Více než dvě hodiny
Snadné
Zbyly vám po silvestrovských oslavách načaté láhve vína a už je rozhodně dopíjet nechcete? Vůbec nevadí, použijte víno na vaření! Červené, bílé i šumivé – všechna vína v kuchyni elegantně využijete při přípravě fantastické večeře, sytého oběda nebo lahodného dezertu. Sáhněte po nedopité lahvi, vyberte si recept a pusťte se do díla.
Silvestrovské oslavy se nesou ve znamení dobrého jídla a pití, ovšem jen málokterá oslava končí tím, že na stole nezbyde ani drobek. Z lednice pak na vás druhý den vykouknou nedojedené zbytky sýrů, uzenin, zeleniny a někdy i nedopité láhve vína. Dokud jsou potraviny v kondici, zpracujte je! Nikdo přece nechce začít nový rok plýtváním.
Červené víno a červená masa tvoří nerozlučný pár – hovězí, vepřové nebo zvěřina se s ním dokonale doplňují nejen ve skleničce, ale i v hrnci. Kromě masa se červené víno skvěle snoubí také s některými druhy zeleniny, jako jsou mrkev, celer, petržel, červená řepa, rajčata nebo papriky. Z luštěnin mu nejvíc sluší fazole a elegantní černá čočka beluga.
Plná červená vína unesou i odvážnější chutě, takže se nebojte sáhnout po výrazném koření. Kromě klasických kombinací, jako je bobkový list, tymián a rozmarýn, zkuste třeba voňavou skořici, badyán nebo jalovec. Trocha odvahy a váš pokrm dostane jedinečný šmrnc.
Pokud bychom měli vybrat typického zástupce jídel s červeným vínem, pak jakékoliv maso po burgundsku bude to pravé. V našem případě se jedná o recept na hovězí, ale stejně dobře funguje také zvěřina. Pokud jste vegetariáni, nebo si po novém roce chcete jen trochu odlehčit jídelníček, vyzkoušejte velmi chutnou červenou řepu po burgundsku nebo dokonce fazole.
Dalším receptem, do kterého využijete zbylé červené víno, je toto fazolové chilli sin carne. Do vegetariánské verze známé masové směsi chilli con carne přidejte také některou zbylou zeleninu, jako třeba silnostěnnou papriku nebo řapíkatý celer. Určitě se do sytého kotlíku schová i pár nakrájených čerstvých rajčat.
Kombinace sladké švestkové omáčky s masem je neodolatelná, a její příprava vám zabere jen pár minut. Zvlášť pokud už máte vařené uzené maso nebo vám z oslav zbylo jiné pečené maso. V takovém případě stačí připravit pouze omáčku. Jako přílohu doporučujeme servírovat bramborové šišky nebo gnocchi.
Skvělou kombinaci masa, zeleniny a červeného vína představují také tyto závitky. Na rozdíl od předchozích receptů se nejedná o tak obvyklé jídlo a navíc středomořská kombinace chutí může být po svátcích příjemná změna. Do závitků opět využijete nedojedenou zeleninu a určitě snesou i některé zbylé sýry, případně povadlé čerstvé bylinky, které na obložených talířích sloužily jako zelená ozdoba.
Červené víno se hodí také do dezertů. Připravte z něj ovocné omáčky k lívancům, hrušky v červeném víně nebo tento velmi jednoduchý krambl. Nasládlé sušené ovoce příjemně osvěží nakrájené čerstvé jablko a nastrouhané perníčky i nadrcené zbytky ořechů dodají šmrnc křupavé drobence. Je to skutečně snadný a lehký dezert, který po náročných svátcích jistě oceníte.
K bílým vínům se naopak skvěle hodí světlá masa, jako je drůbeží, králičí, ryby nebo mořské plody. Zeleninu volte raději jemnější a méně výraznou – například jarní cibulku, pórek, chřest, hrášek nebo fenykl. S kořením zacházejte opatrně, protože lehká jídla často staví na svěžesti vinné kyselinky, která si zaslouží vyniknout bez zbytečného přebíjení výraznými chutěmi.
Recepty na francouzskou cibulačku představují rafinovaný způsob, jak víno bez výčitek proměnit v pokrm natolik lahodné chuti, že vám i abstinentům prominou. Obzvlášť pokud jde o ty novoroční. Cibulačku servírujte s plátky opečené bagety, bohatě zasypanými sýrem, který se při zapékání promění v zlatavou a táhnoucí se lahůdku.
Pravá italská risotta jsou ideální volbou, pokud potřebujete zpracovat bílé víno. Jejich příprava je překvapivě jednoduchá, ale zároveň jsou velmi elegantní, takže vám během několika minut pod rukama vznikne nejen všední oběd, ale i slavnostní večeře. Risotto můžete připravit na nespočet způsobů – od klasického risotta alla milanese se šafránem, přes variantu s houbami, špenátem či mořskými plody, až po svěží jarní verze s hráškem, cuketou nebo chřestem. Nezapomeňte na závěrečné zjemnění parmazánem a trochou másla, které risottu dodají luxusní krémovou konzistenci.
Pokud vám v lednici zůstal nevyužitý pórek a v mrazáku lososové filety, je tento recept přesně to, co vás zachrání po náročném svátečním shonu. Stačí jen pár přípravných kroků a o zbytek se postará trouba. Pak postavte pekáček se zapečenou rybou doprostřed stolu a nechte strávníky, ať si každý vezme dle libosti. Ideální přílohou jsou vařené brambory nebo bramborová kaše.
Jestli vás honí mlsná, nebo máte chuť na sladký oběd, upečte si dukátové buchtičky a místo klasické „pudinkové omáčky“ si k nim připravte pravé šodó. To už dnes umí málokdo, a proto vás možná překvapí, že se do něj přidává bílé víno. Ideální způsob, jak uspokojit svou chuť na sladké a ještě využít načatou láhev bílého.
Šumivá vína se nejlépe hodí do nejrůznějších dezertů. Asi nejtypičtějším zástupcem je jemná a nadýchaná šampaňská pěna, kterou servírujte jen tak, ve skleničce. Nebo ze sektu připravte jednoduché ovocné želé, přimíchejte ho do sorbetu nebo do krému na makronky.
A pokud vám i přesto všechno nějaké víno zbylo, připravte z něj fantastický kořeněný punč, či svařené víno, které vás během následujících zimních dnů krásně prohřeje.
Zdroje: Apetit, Platformgifted.eu, Foodblog.mt, Funcheaporfree.com