0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Brambory, brambory, to jsou boží dary

Brambory, brambory, to jsou boží dary

Jsou tak běžné, že je v kuchyni trochu přehlížíme. Vaříme s nimi sice hodně, ale v moderní kuchyni bývají odsouzeny do role příloh. A přesto byly časy, kdy brambory sloužily jako vydatné – a často jediné – jídlo nejširších vrstev.

Na konci 18. století, kdy se pěstování této původně jihoamerické plodiny rozšířilo z okrasných zámeckých zahrad na pole chudých lidí, doslova zachránily Evropu před hladem. Jsou nenáročné na pěstování, daří se jim i ve vyšších polohách a mají bohaté výnosy.

  • Díky obsahu vitaminu C byl navíc jídelníček založený na bramborách z výživového hlediska mnohem zdravější než jiná jednostranná strava.
  • Když k bandorám, erteplím nebo zemákům (ano, to všechno jsou nářeční názvy brambor) přidali naši předci pořádnou porci kysaného zelí, zapili je podmáslím, a v hojnějších časech vylepšili pokrm kouskem masa, získali hodnotné jídlo na celý den.
  • Brambory se podávaly naslano i nasladko, pekly se v troubě či v popelu, vařily se i smažily. Dnes už nás k bramborám netáhne nouze, přesto máme bramborová jídla uložená hluboko v naší kolektivní kulinární paměti. Vraťte se s námi ke kořenům a uvařte si tradiční či novodobé dobroty z brambor!
Brambory pečené v soli
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Bramboračka s kapustičkami
Do 30 minut
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Chlupaté knedlíky
Do hodiny
Rating
Zatím nehodnoceno
Snadné
Zapečené česnekové brambory
Do hodiny
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Bramborové škubánky
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Brambory zapečené se slaninou
Do 20 minut
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné

Obchod Apetit