Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cukroví ze zbylých bílků: Rychlé suchárky a kokosky téměř bez práce, miništafetky a laskonky pro mistry kuchyně

Cukroví ze zbylých bílků: Rychlé suchárky a kokosky téměř bez práce, miništafetky a laskonky pro mistry kuchyně
ZDROJ: Apetit

Také vám po pečení vánočního cukroví zůstaly v lednici bílky a nevíte, co s nimi? Můžete je zamrazit a použít později, nebo je proměnit v další druhy cukroví, které oživí váš sváteční repertoár. Sněhové pusinky, kokosky nebo makronky určitě potěší každého a zvládnete je připravit i na poslední chvíli.

Do většiny těst na vánoční cukroví se používají pouze žloutky. Bílky tak často zůstávají bez povšimnutí v lednici, což je velká škoda, protože představují skvělou surovinu, se kterou se dá dál pracovat. Hodí se do běžných vaječných jídel, jako jsou vaječná omeleta se salátkem, frittata se špenátem nebo třeba omeleta s fetou a tuňákem. Nějaký ten bílek navíc se také snadno ztratí ve vaječné směsi na zapékané těstoviny nebo brambory. Ale můžete z nich vytvořit i další druhy cukroví.

Bílková poleva na perníčky

Pokud jste letos pekli perníčkynebo jste si troufli i na perníkovou chaloupku, bílky s největší pravděpodobností využijete na bílkovou polevu. Bude se vám hodit na zdobení samotných perníčků, ale také na slepování jednotlivých dílů chaloupky. Na slepování si připravte hustější polevu, na kontury a případné výplně ji nařeďte kapkou vody nebo citronové šťávy.

Cukroví ze zbylých bílků

Bílky jsou ideálním základem také pro různé druhy vánočního cukroví. Máte-li chuť a čas, pusťte se do dalšího pečení – výsledek rozhodně bude stát za to. Pokud nevíte, kolik bílků jste nastřádali, stačí je zvážit; 1 bílek váží přibližně 32–34 gramů. Většina receptů na bílkové cukroví je navíc jednoduchá a zvládnete je připravit i na poslední chvíli.

Snadné a rychlé bílkové suchárky

Nejrychlejší a nejjednodušší, ale stále velmi chutné a oblíbené cukroví, které můžete ze zbylých bílků připravit, je bílkový suchárek. Když už máte napečené vanilkové rohlíčky, linecká kolečkakorpusy na košíčky a plněné ořechy, a při představě cukrářského sáčku, kterým stříkáte na plech pusinky, se zlehka orosíte, sáhněte po tomhle receptu. Příprava vám zabere sotva 10 minut a odměnou bude plná krabice křupavých a sladkých kousků.

Sněhové pusinky

Sněhové pusinky jsou křupavé, lehké a elegantní. Stačí vyšlehat bílky s cukrem do pevného sněhu, přidat trošku citronové šťávy a nechat je usušit v troubě. Pohrajte si s nejrůznějšími tvary, obarvěte sníh gelovými barvami nebo před sušením posypte cukrářským zdobením. Pusinkové kroužky můžete také pověsit jako jedlou ozdobu na vánoční stromek nebo naskládat do celofánového sáčku a věnovat jako jedlý dárek

Linecké kytičky se sněhovým věnečkem

Jestliže vám zbyla nějaká linecká kolečka, přilepte k nim marmeládou sněhové pusinky ve tvaru kroužků. Vytvoříte něžné linecké kytičky se sněhovým věnečkem podle dnes už klasické kuchařky M. J. Sandtnerové a během chvilky získáte další druh vánočního cukroví. Kromě klasické rybízové marmelády můžete zkusit citronovou nebo pomerančovou: citrusy chuť příjemně osvěží a hotové kytičky vypadají velmi něžně.

Citronová kolečka s pusinkami

Další cukroví, na které využijete pusinky, jsou citronová kolečka s pusinkami. Můžete upéct citronové korpusy podle našeho receptu, ale stejně tak si vystačíte s běžným lineckým těstem. Chybějící citronovou chuť můžete dohnat tím, že do krému přidáte víc lemon curd, nebo do něj nastrouháte kůru z chemicky neošetřeného citronu.

Kokosky

Kombinace strouhaného kokosu a sladkého sněhu vytváří vláčné a chutné kousky. Jsou skvělé i samotné, ale pokud chcete luxusnější cukroví, můžete je dál vylepšit: na linecká kolečka nastříkejte po obvodu čokoládový krém, doprostřed přidejte kapku kyselejšího džemu a přilepte k nim hotové kokosové pusinky. Spodek kokosek poté namočte v rozpuštěné čokoládě a uchovávejte v chladu. Vznikne famózní zmenšenina retro zákusku.

Štafetky v miniverzi jako cukroví

Pokud vás pečení nepřestalo bavit ani po vánočním maratonu, můžete se pustit i do pracnějších kousků. Do miniverze retro štafetek upotřebíte další bílky a věřte, že zmizí z mísy s cukrovím mezi prvními. Tvar záleží jenom na vás: úspěch budou mít elegantní roládky, ale i klasické řezy nakrájené na menší kousky.

Elegantní laskonky

V retro cukrárně ještě chvíli zůstaneme a připomeneme si laskonky. Je to další skvělý zákusek, do kterého se budou zbylé bílky hodit. Pokud se budete držet našeho vyladěného receptu s čokoládou a kávovým krémem, nebudete ani potřebovat formu.

Vánoční makronky

V posledních letech si makronky našly cestu i mezi tradiční vánoční cukroví. Tyto křupavé skořápky z mandlové mouky, bílků a cukru, slepené jemným krémem, dodají vašemu svátečnímu stolu nádech francouzské elegance. Příprava makronek sice vyžaduje trochu cukrářské praxe, ale nebojte se je vyzkoušet, i pokud jste začátečníci. Možná se vám napoprvé nepodaří dokonale hladké skořápky, ale i „rustikální kousky“ mají své kouzlo – a chuť zůstává báječná.

Marcipán

Marcipán je sladká mandlová pochoutka, která se vyrábí z jemně mletých mandlí, cukru a jako pojivo se používá bílek. Někdy se pro výraznější chuť přidává také mandlové aroma. Díky své tvárnosti se marcipán využívá jako náplň do cukroví nebo se přidává do vánočky či štóly. Snadno z něj ale také vyrobíte jednoduché pralinky, slavné Mozartovy koule nebo vymodelujete jednoduché tvary, které budou slušet vaši sváteční tabuli.

Dají se bílky mrazit?

Pokud se vám nechce bílky ihned využít, můžete je jednoduše zamrazit. Stačí je nalít do uzavíratelné nádoby nebo do formiček na led a uložit do mrazáku. Bílky vydrží zmražené až tři měsíce, a po rozmrazení se chovají, jako by byly čerstvé. Nezapomeňte si ale poznamenat počet bílků, které do nádoby ukládáte, abyste je snadno dávkovali při dalším použití.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova