Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co všechno se dá udělat z rybízu? Připravte si rybízový džem, kynutý koláč, rybízové víno i omáčku k masu či sýru

Co všechno se dá udělat z rybízu? Připravte si rybízový džem, kynutý koláč, rybízové víno i omáčku k masu či sýru
ZDROJ: Apetit

Rybíz začíná dozrávat začátkem léta. Pokud nezaspíte, máte šanci jím naplnit spíž, sklep i mrazák. Možností, co udělat z rybízu, je opravdu nepřeberné množství. Připravte si rybízovou zavařeninu, sirup, falešné brusinky nebo si upečte senzační kynutý koláč s rybízem a drobenkou.

Rybíz obsahuje vitamín C a antioxidanty, což z něj činí superzdravé ovoce. Právě pro všechna svá pozitiva i senzační kyselou až lehce natrpklou chuť se vyplatí bobulky uchovat i na zbytek roku. Pokud se vám nechce červený, černý nebo jiný druh rybízu zavařovat, dejte ho jednoduše zamrazit.

  • Mražený rybíz pak najde v kuchyni stejné využití, jako ten čerstvý a připravíte z něj téměř všechny recepty, aniž byste zaznamenali odlišnost v chuti či konzistenci.

1. Rybízový džem

Jedním z nejčastějších způsobů, jak zpracovat rybíz, je výroba džemu. Právě proto, že obsahuje vysoký podíl pektinu, má pro tento způsob konzervování nejlepší předpoklady. Rybízový džem můžete připravit jak z červeného, tak černého rybízu. Zajímavou kombinací je také směs obou druhů.

  • Rybízová marmeláda je chutná, osvěžující a skvěle se hodí na pečivo nebo do jogurtu.
  • Senzační je také do moučníků, jako je třeba mřížkový koláč, kde jeho pikantní chuť především červené odrůdy tvoří výborný kontrast se sladkým křehkým těstem.
  • Stejně tak se hodí na slepení lineckého cukroví, třených banánků nebo na potření potření palačinek.

2. Rybízová šťáva

Rybízová šťáva je další oblíbený produkt. Opět zde můžete využít jak červený rybíz, tak i ten černý. Hotovou šťávu můžete pít zředěnou s vodou či sodovkou a připravit si tak osvěžující drink. 

Rybízový sirup se nejčastěji vyrábí dvěma způsoby – buď ho můžete uvařit, nebo připravit za studena. Touto druhou metodou si v něm uchováte více zdraví prospěšných látek, avšak nemá tak dlouhou trvanlivost a je nutné ho uchovávat v lednici.

3. Rybízový koláč

Co by to bylo za léto bez rybízového koláče ‚jako od babičky‘. Přesně ten v nás vzbuzuje vzpomínky na dětství a možná díky tomu tato klasika nikdy z domácích kuchařek nevymizí.

Bez ohledu na to, jestli použijete čerstvý nebo mražený rybíz, připravte si kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou, rybízový koláč s mandlovou drobenkou, šlehačkovou bublaninu s lesním ovocem nebo jiný recept na jakýkoliv fantastický moučník s rybízem.

5. Rybízové víno a likér

Pro ty, kteří mají rádi domácí alkoholické nápoje, je rybízové víno skvělou volbou. Proces výroby vína je složitější a časově náročnější, ale výsledkem je unikátní a chutný nápoj.

Rybíz se smíchá s cukrem, vodou a kvasinkami a nechá se kvasit několik týdnů až měsíců. Rychlejší variantou je rybízový likér, ten můžete připravit z červeného i černého rybízu. Pokud vyzkoušíte náš recept, do deseti dnů už můžete ochutnat první skleničku.

6. Rybízový ocet

Rybízový ocet je zajímavým doplňkem do salátů a marinád. K jeho přípravě potřebujete rybíz, ocet (nejlépe jablečný nebo vinný) a případně cukr.

  • Rybíz zalijte octem a nechte několik týdnů louhovat. Poté přeceďte, podle chuti doslaďte a můžete používat.
  • Rybízový ocet můžete připravit podobně jako tento malinový ocet.

7. Rybízová dřeň a zmrzlina

Pro osvěžující letní dezert je rybízová dřeň ideální. Příprava je až neuvěřitelně jednoduchá a potřebujete na ni jen rybíz, cukr a vodu. Rozmixovaný rybíz propasírujte přes síto, anebo lisem na ovoce ho zbavte slupek a zrníček. Podle chuti oslaďte cukrem, případně nařeďte vodou. Vzniklou směs nalijte do zmrzlinovače a nechte ztuhnout. Pokud nemáte zmrzlinovač, nalijte směs do tvořítek na nanuky.

  • Skvělá je také zmrzlina z černého rybízu, do které místo vody dejte smetanu na vaření nebo bílý jogurt.

8. Rybíz à la brusinky

O tom, že si české ženy dokázaly v kuchyni vždy poradit, svědčí recept na falešné brusinky z červeného rybízu. Pokud jste je někdy ochutnaly, dáte nám za pravdu, že jsou od těch skutečných jen těžko k rozeznání. A jestliže je pro vás tento způsob využití červeného rybízu novinka, pak ji letos rozhodně musíte vyzkoušet.

9. Rybízová omáčka

Rybízová omáčka je skvělá k masu, zejména k drůbeži a zvěřině, ale také k sýrům. Na její přípravu potřebujete rybíz, cukr, víno nebo vinný ocet a koření dle chuti (například skořici nebo hřebíček). Vše stačí jen smíchat, chvíli povařit a máte hotovo.

Rybíz si s masem velmi dobře rozumí a recepty níže uvedené jsou toho jasným důkazem. Proto se nebojte experimentovat a objevovat nové chutě i způsoby, jak červený nebo černý rybíz v kuchyni využít. Věříme, že díky naší kompilaci rybízových receptů letos nepřijde ani jedna kulička nazmar.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova