4 nejlepší způsoby, jak naložit s paprikou

4 nejlepší způsoby, jak naložit s paprikou

Paprika patří mezi oblíbenou zeleninu. Věděli jste, že čerstvá paprika obsahuje dokonce víc vitamínu C než citron? Paprika svým tvarem a chutí umožňuje hned několik způsobů, jak se s ní chutně popasovat. 

1. Plněné papriky

Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak připravit papriku, je naplnit ji. Plněná paprika je tradičním pokrmem španělské kuchyně, najdete ji však v různých obměnách po celém světě.

Pro českou kuchyni jsou typické pečené bílé papriky plněné mletým masem, servírované s rajskou omáčkou. Vyzkoušet můžete ale i  méně obvyklou variantu omáčky s mletou paprikou a krájenými rajčátky. Chutná skvostně! 

Čím můžete plnit papriky?

  • mletým masem

  • rýží

  • jáhlami

  • sýrem (například balkánským, mozzarellou či ricottou)

  • bulgurem, quinou

  • směsí masa, obilovin, bylin a zeleniny

Plněnou papriku můžete hravě připravit také na grilu nebo ji naložit na kyselo. S našimi grilovanými paprikami plněnými kuskusem potěšíte nejen vegetariány!

Nakládané papriky se zelím

Více

2. Pečené papriky

Zůstaňme ještě chvíli u grilování. Paprika ošlehnutá ohněm je totiž jednou z nejlepších úprav, jak si ji vychutnat. Na dochucení jí navíc stačí opravdu málo – olivový olej a sůl.

  • Před grilováním papriky vždy nejprve omyjte, osušte, zbavte stopky a semínek.
  • Je na vás, na jak velké kusy papriky nakrájíte. Někdo je griluje v celku, jiný rozkrojené na polovic. Obecně platí, že plátky papriky by měly být silnější a větší. Malé kousky papriky se hodí například na špíz.
  • Grilované papriky si nejlépe vychutnáte samotné, jako přílohu k masu nebo si z nich připravte salát.
  • Z pečených paprik připravíte také skvělou balkánskou omáčku k masu ajvar.

Grilované papriky s mátou & česnekem

Více

3. Nakládané papriky

Uchovejte si tuhle šťavnatou zeleninu i na chladnější období jako chuťovku a jednoduše ji naložte. Do octa se hodí jakýkoliv druh papriky: kapie, tenkostěnné papriky, chilli papričky, beraní rohy, feferonky či alma papriky.

Hodit se budou:

  • jako příloha k masu
  • do hamburgeru
  • do pomazánky
  • jako ozdoba ve studené kuchyni
  • jako ingredience do zeleninových i masitých pokrmů (do salátu, ragú, guláše apod.)

Nakládané papriky

Více

4. Papriky a lečo

Léto je ten nejlepší čas na přípravu leča. Papriky a rajčata, které tvoří základ tohoto maďarského pokrmu a které právě zrají na zahrádkách, jsou tak v té nejlepší kvalitě.

  • Vyzkoušejte klasické lečo nebo si ho
  • připravte na způsob shakshuky, jídla pocházejícího z Izraele, které se od klasického leča liší především použitým kořením.

Obchod Apetit