Nová registrace Zapomenuté heslo

50 nápadů, jak připravit kuřecí prsa: Rychlé recepty na všední den a nečekané kombinace pro slavnostní příležitosti

10. 11. 2024
Pošírovaná kuřecí prsa s estragonovou omáčkou
Apetit

Kuřecí prsa jsou univerzální a chutnou surovinou, kterou lze připravit na mnoho způsobů. Ať už je grilujete, pečete, nebo pošírujete, klíčem ke šťavnatému masu a plné chuti je nejen správná příprava, ale i kvalitní maso. Jak vybrat ta nejlepší kuřecí prsa, správně je očistit a dochutit, aby byla pokaždé dokonalá?

Při nákupu kuřecích prsou dejte přednost kvalitnímu masu, tedy nejlépe v bio kvalitě nebo farmářskému. Tato prsa bývají šťavnatější, méně vodnatá a mají výraznější chuť. Skvělým vodítkem pro správný výběr může být i barva masa – kvalitní kuřecí prsa mají jemně růžovou barvu, navíc jsou elastická na dotek.

Příprava kuřecích prsou: čištění a marinování

Než se pustíte do vaření, je potřeba prsa správně očistit. Odstraňte všechny blány a případné zbytky tuku. Pokud chcete, aby kuřecí maso mělo co nejlepší chuť, dejte mu prostor nasáknout chutě marinády. Klasikou je citronovo-bylinková marináda – citronová šťáva maso jemně změkčí a čerstvé bylinky, jako jsou tymián nebo rozmarýn, dodají lehkou středomořskou chuť. Marinujte minimálně 30 minut, ale ideální je nechat maso v lednici přes noc.

TIP: Kuřecí prsa můžete naložit do kefíru – budou jemná a křehká.

Techniky přípravy, které zajistí šťavnatost

Každá metoda přípravy kuřecího masa má své vlastní kouzlo a využití.

  • Pro rychlou a chutnou večeři je skvělé grilování – stačí maso potřít olejem a grilovat při vyšší teplotě, aby se rychle zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté.
  • Pečení v troubě je další možností, pokud preferujete rovnoměrnou tepelnou úpravu. Doporučuje se předehřát troubu na 180 °C a maso zakrýt alobalem, což mu pomůže uchovat si šťavnatost.
  • Pošírování (pomalé vaření ve vodě, případně vývaru) je oblíbenou metodou francouzské kuchyně a přináší jemnou, měkkou texturu ideální pro přípravu sendvičů nebo salátů.

Dochucování kuřecích prsou: od bylinek po omáčky

Skvěle připravená kuřecí prsa se obejdou bez složitých omáček, ale přesto je můžete jednoduše povýšit dochucením. K bylinkám přidejte čerstvě mletý pepř, trochu soli a kapku olivového oleje. Pro ty, kdo hledají výraznější chuť, doporučujeme marinádu s medem a dijonskou hořčicí, která masu dodá jemně pikantní a nasládlý tón. Hotová prsa pak podávejte se svěžím salátem nebo pečenou zeleninou, případně s brambory či na těstovinách, kde jemně ochucený výpek poslouží jako přírodní omáčka.

Kulinářská inspirace z celého světa

Kuřecí prsa jsou surovinou, která nechybí v žádné světové kuchyni.

Zdroj informací: časopis Apetit

Recepty

Kuřecí prsa na liškách
< 60 min
Dýňová caponata & pečená kuřecí prsa
Dýňová caponata & pečená kuřecí prsa
< 60 min
Kuřecí prsa opékaná na pánvi
Kuřecí prsa opékaná na pánvi
< 60 min
Kuřecí prsa s caprese
< 30 min
Kuřecí prsa Diana
Kuřecí prsa Diana
< 60 min
Pošírovaná kuřecí prsa s estragonovou omáčkou
Pošírovaná kuřecí prsa s estragonovou omáčkou
> 60 min
Kuřecí prsa plněná sýrem s modrou plísní
Kuřecí prsa plněná sýrem s modrou plísní
< 60 min
Kuřecí prsa s rajčatovo-olivovou omáčkou
< 10 min
Kuřecí prsa v dýňové krustě & celerové pyré
> 60 min
Kuřecí prsa s kozím sýrem, teplou čočkou a pečenou zeleninou
> 60 min
Základní pošírovaná kuřecí prsa
Základní pošírovaná kuřecí prsa
< 45 min
Kuřecí prsa plněná špenátem a fetou
Kuřecí prsa plněná špenátem a fetou
< 60 min
Pošírovaná kuřecí prsa s cibulkovo-zázvorovým olejem
Pošírovaná kuřecí prsa s cibulkovo-zázvorovým olejem
< 30 min
Kuřecí prsa plněná vínem a pekany
< 60 min
Kuře z jedné pánve se smetanovou omáčkou, žampiony a gnocchi
Kuře z jedné pánve se smetanovou omáčkou, žampiony a gnocchi
< 45 min
Kuřecí steak
Kuřecí steak
< 45 min
Rychlá kuřecí korma
Rychlá kuřecí korma
< 30 min
Těstoviny s kuřetem a rajčatovou omáčkou z jednoho hrnce
Těstoviny s kuřetem a rajčatovou omáčkou z jednoho hrnce
< 30 min
Bleskové kari
Bleskové kari
< 25 min
Kuřecí teriyaki
Kuřecí terijaki
< 45 min
Kuřecí saltimbocca
Kuřecí saltimbocca
< 45 min
Kuřecí maso na medu
Kuřecí maso na medu
< 60 min
Kuřecí fajitas
Kuřecí fajitas
< 90 min
Mexický kuřecí kotlík s rýží a fazolemi
Mexický kuřecí kotlík s rýží a fazolemi
< 60 min
Savojský kuřecí řízek a lehký bramborový salát s rajčaty
Savojský kuřecí řízek a lehký bramborový salát s rajčaty
< 60 min
kure s cizrnou
Kuře s dýní a cizrnou
> 60 min
Těstoviny zapečené s kuřetem a špenátem
Těstoviny zapečené s kuřetem a špenátem
< 45 min
kureci sote
Kuřecí prsíčka se sladkokyselou omáčkou
< 30 min
Kuře s rýží v jednom hrnci
Kuře s rýží v jednom
< 45 min
Kuřecí závitky se sýrem
Kuřecí závitky se sýrem
< 60 min
Šafránová rýže s kuřetem a paprikami
Šafránová rýže s kuřetem a paprikami
< 60 min
Kuře po lovecku
< 30 min
Salát Caesar s kuřecím masem
Salát Caesar s kuřecím masem
< 50 min
Kuře na smetaně s pórkem
Kuře na smetaně s pórkem
< 30 min
Medové kuře
Medové kuře
< 60 min
Brazilské kokosové kuře
Brazilské kokosové kuře
< 50 min
Snadné máslové kari kuře
Snadné máslové kari kuře
< 60 min
Kuřecí kebab z pánve
Kuřecí kebab z pánve
< 45 min
Kuře s mozzarellou a sušenými rajčaty
Kuře s mozzarellou a sušenými rajčaty
< 30 min
Zapečené těstoviny s kuřetem a mascarpone
Zapečené těstoviny s kuřetem a mascarpone
< 75 min
Kuřecí tikka masála
> 60 min
Kuskus s kuřetem
Kuskus s kuřetem
< 30 min
Čínská kuřecí pánvička
Čínská kuřecí pánvička
< 20 min
Kuřecí steaky v jogurtu
> 60 min
Těstovinový salát s kuřetem
Těstovinový salát s kuřetem
< 25 min
Blesková kokosová kari polévka s nudlemi
< 60 min
Kuře po indicku
Kuře po indicku
< 60 min
Asijské kuřecí špízy
Asijské kuřecí špízy
< 30 min
Kuřecí prsa plněná ricottou
< 30 min
Kuřecí chow mein
Kuřecí chow mein
< 30 min

Sdílet kolekci receptů

Kuřecí maso Rodinný oběd Drůbeží maso Jak na to

Podobné kolekce receptů

Související články

Kuřecí supreme

Kuřecí supreme: Proč vsadit na tento řez masa a jak jej připravit

Křupavá, dozlatova vypečená kůže, jemně šťavnaté maso ukryté pod ní a vůně, která vás okamžitě přenese do útulné francouzské restaurace – takové je pravé kuřecí supreme. Tento kus kuřecího masa si získal srdce šéfkuchařů i milovníků dobrého jídla především díky své výjimečné chuti.