Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bábovka nejen na neděli

Dědictví rakousko-uherské kuchyně se stalo jedním z našich národních pokladů. Ne nadarmo se ve Vídni tradovalo, že nejlepší kuchařky jsou z Čech.

Když se řekne nedělní odpoledne, snad si ho bez kávy a nadýchaného kousku sladkého pečiva ani neumíme představit. A to navzdory tomu, že zrovna držíme dietu, či jsme dokonce (ale tentokrát už opravdu vážně) přešli na zdravou stravu. Jak se z trouby začne linout vůně, zavřeme oči a přeneseme se do sladkých časů dětství, kdy babička po obědě mlela čerstvou kávu a sypala bábovku štědrou dávkou moučkového cukru.

Jak na to, aby se bábovka vždy vyklopila

1. Vsaďte na kvalitní formu

V případě bábovky je výběr správné forma polovinou úspěchu. Je jen na vás zda zvolíte klasiku, tedy keramiku, kameninu, litinu či varné sklo, nebo svou důvěru vložíte do výdobytků moderní doby v podobě silikonu, teflonu či jiných nepřilnavých materiálů. Pro každého paradoxně funguje něco jiného, takže vám nemůžeme doporučit tu jedinou správnou volbu. Někdo přísahá na archivní formu po babičce, někdo volí prestižní značku originálního tvaru, jiný nedá dopustit na silikon, který vyžaduje nejméně příprav před samotným pečením.

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách

Keramická, silikonová, litinová, kameninová, hlíníková, skleněná, teflonová nebo smaltovaná? Co hospodyňka, to jiná...

2. Kdo maže, ten jede

Pokud si nejste jistí nepřilnavostí formy nebo si naopak víte určitě, že nepřilnavá není, rozhodně ji poctivě vymažte tukem. U lepivějších těst je nejlepší použít 100 % tuk či olej (skvělý je olej ve spreji), ale běžně se obejdete i s oblíbeným voňavým máslem. To už ovšem obsahuje určité procento vody, která vás může trochu potrápit, ale použít ho můžete bez větších obav. Při vymazávání však nevynechejte jediný záhyb! Pečlivost se vám v tomto bodě opravdu vyplatí. Protože podávat návštěvě či na rodinné oslavě bábovku rovnou z formy není zrovna příjemný zážitek. 

3. A sypej! aneb Nepodceňute ani vysypání formy

Stejně důležitým krokem je i důkladné vysypání formy. Nejlepšími parťáky vám budou hrubá či polohrubá mouka, dětská krupička, strouhanka nebo strouhaný kokos. Opět si dejte záležet na tom, aby byla pokrytá všechna místa včetně středové části formy, díky které bábovka získává svůj nezaměnitelný tvar. To je totiž kritický bod, kde se bábovka často přichytí a následně se roztrhne.

4. Bábovku vyklápějte opatrně

Upečenou bábovku nechte minimálně 15 minut chladnout ve formě. Poté ji překryjte talířem a opatrně překlopte. Pokud bábovka nevypadne na první dobrou, namočte utěrku, vyždímejte a překryjte jí formu. Tato babičkovská rada občas dokáže zázraky i s tou nejtvrdohlavější bábovkou. 

5. Čistote je půl zdraví (formy)

Formu vždy po použití pečlivě umyjte. Může se to zdát jako samozřejmost, ale sami víme, jak nás občas svádí formu pouze dočista vytřít papírovou utěrkou. To rozhodně nedělejte. Zbytek tuku ve formě může žluknout a nepříjemný pach už z ní nikdy úplně nedostanete. 

Pokud se bábovka přeci jenom nevyklopí, nezoufejte. Příjemné to sice není, ale konec světa také ne. Věřte, že při vzpomínce, jak s rodinou sedíte nad formou a lžičkou uždibujete, vás rozesměje ještě po letech. Ač vás to svádí, protože nervy pracují, rozhodně bábovku nevyhazujte, byla by to škoda. Rozdrobený korpus můžete také použít na přípravu nejrůznějších pohárů či triflů. Stačí přidat šlehačku či zakysanou smetanu a ovoce a uvidíte, jakou parádu s nevyklopenou bábovkou ještě uděláte. 

8x nebeský trifle

Britský dezert trifle je naprosto nadpozemská záležitost... Zabořte lžičku, naberte poctivě každou vrstvičku této...

REKLAMA

Přidat komentář