- Paštiky k namazání – přelévají se tukem, většinou máslem, přepuštěným máslem nebo sádlem. Tuk nevynechávejte, díky němu půjde paštika krásně namazat na pečivo.
- Paštiky k pokrájení – pečou se v troubě ve vodní lázni. Po vychladnutí se krájejí na plátky.
Jak vybrat ta správná játra na paštiku
Vnitřnosti pro výrobu domácích paštik vybírejte vždy čerstvá a pokud možno z mladého zvířete. Toho docílíte ideálně nákupem u regionálních chovatelů.
- Játra vždy důkladně odblaňte.
- Játra drobnějších a mladších zvířat chutnají lépe a za svůj kratší život odfiltrují menší množství odpadních látek.
Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy
Spojení oblíbené pálenky z hroznů se sladkými brusinkami dává paštice z kuřecích jater osobitou chuť a vůni. Tato paštika se výborně hodí na oslavy narozenin, párty i Silvestra. Rychlý recept, díky kterému vykouzlíte během chvilky rychlé jednohubky.
- Pro ochucení a dozdobení paštiky použijte tymián. Pokud toto středomořské bylinky nepatří zrovna mezi vaše oblíbené, můžete jej nahradit petrželkou, libečkem nebo pažitkou.
- Máslo nenahrazujte olejem. Máslo získává na pánvi jemně oříškovou chuť a předá ji restované šalotce. Máslo po zalití hotové paštiky v miskách zatuhne, čehož byste s olejem nedosáhli.
- Hotovou paštiku můžete dát vychladit do velké formy nebo více malých malých misek.
- Paštiku v miskách přelijte máslem a nechejte v chladničce zatuhnout.
- Podávejte ji s čerstvou křupavou bagetou.
Kančí paštika
Kančí paštiku můžete podávat k pivu, vínu, nebo jako předkrm. Kančí maso chutná skvěle s kachními či kuřecími játry. Při restování se maso podlévá portským, které se částečně odpaří a v paštice zůstane jeho jemná vůně i chuť.
- Pro opečení kančího masa budete potřebovat kachní sádlo.
- Masovou směs na kančí paštiku umelte v mlýnku a následně ještě dohladka rozmixujte.
- Kančí paštiku můžete vylít do formy nebo do více malých misek.
- Paštiku nechte zatuhnout přes noc v chladničce.
- Formičky vyložte slaninou - paštiku pak snadno vyklopíte.
Domácí paštika
Nechte se při výrobě pravé domácí paštiky inspirovat Francií. Kuřecí játra, anglická slanina a bůček jsou sázkou na jemnou delikátní chuť.
- Aby paštika získala výraznou chuť, nechejte nakořeněné maso přes noc odležet.
- Formu vyložte anglickou slaninou.
- Hotovou paštiku nechejte přes noc vychladnout.
- Paštiku můžete podávat přímo z formy, nebo ji vyklopit. Nejlepší je s kváskovým chlebem.
Domácí drůbeží paštika
Vyzkoušejte tuto rychlou drůbeží paštiku, jejíž příprava trvá pouze 30 minut. V chladničce vydrží až pět dní,
- Tento recept můžete ozvláštnit nasekanými mandlemi či troškou koňaku.
- Paštiku ozdobte rozpuštěným máslem s růžovým pepřem s tymiánem.
- Podávat ji můžete na kouscích pečiva jako předkrm, skvěle se však hodí i na chlebu jako svačina nebo plnohodnotná večeře.
Králičí paštika se švestkovým přelivem
Chuť králičího masa v tomto receptu dokonale souzní s nasládlým švestkovým přelivem se špetkou chilli.
- Na králičí paštiku se hodí maso z mladého králíka.
- Zahuštění masové hmoty provedete želatinou.
- Paštika vyžaduje pečení ve vodní lázni po dobu 1 hodiny.
- Alobal z formy neodstraňujte.
- Dejte paštiku přes noc vychladnout.
- Paštiku následující den vyklopte z formy, nakrájejte na plátky a podávejte se švestkovým přelivem.
Srnčí paštika v hrníčku
Tento recept rozhodně nepatří mezi ty rychlé. Odměnou vám však bude jedinečná pochoutka, kterou uctíte nejednu návštěvu. Tlučený jalovec navíc připomene vůni lesa.
- Srnčí maso pečte s bouquet garni (vonnou kytičkou, kterou získáte svázáním tymiánu, šalvěje, bobkového listu a proužku citronové kůry).
- Maso vyžaduje 2,5 - 3 hodiny pečení do úplného změknutí.
- Tato paštika se nepřelévá obyčejným máslem, ale přepuštěným.
Aby paštiky vydržely co nejdéle
- Domácí paštiku můžete uchovat v chladničce po dobu až 5 dní.
- Pokud se paštiku rozhodnete zavařit, udělejte to raději dvakrát, aby se zničilo co nejvíc nežádoucích mikroorganismů. I potom však paštiku skladujte v lednici a spotřebujte do 14 dnů.
Zdroj informací: časopis Apetit