Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chuťovky pro gurmány: 6 receptů na nejlepší domácí paštiky

Chuťovky pro gurmány: 6 receptů na nejlepší domácí paštiky
ZDROJ: Apetionline.cz

Dáváte-li přednost dobrotám z masa před sladkými chuťovkami, pak je na čase pustit se do domácí paštiky. Výhodou je, že víte, jaké suroviny jste do paštiky přidáváte. Vyzkoušejte paštiky z kuřecích či kachních jater, nebo lahůdkové recepty z vepřového, kančího i srnčího masa.

V zásadě můžeme paštiky rozdělit podle toho, z čeho se vyrábějí na játrové a masové. Nebo například podle toho, jestli jsou tuhé nebo je lze namazat.

Náš tip: Připravte si také kuřecí paštiku podle našeho video receptu

Skryt pre seznam
  • Paštiky k namazání – přelévají se tukem, většinou máslem, přepuštěným máslem nebo sádlem. Tuk nevynechávejte, díky němu půjde paštika krásně namazat na pečivo.
  • Paštiky k pokrájení –  pečou se v troubě ve vodní lázni. Po vychladnutí se krájejí na plátky.

Jak vybrat ta správná játra na paštiku

Vnitřnosti pro výrobu domácích paštik vybírejte vždy čerstvá a pokud možno z mladého zvířete. Toho docílíte ideálně nákupem u regionálních chovatelů.

  • Játra vždy důkladně odblaňte. 
  • Játra drobnějších a mladších zvířat chutnají lépe a za svůj kratší život odfiltrují menší množství odpadních látek.

Domácí játrová paštika s brusinkami a brandy

Spojení oblíbené pálenky z hroznů se sladkými brusinkami dává paštice z kuřecích jater osobitou chuť a vůni. Tato paštika se výborně hodí na oslavy narozenin, párty i Silvestra. Rychlý recept, díky kterému vykouzlíte během chvilky rychlé jednohubky.

  • Pro ochucení a dozdobení paštiky použijte tymián. Pokud toto středomořské bylinky nepatří zrovna mezi vaše oblíbené, můžete jej nahradit petrželkou, libečkem nebo pažitkou.
  • Máslo nenahrazujte olejem. Máslo získává na pánvi jemně oříškovou chuť a předá ji restované šalotce. Máslo po zalití hotové paštiky v miskách zatuhne, čehož byste s olejem nedosáhli.
  • Hotovou paštiku můžete dát vychladit do velké formy nebo více malých malých misek.
  • Paštiku v miskách přelijte máslem a nechejte v chladničce zatuhnout.
  • Podávejte ji s čerstvou křupavou bagetou.

Kančí paštika

Kančí paštiku můžete podávat k pivu, vínu, nebo jako předkrm. Kančí maso chutná skvěle s kachními či kuřecími játry. Při restování se maso podlévá portským, které se částečně odpaří a v paštice zůstane jeho jemná vůně i chuť.

  • Pro opečení kančího masa budete potřebovat kachní sádlo.
  • Masovou směs na kančí paštiku umelte v mlýnku a následně ještě dohladka rozmixujte.
  • Kančí paštiku můžete vylít do formy nebo do více malých misek.
  • Paštiku nechte zatuhnout přes noc v chladničce.
  • Formičky vyložte slaninou - paštiku pak snadno vyklopíte.

Domácí paštika

Nechte se při výrobě pravé domácí paštiky inspirovat Francií. Kuřecí játra, anglická slanina a bůček jsou sázkou na jemnou delikátní chuť.

  • Aby paštika získala výraznou chuť, nechejte nakořeněné maso přes noc odležet.
  • Formu vyložte anglickou slaninou.
  • Hotovou paštiku nechejte přes noc vychladnout.
  • Paštiku můžete podávat přímo z formy, nebo ji vyklopit. Nejlepší je s kváskovým chlebem.

Domácí drůbeží paštika

Vyzkoušejte tuto rychlou drůbeží paštiku, jejíž příprava trvá pouze 30 minut. V chladničce vydrží až pět dní,

  • Tento recept můžete ozvláštnit nasekanými mandlemi či troškou koňaku.
  • Paštiku ozdobte rozpuštěným máslem s růžovým pepřem s tymiánem.
  • Podávat ji můžete na kouscích pečiva jako předkrm, skvěle se však hodí i na chlebu jako svačina nebo plnohodnotná večeře.

Králičí paštika se švestkovým přelivem

Chuť králičího masa v tomto receptu dokonale souzní s nasládlým švestkovým přelivem se špetkou chilli.

  • Na králičí paštiku se hodí maso z mladého králíka.
  • Zahuštění masové hmoty provedete želatinou.
  • Paštika vyžaduje pečení ve vodní lázni po dobu 1 hodiny.
  • Alobal z formy neodstraňujte.
  • Dejte paštiku přes noc vychladnout.
  • Paštiku následující den vyklopte z formy, nakrájejte na plátky a podávejte se švestkovým přelivem.

Srnčí paštika v hrníčku

Tento recept rozhodně nepatří mezi ty rychlé. Odměnou vám však bude jedinečná pochoutka, kterou uctíte nejednu návštěvu. Tlučený jalovec navíc připomene vůni lesa.

  • Srnčí maso pečte s bouquet garni (vonnou kytičkou, kterou získáte svázáním tymiánu, šalvěje, bobkového listu a proužku citronové kůry).
  • Maso vyžaduje 2,5 - 3 hodiny pečení do úplného změknutí.
  • Tato paštika se nepřelévá obyčejným máslem, ale přepuštěným

    Aby paštiky vydržely co nejdéle

    • Domácí paštiku můžete uchovat v chladničce po dobu až 5 dní.
    • Pokud se paštiku rozhodnete zavařit, udělejte to raději dvakrát, aby se zničilo co nejvíc nežádoucích mikroorganismů. I potom však paštiku skladujte v lednici a spotřebujte do 14 dnů.

    Zdroj informací: časopis Apetit

    Skryt pre seznam
    Rillettes
    Více než dvě hodiny
    Velmi snadné

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč