Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

5 receptů s balzamikovým octem

Čarujte s balzamikovým octem. Jeho intenzivní vůně a chuť dělají s jídlem zázraky. Tohoto tmavého elixíru stačí i pár kapek.

Nejkvalitnější a chráněný DOP (Denominazione d’Origine Protetta čili ochranná známka původu) je balzamikový ocet, na jehož obalu je napsáno aceto balsamico tradizionale. Vyrábí se z hroznové šťávy (nikoli z vína). Ta se svaří na sirup, smísí se se starým vinným octem a v dřevěných sudech zraje nejméně 12, ale až 25 let. Jeho kvalitu garantují dvě sdružení výrobců, jedno z Modeny a jedno z oblasti Reggio Emilia – jejich názvy se objevují za slovem tradizionale na etiketě.

Aceto balsamico tradizionale di Modena či di Reggio Emilia jsou nejkvalitnější a tomu odpovídá i cena. Na pokrm stačí pár kapek. Na vaření s balzamikovým octem stačí méně vzácné druhy, ale dejte si pozor na ty příliš levné. Nezrály většinou vůbec a jsou dobarveny karamelem. Aceto balsamico di Modena loni získalo od EU známku IGP, takže i tento název mohou používat jen kvalitní produkty.

REKLAMA

Přidat komentář