
Ředkvičky, chřest, rebarbora, salát, špenát, jarní cibulka i první bylinky. Ze všeho, co právě vyrostlo, je radost vařit. Po dlouhé zimě, během níž jsme si museli vystačit se skladovanou zeleninou nebo dovozem, přichází konečně čas svěží domácí úrody. Ať už si ji utrhnete přímo na zahrádce, ve skleníku nebo zakoupíte na farmářském trhu, rozhodně stojí za to ji využít – ať už syrovou, nebo v některém z jarních receptů.
S příchodem jara se na zahrádkách, farmářských trzích i v supermarketech objevují první čerstvé plody. Drobná, křehká a chuťově výrazná zelenina i ovoce, které jsme během zimy marně vyhlíželi. Duben a začátek května patří především listové zelenině, jako je hlávkový salát a špenát, ale své místo má i rebarbora, ředkvičky, pažitka nebo čerstvý chřest. Některé druhy lze sklízet přímo z pařeniště či skleníku, jiné už rostou volně na slunci. Co z této první úrody uvařit?
Ředkvičky – štiplavé křupání
Ředkvičky jsou typickou jarní zeleninou. Rychle dozrávají a patří mezi první plodiny, které lze sklízet už v dubnu. Díky hořečnatým olejům, které způsobují jejich štiplavost, mají mnoho léčivých účinků. Působí antibakteriálně a podle lidového léčitelství pomáhají také při zahlenění. Nejčastěji se jedí samotné, položené na namazaném chlebu s máslem, ale snadno z nich nachystáte také výbornou ředkvičkovou pomazánku nebo ředkvičkový salát. Skvělé jsou ale i tepelně upravené – přidejte je do míchaných vajíček nebo z nich připravte ředkvičkovou krémovou polévku. Ředkvičkové listy se dají použít do pesta nebo z nich udělejte špenát k pečenému masu.
Hlávkový salát – první jarní lupení
Křehké, svěží listy hlávkového salátu přímo volají po jednoduchém dresinku z citronu, oleje a soli. Nebo můžete vsadit na tradiční sladkokyselou zálivku z cukru, soli a octa, jako se dělávala ve školních jídelnách. Stačí pár přísad a na stole máte osvěžující přílohu ke grilovanému masu či bramborám. Stejně dobrý je také salát zamíchaný se zakysanou smetanou a utřeným česnekem. Máte-li rádi ostré, klidně přidejte i sušené chilli. Hlávkový salát přidejte jako čerstvou zeleninovou složku do wrapů, baget a sendvičů.
Špenát – listová bomba plná vitamínů
Jarní špenát má jemnější listy než ten letní, a tak se hodí nejen na tepelnou úpravu, ale i do salátů. Výtečný je jako náplň do slaných koláčů, slaných palačinek nebo tortill. Tradičně se podává s vejcem a bramborem, ale výborně chutná také jako přísada do risotta nebo smetanových těstovin. Pro rychlý oběd zkuste špenátovou polévku s česnekem a zakysanou smetanou. Špenátové listy lze také zamrazit.
Rebarbora – nakyslý kontrast sladkých koláčů
Ačkoli se rebarbora řadí mezi zeleninu, připravuje se nejčastěji jako ovoce. Především do sladkých koláčů nebo kompotů. Její nakyslá chuť výborně doplňuje sladká těsta i ovoce, například jahody. Skvělá je v drobenkovém koláči, v džemech nebo jako základ sirupu na domácí limonády. Při vaření se hodí kombinovat s vanilkou, skořicí nebo zázvorem, které její chuť zjemní. Vyjímá se ovšem také ve slaných pokrmech, a to nejčastěji v kombinaci s masem, kterému dodává pikantní chuť a umocňuje chuť umami.
Chřest – král jarní kuchyně
Chřest je sezónní delikatesa, která si zaslouží jednoduchou úpravu, například blanšírování nebo krátké opečení na pánvi. Bílý chřest se často podává s holandskou omáčkou a vařeným bramborem, zatímco zelený chutná výtečně grilovaný nebo zapečený se sýrem. Skvěle se hodí i do risotta, těstovin, salátů nebo z něj připravte luxusní chřestovou polévku. Slupky, odřezky i tvrdší konce chřestu si schovejte na zeleninový vývar, který využijete nejen při vaření polévky, ale třeba také na podlévání risotta.
Pažitka, jarní cibulka a spol.
S první sklizní se na zahradách objevuje i jemná zelená nať – pažitka, jarní cibulka nebo medvědí česnek. Tyto bylinky jsou ideální na dochucení pomazánek, polévek, míchaných vajec nebo pečených brambor. Jsou plné vitamínů a svou svěží chutí pozvednou každé jarní jídlo. Mimo bylinek ze zahrádky nezapomeňte ani na ty divoce rostoucí. Kopřiva, popenec, ptačinec žabinec i česnek podivný doplní jarní jídelníček o potřebné vitamíny, a to zcela zdarma.
Sezóna první úrody je krátká, ale plná chuti a barev. Využijte ji a objevujte staronové recepty z tradičních surovin, které vás po zimě osvěží a dodají energii. Už samotná vůně právě utržené zeleniny ze zahrádky je tím nejlepším kořením.
Zdroj: Apetit
Recepty



































