polévka
< 15 min
Ředkvičková krémová polévka
Ředkvičková krémová polévka
< 45 min
Smažené vepřové koleno s paprikáčem, pečenými brambory a nakládanou ředkvičkou
Smažené vepřové koleno s paprikáčem, pečenými brambory a nakládanou ředkvičkou
> 120 min
Kukuřičný salát s ředkvičkami
Kukuřičný salát s ředkvičkami
< 20 min
Vajíčkový salát s ředkvičkami
Vajíčkový salát s ředkvičkami
< 20 min
Pesto z ředkvičkových listů
Pesto z ředkvičkových lístků
< 10 min
Hlávkový salát s kuřetem & jarní cibulkou
Hlávkový salát s kuřetem & jarní cibulkou
< 30 min
Dokonalý domácí hamburger
Dokonalý domácí hamburger
< 30 min
Pečená kuřecí prsa se šalvějovým máslem a salátem
Pečená kuřecí prsa se šalvějovým máslem a salátem
< 60 min
Jarní salát s ředkvičkami a slunečnicovými semínky
Jarní salát s ředkvičkami a slunečnicovými semínky
< 10 min
Starosvětská polévka se salátem a okurkou
< 10 min
Smoothie
Ananasové smoothie se špenátem
< 10 min
Pošírovaná vejce s rajčátky, špenátem a balzamikem
Pošírovaná vejce s rajčátky, špenátem a balzamikem
< 30 min
Placky s křepelčími vajíčky, špenátem a hráškem
Placky s křepelčími vajíčky, špenátem a hráškem
< 45 min
Krémový špenát se sázeným vejcem
Krémový špenát se sázeným vejcem
< 30 min
Vejce v parmazánové strouhance se špenátem
Vejce v parmazánové strouhance se špenátem
< 20 min
Špenátový koláč s vinnou klobásou
Špenátový koláč s vinnou klobásou
< 90 min
Palačinky se špenátem
Palačinky se špenátem
< 45 min
Kynutý rebarborový koláč s drobenkou
Kynutý rebarborový koláč s drobenkou
< 120 min
Rychlý koláč s rebarborou
Rychlý koláč s rebarborou
< 60 min
Rebarborové skleničky s pistáciemi
Rebarborové skleničky s pistáciemi
< 60 min
Rebarborovo-hrušková kynutá buchta
Rebarborovo-hrušková kynutá buchta
< 120 min
Bostock s rebarborou
Bostock s rebarborou
< 50 min
Perské jehněčí s rebarborou a rýží na způsob čelow
Perské jehněčí s rebarborou a rýží na způsob čelow
> 120 min
Pečený králík s rebarborou a medvědím česnekem
Pečený králík s rebarborou a medvědím česnekem
> 60 min
Chřest & prosciutto v listovém těstě
Chřest & prosciutto v listovém těstě
< 45 min
Salát s chřestem a hlívou ústřičnou
Salát s chřestem a hlívou ústřičnou
< 30 min
Candát s chřestem a rajčátky
Candát s chřestem a rajčátky
< 30 min
Jáhlový salát s chřestem, edamame a fetou
Jáhlový salát s chřestem, edamame a fetou
< 30 min
Chřestový krém
Chřestový krém s máslovou šunkou
< 30 min
Salát s rukolou, chřestem a sušenou šunkou
Salát s rukolou, chřestem a sušenou šunkou
< 30 min
Bramborový salát s pažitkou
Bramborový salát s pažitkou
< 45 min
Pažitkové palačinky s jemnou bylinkovou náplní
Pažitkové palačinky s jemnou bylinkovou náplní
> 60 min
Lokše s májovou brynzou, křupavou slaninou a jarní cibulkou
Lokše s májovou brynzou, křupavou slaninou a jarní cibulkou
< 60 min
,Pečené‘ plněné brambory se sýrem a jarní cibulkou
„Pečené“ plněné brambory se sýrem a jarní cibulkou
> 60 min

Sdílet kolekci receptů

Sezona Jarní zelenina Ze zeleniny

Podobné kolekce receptů