Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cukroví na plech: Skvělá volba pro ty, kteří nestíhají

Cukroví na plech: Skvělá volba pro ty, kteří nestíhají
ZDROJ: Apetit

Blíží se Vánoce, všude voní skořice a vanilka, a vy ještě nemáte napečeno? Pokud patříte mezi ty, kteří nemají čas nebo dokonce chuť vyrábět dokonalé kousky cukroví, ale přesto máte neodbytný pocit, že byste měli, nezoufejte. Máme pro vás řešení – cukroví na plech!

Proč zvolit cukroví na plech?

Ať už patříte do tábora „nestíhám nebo nechce se mi“, vánoční cukroví na plech je ideální spojení příjemného s užitečným. Zvládnete ho rychle, bez zbytečného stresu a skoro ani nepoznáte rozdíl mezi tím, jestli pečete všední buchtu ke kávě, nebo cukroví na sváteční stůl. Stačí připravit těsto, rozetřít ho na plech a po upečení nakrájet, případně ozdobit. Výsledek? Lahodné dobroty, které potěší i náročnou návštěvu.

Zalistujte ve své rodinné kuchařce, třeba narazíte na recept, který se k této příležitosti hodí. A pokud ne, naše tipy na rychlé vánoční cukroví vás zachrání i den před Vánocemi. Hoďte stres za hlavu, zapněte troubu a užijte si sváteční „rychlopečení“ s hrnkem horkého kakaa nebo svařáku.

Oblíbené druhy cukroví na plech

1. Čokoládové brownies

Čokoládové brownies jsou klasika, která vás nezklame ani během svátků. Těsto je hotové za pár minut a i bez speciálního zdobení vypadají jednotlivé kousky krásně a navíc báječně chutnají. Pokud rádi experimentujete, přidejte do těsta nasekané ořechy, brusinky nebo špetku skořice pro vánoční vůni. Slavnostní dojem ještě umocníte, když před upečením posypete těsto cukrovým zdobením a hotové brownies místo krájení na úhledné obdélníčky vykrojíte vánočními vykrajovátky. Stromeček, hvězdička i srdíčko jsou skvělé tvary, po kterých vám navíc nezbude příliš mnoho prořezů.

2. Linecký závin

Pokud milujete chuť lineckého cukroví, ale nebaví vás vykrajovat jednotlivé kousky a následně slepovat marmeládou, vyzkoušejte linecký závin! Stačí rozválet křehké těsto, potřít ho džemem a jednoduše zarolovat. Po upečení ho nakrájíte na plátky a máte křehké cukroví s minimem práce. Skvěle chutná nejen s rybízovým či meruňkovým džemem, ale také s pomerančovou nebo dokonce citronovou marmeládou.

3. Linecké kokosové řezy

Pro milovníky kokosu jsou tyto pikantní řezy spása. Jednoduché linecké těsto rozválejte na plech a upečte. Vychladlou placku potřete pikantním džemem, pokryjte vrstvou z ušlehaných bílků a kokosu a dejte společně sušit. Vychladlý koláč nakrájejte na řezy libovolných tvarů. Použijete-li džem výraznější barvy, kontrast mezi jednotlivými vrstvami krásně vynikne a řezy se stanou skutečnou ozdobou stolu.

4. Rumové měsíčky

Tyto rumové měsíčky představují další rafinovaný způsob, jak z obyčejné buchty na plech vyčarovat roztomilé kousky vánočního cukroví. Upečený korpus potřete cukrovou polevou a nechte zaschnout. Pak kulatým vykrajovátkem vykrajujte jeden měsíček za druhým. Tato vychytávka bude určitě fungovat i u klasických receptů na litou buchtu. Jako podklad určitě dobře poslouží kefírová buchta nebo mrkvové řezy či perník.

5. Medovníčky

Medovník je naprosto fenomenální dort, který si získal srdce dětí i dospělých. S jeho přípravou je sice malinko víc práce než s obyčejnou buchtou, ale s trochou důvtipu a zkratek vytvoříte z těsta a krému podobně roztomilé dortíčky.

  • Z těsta upečte přibližně tři stejně velké pláty, po vychladnutí je seřízněte a odřezky rozdrobte.
  • Jednotlivé pláty slepte – první dva povidly, poslední díl jednou polovinou krému, který připravíte vyšleháním másla a kupovaného karamelového Salka.
  • Zbytkem krému potřete vrchní plát a bohatě zasypte medovníkovými drobky (do kterých můžete přidat i rozsekané ořechy).
  • Odleželý medovník rozkrájejte na jednotlivé řezy a uchovávejte v lednici.

6. Bílkové suchárky

Nenápadné, přesto velmi efektní bílkové suchárky, které připomínají slavné italské sušenky cantuccini, můžete připravit kdykoliv během roku ke kávě nebo čaji. Ovšem stejně dobře poslouží i jako neobvyklé vánoční cukroví. Možná vás překvapí jejich velmi rychlá příprava a možná taky minimum surovin, které na jejich výrobu budete potřebovat. Nemějte obavy o jejich trvanlivost, pokud je nesníte, vydrží vám až do silvestrovských oslav.

Cukroví, které nezabere čas, ale udělá radost

Pečení cukroví nemusí být maraton na několik dní. I když se do pečení pustíte na poslední chvíli, můžete si užít ten pravý sváteční pocit. A tyto drobnosti vám k tomu mohou ještě pomoct:

Čím jednoduché cukroví na plech vylepšit?

  1. Polevy: Čokoládová, citronová, rumová či jiná oblíbená poleva dokáže s obyčejným moučníkem doslova zázraky.
  2. PosypkyStrouhaný kokos, ořechy, mandlové plátky či sirky, čokoládové zdobení, cukrové perličky i jiné posypky rázem navodí slavnostní atmosféru na vašem talíři.
  3. Papírové košíčky: I taková drobnost, jako jsou papírové košíčky, dodá obyčejným řezům slavnostnější vzhled.
  4. Další dekorace: Na improvizované cukroví můžete využít i nejrůznější třpytky, jedlé zlato, sušené lístky růží nebo malé papírové zápichy s vánoční tématikou.

Pamatujte, že Vánoce nejsou o dokonalosti a počtu upečeného cukroví. Důležitá je vůně, která se line domovem a radost, kterou se svými blízkými prožijete.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova