
Banánový chlebíček s podmáslím
Více než hodinu
Snadné
Koukají na vás doma smutně banány, které už nikoho svým nahnědlým vzezřením k jídlu nepřesvědčí? Rozhodně je nemusíte vyhazovat. Vyzkoušejte banánový chlebíček – vláčný moučník, který můžete jíst ke snídani, svačině i připravit dětem k večeři. Skvělý je teplý i za studena.
Přezrálé banány, na kterých se objevují hnědé skvrny, svým vzhledem spíš od jídla odrazují. Pod hnědou slupkou, která vás na první pohled odradí, může být (a často bývá) ještě zcela pěkný žlutý plod.
Důvod, proč jsou přezrálé banány sladší než ty čerstvě utržené, je vyšší obsah jednoduchých sacharidů – cukrů. Ty vznikají štěpením složitých sacharidů (polysacharidů).
Banana Bread, nebo-li banánový chlebíček, je moučník z litého těsta tvarově podobný biskupskému chlebíčku a chuťově připomíná bábovku.
Do těsta banánového chlebíčku budete potřebovat tři hodně zralé až přezrálé banány. Díky banánům, podmáslí a másla je po upečení moučník voňavý a vláčný.
Vychladlý chlebíček můžete ozdobit poctivou dávkou cukrové polevy.
Banánový moučník v doprovodu arašídového másla je rychlý recept, na jehož přípravu postačí 20 minut.
Pro obrácený banánový chlebíček budete potřebovat zlatý sirup. Zlatý sirup vzniká jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru. Můžete ho však nahradit rozpuštěným máslem s krupicovým cukrem.
Chlebíček podávejte teplý či vychladlý se zakysanou smetanou nebo šlehačkou.
Tento recept se neobejde bez černých sezamových semínek. Nachystejte si jich do těsta 3 polévkové lžíce a hrstku navíc na posypání.
Vláčný chlebíček nechejte vychladnout a podávejte.
Zdroje informací: časopis Apetit