Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Česká kuchyně – sladká jídla

Jestli je česká kuchyně v něčem unikátní, pak jsou to sladká hlavní jídla. Ano, jíst je denně by vašemu zdraví asi příliš neprospělo, ale jednou za čas doslova pohladí po duši. Navíc vyvolají tolik překrásných vzpomínek... Copak existuje něco lepšího než pusa modrá od borůvkových knedlíků, vůně čerstvě usmažených vdolečků nebo máslo rozpouštějící se na horké krupicové kaši? Tahle jídla zkrátka zahřejí u srdce a na tváři dětí i dospělích vykouzlí široký úsměv.

Jak jste vařila ty knedlíky?

Kde byl uvařen první knedlík není vůbec jisté. Traduje se, že první šiška knedlíku vznikla pod rukama vojenského kuchaře, kterému se zbortila pec, zatímco připravil těsto na chleba. Napadlo ho připravenou směs hodit do vroucí vody, a byl z toho knedlík. Recept na ovocem naplněný knedlík se objevuje v 17. století, jedná se o švestkovou variantu, nikoli vařenou, ale smaženou. Způsoby přípravy se rozšířily na několik variant těsta – od třeného, žemlového, páleného, krupicového, kynutého až po tvarohové. V Čechách je plnily tvarohem, na Moravě mákem, smetanou se polévaly na Letovicku, v některých regionech se připravovaly knedlíky trhané, jinde se švestky schovaly do bramborového těsta. Dnes jsou oblíbené především ovocné sezónní náplně, využít můžete téměř všech plodů vaší zahrádky. Polévají se většinou rozpuštěným máslem s cukrem, skořicí a zasype je nastrouhaný tvaroh. Jakou kombinaci milujete vy?

10x ovocné knedlíky

Spousta šťavnatého ovoce zabalená do lahodného těsta. Máme recepty pro milovníky klasiky i rozené experimentátory. Než...

Rýžový nákyp

Kombinace rýže, vody či mléka, cukru a ovoce ve všech podobách, dává vzniknout rýžovému nákypu, ve světě známému spíše jako rýžový pudink. Každá země má svou úpravu s lokálními surovinami. Nikoho však nepřekvapí, že největší oblibě se těší v asijských zemí. Obvykle se používá bílá rýže, především krátkozrnná, zkusit můžete i jasmínovou, basmati, také hnědou či černou, dodávající dezertu neobvyklý vzhled. Kravské mléko můžete nahradit jiným, rostlinným, nejlépe kokosovým. Koření jako skořice, kardamon, zázvor či muškátový oříšek provoní nákyp dokonale. Sladit nemusíte pouze cukrem, zdravější variantou je med, datle či vámi oblíbený sirup.

A příchuti? Co kraj, to jiná kombinace. V Asii je oblíbený banánový thajský puding, indonéská černá lepkavá kaše, Filipínci přidávají čokoládu, Blízký východ zase pastu z pistácií a kardamon. Persie využívá šafránu a růžové vody. Libanonský nákyp je provoněný anýzem, kmínem a skořicí, španělská verze přidává vejce a citronovou kůru. Ve Velké Británii se tento dezert dočkal veliké obliby, a to už za období tudorovců. Jeden z prvních receptů byl napsán v roce 1615. Britové jej připravují z pudinkové rýže, mléka, cukru, smetany s vanilkou, muškátovým oříškem, skořicí a libovolným džemem.

Rýžový nákyp můžete připravit vařením v hrnci či pečením v troubě.

Rýžový nákyp se sušenými švestkami v portském

„Rýžový nákyp jsem neměl rád, dokud jsem si recept nevylepšil – švestkami v portském, pudinkem a pravou...

Žemlovka

Přebytky bílého pečiva a jablíček ze zahrádky se skvěle hodí na pečení české klasiky, žemlovky. Bílé pečivo, ať už rohlíky či veky, namočené v oslazeném mléce, s vejci, vanilkovým cukrem a jablky, provoní nejednu českou domácnost. Pro ozvláštnění se dají využít také zralé hrušky. Zlatou kůrku jsme vídali ve školních jídelnách na obědě, připravit si ji můžeme i jako chutný dezert. Nasytí vás za tepla i studena. Pokud se chcete přenést do dětství, využijte na její přípravu remosku po babičce.

Žemlovka

Svědčí jí nejen jablka, ale i kompotované meruňky s kysanou smetanou. Rozhodně vyzkoušejte – tuhle verzi si...

Krupicová kaše

Kdo by ji neznal, přezdívá se jí pohádka mládí či krupička, je sladká, a vedou se mezi lidmi spory, zda si kakao zamíchat či nikoli. Do jaké skupiny se řadíte vy? Na přípravu kaše potřebujete krupici, mléko, cukr a zmíněné kakao. Ozdobit a povýšit se dá barevnými lentilkami, ovocem, skořicí, medem, panákem rumu, ořechy, čokoládou či piškoty. Zkrátka tím, co máte rádi. Díky snadné přípravě je krupicová kaše česká sladká stálice, potěší děti i větší dospělé k snídani, večeři nebo jako dezert. Zdraví prospěšné je dlouhé vaření, především pokud ji připravujete pro děti s citlivým zažíváním.

Krupicová kaše

Krupicovou kaši milují všechny děti bez rozdílu věku. Dejte si ji pro jednou taky a ona vás za odměnu přenese do časů...

Buchtičky se šodó nebo krémem?

Kynuté dukátové buchtičky poléváme krémem. Často jej však nazýváme nepravým jménem – šodó. Chaudeau označuje ve francouzštině něco „horkého“. Původní, a velice starý, recept na pravé šodó pochází z Francie, připravuje se ze zpěněného bílého vína, žloutků, citronové kůry, cukru a vanilky. Francouzi jej servírují jako řidší omáčku s menšími buchtičkami, které v šodó doslova plavou. V Čechách bohatou porci buchtiček poléváme vanilkovým krémem nebo pudinkem.

Recept na buchtičky s krémem se objevují v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové, není to náhoda, za Rakouska-uherska se tento pokrm těšil veliké oblibě. Dodnes si jej vychutnávají v Bavorsku. Chutnější a poctivější poleva je oproti pudinku ta ze žloutkového krému. Je provoněný vanilkou a krémově hustý díky žloutkům. Ty se při ohřívání nesmí přehrát aby se nesrazily – nemusíte však volit vodní lázeň, jde to i bez ní, jen je třeba cedníku, a bedlivého hlídání. Dále se přidává mléko, pro vylepšení smetana, cukr a vanilka, nejlépe z lusku, lze ji nahradit sáčkem pravého vanilkového cukru. Přípravou poctivého krému toto oblíbené sladké mlsání ze školní jídelny povýšíte na pokrm hodný servírování ve vytříbených restaurací. Nebojte se vyzkoušet i francouzské šodó, které vás překvapí svou jemností. 

Buchtičky se šodó

„Tohle je nejlepší recept na kynuté těsto, jaký znám. Jiné už nedělám. Příprava buchtiček chce sice...

Sladkého není nikdy dost

Pod článkem naleznete bohatou zásobu sladkých českých receptů, kterými vykouzlíte úsměv na tváři nejen sobě, ale také dětem či dospělým strávníkům. Inspirujte se i modernějšími úpravami klasických jídel, které jsme vídali ve školních jídelnách či na talířích během prázdnin u babičky. Všechny jsou za odměnu, tak si ji dopřejte bez výčitek. 

Kynuté borůvkové knedlíky

Tvarohové knedlíky s jahodami

Švestkové bramborové knedlíky s marcipánem

Knedlíky s meruňkami z pohankového těsta

Nejjednodušší (a nejlepší) ovocné knedlíky

Bramborové krokety plněné povidly

Povidlové taštičky sypané perníkem & tvarohový krém

Bramborové koblížky s dušenými jablky

Slezské bramborové placky s povidly

Škubánky s mákem a rumovými švestkami

Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly

Kynuté vdolky

Vdolky s hruškovými povidly

Vdolky

Brusinkové taštičky s vanilkovým krémem

Buchtičky se šodó

Rýžový nákyp s hruškami, hroznem a jeřabinou

Rýžový nákyp se sušenými švestkami v portském

Žemlovka de luxe

Žemlovka

Tvarohové knedlíčky v perníku s blumami

Nočky se žloutkovou pěnou a malinami

Jahelník

Makový jahelník

Lívance babičky Milušky

Lívance s borůvkami a vanilkovou omáčkou

Kynuté lívance s jahodami a šlehačkou

Lívanečky se skořicí

Špaldové palačinky

Základní recept na palačinky

Palačinky zapékané, plněné tvarohem

Palačinky s vanilkovým krémem

Pohankové palačinky s ovocem a zmrzlinou

Krupicová kaše

Krupicová kaše s jablky a skořicí

Česká kuchyně

Bílá káva a bramborové placky aneb Co za první republiky jedly dělnické rodiny

Rebarborové knedlíky

Odpalované meruňkové knedlíky s griliášem

Tvarohové knedlíky s rynglí a brusinkami

Knedlíky tofu & dvojí jahody

Tvarohovo-jablečné knedlíky

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Tvarohový knedlík s brusinkami a višněmi

Banánová žemlovka

Žemlovka naslano

Tvarohová žemlovka

Slavnostní žemlovka z vánočky

Žemlovka s rebarborou a vanilkovým krémem

Krupicová kaše se šafránem a černým bezem

Pohár s krupicovou kaší a meruňkami

Banány v županu

Jablečné lívance se skořicí

Šulánky s mákem

Jablka v těstě se skořicovou pěnou a hruškovým čatní

Trhanec

Trhanec s jablky

5x bramborové těsto nasladko

Sladký cestopis. Jaké krajové speciality ochutnáte na Valašsku či v Podkrkonoší?

REKLAMA

Přidat komentář