Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

60 nejlepších receptů s kysaným zelím: Tradiční jídla, která si zamilujete

60 nejlepších receptů s kysaným zelím: Tradiční jídla, která si zamilujete
ZDROJ: vepro-knedlo-zelo_20102_2.jpeg

Kysané zelí není jen zdravá pochoutka, ale také skvělý způsob, jak dodat pokrmům nový rozměr. Vyzkoušejte ho v bramboráku na plech s kostičkami uzeného masa, v segedínském guláši s houskovým knedlíkem nebo v pikantních utopencích, které potřebují týden odpočinku.

Kysané zelí patří mezi poklady české kuchyně. Je zdravé, chutné a univerzální – lze ho použít v řadě pokrmů, od polévek po hlavní chody. Obsahuje vitamíny C, K, a B6 a také probiotika, která prospívají trávení. Pojďme si představit několik osvědčených receptů s kysaným zelím.

Tipy na vaření s kysaným zelím

  • Vyberte kvalitní zelí: Domácí nebo farmářské zelí má často lepší chuť než v obchodu koupené balené verze.

  • Sceďte ho a propláchněte: Pokud je zelí příliš kyselé, můžete ho propláchnout pod tekoucí vodou.

  • Přidávejte cukr opatrně: Trocha přidaného cukru může zjemnit kyselost, ale nepřežeňte to.

Vepřo knedlo zelo: Oblíbená česká klasika

Tento tradiční pokrm patří mezi nejznámější a nejoblíbenější české recepty. Základem je šťavnatá vepřová pečeně, nadýchaný houskový knedlík a jemně dochucené kysané zelí. Bez nadsázky jde o národní pokrm, na který Češi nedají dopustit. Kromě houskového knedlíku může být tato klasika podávána také s bramborovým knedlíkem. Bílé kysané zelí, které se jemně podusí, někdy nahrazuje zelí červené. Mezi podobné pokrmy patří vepřové výpečky se zelím a knedlíkem, případně moravský vrabec.

Segedínský guláš: Lahodná kombinace zelí a masa

Dáváte přednost klasickému guláši, nebo si raději pochutnáte na tom segedínském s kysaným zelím? Segedín se pyšní bohatou omáčkou plnou kysaného zelí, kterou harmonicky zjemní smetana. Kousky jemného vepřového masa, provoněné paprikou a česnekem, se v omáčce doslova rozpadají. Tradičně se podává s houskovým či kynutým knedlíkem, případně s chlebem.

Zelňačka: Tradiční česká polévka

Zelňačka, tedy zelná polévka, je oblíbená zejména v chladných dnech, protože příjemně zahřeje a dobře zasytí. Připravuje se z kysaného zelí, brambor a klobásy a její jemnou kyselost vyvažuje zakysaná smetana. Voňavý kmín a česnek všemu dodávají kořeněnou hloubku. Vzhledem k oblíbenosti polévky, která se v českých zemích vaří už velmi dlouho, existuje řada variant. V některých receptech tak najdete i slaninu, uzené maso, či dokonce sušené houby.

Další oblíbené pokrmy z kysaného zelí

  • Zapečené brambory s kysaným zelím a uzeným masem: Vrstvená harmonie chutí, která spojuje brambory, kysané zelí a uzené maso, potěší všechny milovníky zapékaných pokrmů. Ingredience se pečou vrstvené v jednom pekáčku, dokud povrch nezezlátne. Tento pokrm se hodí jako oběd či sytá večeře.

  • Zelné placky: Smažené dozlatova, jemné a křupavé, s každým soustem přinášejí dokonalý poměr kyselosti a krémového zjemnění smetanového dipu. Jsou jednoduché, rychlé a přitom neodolatelně lahodné.

  • Chlupaté knedlíky se zelím a anglickou slaninou: Chlupaté se knedlíkům říká kvůli nitkám strouhaných brambor, které z nich trčí jako chlupy. Kysané zelí pro přípravu tohoto pokrmu nemusíte tepelně nijak upravovat, stačí ho nechat okapat, případně lehce propláchnout pod tekoucí vodou.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam