Nová registrace Zapomenuté heslo

Co všechno se dá udělat z rybízu? Připravte si rybízový džem, kynutý koláč, rybízové víno i omáčku k masu či sýru

21. 6. 2024
Kynuté koláče s tvarohem, červeným rybízem a drobenkou
Apetit

Rybíz začíná dozrávat začátkem léta. Pokud nezaspíte, máte šanci jím naplnit spíž, sklep i mrazák. Možností, co udělat z rybízu, je opravdu nepřeberné množství. Připravte si rybízovou zavařeninu, sirup, falešné brusinky nebo si upečte senzační kynutý koláč s rybízem a drobenkou.

Rybíz obsahuje vitamín C a antioxidanty, což z něj činí superzdravé ovoce. Právě pro všechna svá pozitiva i senzační kyselou až lehce natrpklou chuť se vyplatí bobulky uchovat i na zbytek roku. Pokud se vám nechce červený, černý nebo jiný druh rybízu zavařovat, dejte ho jednoduše zamrazit.

  • Mražený rybíz pak najde v kuchyni stejné využití, jako ten čerstvý a připravíte z něj téměř všechny recepty, aniž byste zaznamenali odlišnost v chuti či konzistenci.

1. Rybízový džem

Jedním z nejčastějších způsobů, jak zpracovat rybíz, je výroba džemu. Právě proto, že obsahuje vysoký podíl pektinu, má pro tento způsob konzervování nejlepší předpoklady. Rybízový džem můžete připravit jak z červeného, tak černého rybízu. Zajímavou kombinací je také směs obou druhů.

  • Rybízová marmeláda je chutná, osvěžující a skvěle se hodí na pečivo nebo do jogurtu.
  • Senzační je také do moučníků, jako je třeba mřížkový koláč, kde jeho pikantní chuť především červené odrůdy tvoří výborný kontrast se sladkým křehkým těstem.
  • Stejně tak se hodí na slepení lineckého cukroví, třených banánků nebo na potření potření palačinek.

Džem z višní a rybízu

Džem z višní a rybízu

< 60 min
3.9(28x)
Přečíst recept

2. Rybízová šťáva

Rybízová šťáva je další oblíbený produkt. Opět zde můžete využít jak červený rybíz, tak i ten černý. Hotovou šťávu můžete pít zředěnou s vodou či sodovkou a připravit si tak osvěžující drink. 

Rybízový sirup se nejčastěji vyrábí dvěma způsoby – buď ho můžete uvařit, nebo připravit za studena. Touto druhou metodou si v něm uchováte více zdraví prospěšných látek, avšak nemá tak dlouhou trvanlivost a je nutné ho uchovávat v lednici.

3. Rybízový koláč

Co by to bylo za léto bez rybízového koláče ‚jako od babičky‘. Přesně ten v nás vzbuzuje vzpomínky na dětství a možná díky tomu tato klasika nikdy z domácích kuchařek nevymizí.

Bez ohledu na to, jestli použijete čerstvý nebo mražený rybíz, připravte si kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou, rybízový koláč s mandlovou drobenkou, šlehačkovou bublaninu s lesním ovocem nebo jiný recept na jakýkoliv fantastický moučník s rybízem.

Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou

Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou

< 120 min
4.6(90x)
Přečíst recept

5. Rybízové víno a likér

Pro ty, kteří mají rádi domácí alkoholické nápoje, je rybízové víno skvělou volbou. Proces výroby vína je složitější a časově náročnější, ale výsledkem je unikátní a chutný nápoj.

Rybíz se smíchá s cukrem, vodou a kvasinkami a nechá se kvasit několik týdnů až měsíců. Rychlejší variantou je rybízový likér, ten můžete připravit z červeného i černého rybízu. Pokud vyzkoušíte náš recept, do deseti dnů už můžete ochutnat první skleničku.

Rybízový likér

Rybízový likér

< 10 min
4.6(22x)
Přečíst recept

6. Rybízový ocet

Rybízový ocet je zajímavým doplňkem do salátů a marinád. K jeho přípravě potřebujete rybíz, ocet (nejlépe jablečný nebo vinný) a případně cukr.

  • Rybíz zalijte octem a nechte několik týdnů louhovat. Poté přeceďte, podle chuti doslaďte a můžete používat.
  • Rybízový ocet můžete připravit podobně jako tento malinový ocet.

Bezinkový ocet

< 20 min
3(10x)
Přečíst recept

7. Rybízová dřeň a zmrzlina

Pro osvěžující letní dezert je rybízová dřeň ideální. Příprava je až neuvěřitelně jednoduchá a potřebujete na ni jen rybíz, cukr a vodu. Rozmixovaný rybíz propasírujte přes síto, anebo lisem na ovoce ho zbavte slupek a zrníček. Podle chuti oslaďte cukrem, případně nařeďte vodou. Vzniklou směs nalijte do zmrzlinovače a nechte ztuhnout. Pokud nemáte zmrzlinovač, nalijte směs do tvořítek na nanuky.

  • Skvělá je také zmrzlina z černého rybízu, do které místo vody dejte smetanu na vaření nebo bílý jogurt.

8. Rybíz à la brusinky

O tom, že si české ženy dokázaly v kuchyni vždy poradit, svědčí recept na falešné brusinky z červeného rybízu. Pokud jste je někdy ochutnaly, dáte nám za pravdu, že jsou od těch skutečných jen těžko k rozeznání. A jestliže je pro vás tento způsob využití červeného rybízu novinka, pak ji letos rozhodně musíte vyzkoušet.

9. Rybízová omáčka

Rybízová omáčka je skvělá k masu, zejména k drůbeži a zvěřině, ale také k sýrům. Na její přípravu potřebujete rybíz, cukr, víno nebo vinný ocet a koření dle chuti (například skořici nebo hřebíček). Vše stačí jen smíchat, chvíli povařit a máte hotovo.

Rybíz si s masem velmi dobře rozumí a recepty níže uvedené jsou toho jasným důkazem. Proto se nebojte experimentovat a objevovat nové chutě i způsoby, jak červený nebo černý rybíz v kuchyni využít. Věříme, že díky naší kompilaci rybízových receptů letos nepřijde ani jedna kulička nazmar.

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Džem z višní a rybízu
Džem z višní a rybízu
< 60 min
Reliš z červeného rybízu a cibule
Reliš z červeného rybízu a cibule
> 60 min
Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou
Kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou
< 120 min
Skládaný dort s černým rybízem
Mini nanuk s černým rybízem a mátou v šampaňském
Mini nanuk s černým rybízem a mátou v šampaňském
> 60 min
Žebírka na rybíz
Žebírka na rybízu
> 60 min
Camembert s omáčkou z černého rybízu
Camembert s omáčkou z černého rybízu
< 60 min
Limetkový krém s kompotem z černého rybízu
Limetkový krém s kompotem z černého rybízu
> 60 min
Šampaňské želé s rybízem
Šampaňské želé s rybízem
< 30 min
Rybízový koláč s mandlovou drobenkou
Rybízový koláč s mandlovou drobenkou
< 75 min
Rybízový sirup
Rybízový sirup
< 90 min
Rybízový likér
Rybízový likér
< 10 min
Krůtí prso pečené v podmáslí s rybízovou omáčkou
Krůtí prso pečené v podmáslí s rybízovou omáčkou
> 60 min
Rybízový rosol
Rybízový rosol
< 60 min
Kokosový piškot s pikantní rybízovou marmeládou
Kokosové řezy s rybízovým džemem
> 60 min
Broskvová zmrzlina s rybízovou dření
Broskvová zmrzlina s rybízovou dření
> 60 min
kachní prsíčka
Kachní prsíčka s rybízovo-cibulovou omáčkou
< 60 min
Bleskový ovocný koláč s drobenkou
Bleskový ovocný koláč s drobenkou
< 45 min
Šlehačková bublanina s lesním ovocem
Šlehačková bublanina s lesním ovocem
< 50 min
Koláč se zakysanou smetanou a rybízem
Koláč se zakysanou smetanou a rybízem
> 60 min
Černorybízový likér cassis
Černorybízový likér cassis
> 60 min
Velikonoční bábovka
Velikonoční bábovka
> 60 min
Černorybízový džem z mikrovlnky
< 60 min
Drobenkový koláč s ovocem
Drobenkový koláč s ovocem
< 45 min
Kynuté koláče s tvarohem, červeným rybízem a drobenkou
Kynuté koláče s tvarohem, červeným rybízem a drobenkou
< 120 min
Kynutý koláč s drobným ovocem a drobenkou
Kynutý koláč s drobným ovocem a drobenkou
> 60 min
Rybíz à la brusinky
Rybíz à la brusinky
< 20 min
Narozeninový dort s ovocem
Narozeninový dort s ovocem
> 120 min
Muffiny s černým rybízem
Muffiny s černým rybízem
< 45 min
Tiramisu z pomazánkového másla
Tiramisu z pomazánkového másla
< 30 min
Zmrzlinový dort s ovocem
Zmrzlinový dort s ovocem
< 60 min
Makové řezy s letními jablky a rybízem
< 60 min
Letní salát s červeným rybízem a steakem
Letní salát s červeným rybízem a steakem
< 30 min
Elit Christmas
Elit Christmas
< 20 min
Švestkové semifreddo
Švestkové semifreddo
> 60 min
Linecký koláč na plech
Linecký koláč na plech
> 60 min
Rybízové víno
Rybízové víno
> 60 min
Rybízová marmeláda
Rybízová marmeláda
> 60 min
Jahodová zavařenina
< 20 min
Víno z černého a červeného rybízu
Víno z černého a červeného rybízu
> 60 min

Sdílet kolekci receptů

Z ovoce Ovocný salát Domácí zavařování Cukrařina Rybíz

Podobné kolekce receptů

Související články

Meruňkový džem s levandulí

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád ještě nemáte zkušenost, pak pravděpodobně tápete, jaký druh želírovacího přípravku použít. Nebojte se, rozhodně v tom nejste sami!