Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Cupcake: roztomilá a delikátní zmenšenina dortu

Malý dortík, velikostí i servírováním vhodný pro jednu osobu, se skládá z upečeného těsta v papírovém košíčku a bohatého zdobení složeného z rozličných krémů, polev, čerstvého ovoce či barevných posypů. V českém překladu bychom ho mohli nazvat jako hrníčkový dortík, v Británii je znám také jako fairy cake (pohádkový dort), v Austrálii jej označují jako patty cake (karbanátkový dort). Jedno je však jisté – cupcake je velice variabilní, vzhledově krásný, chutný dezert pro všechny milovníky sladkého.

Cupcake není muffin

Na první pohled se může zdát, že jsou cupcaky ozdobenou verzí muffinů. Rozdíl mezi těmito dvěma typy dezertů je však větší než jen v použití krému. Na pečení muffinů se využívá většinou polohrubá mouka a připravuje se hutnější těsto, které během pečení nabyde do výšky a vytvoří typický zakulacený hřibovitý vršek. Cupcaky připravujeme z hladké mouky tvořící tekutější těsto, které plníme pouze do poloviny papírového košíčku. Cupcaky můžeme také doplnit o nějaké překvapení uvnitř těsta, od čerstvého ovoce po džemy, čokoládové či jiné krémové náplně. Na dozdobení jsou využívány nejrůznější krémy spolu se sladkým cukrářským zdobením. Vzhled cupcaku je více slavnostní a svým obsahem je skutečně podobný miniatuře dortu, proto jej můžeme ochutnat na svatbách, oslavách či jiných společenských akcích. Muffiny jsou považovány spíše za sladké či slané pečivo vhodné ke snídani či svačině.

Překvapivě dlouhá tradice

Mnoho z nás si cupcaků všimlo teprve nedávno. Přestože v Čechách jsou tyto dortíčky spíše novinkou, jejich historie sahá daleko do minulosti. První dochovaný recept na cupcake pochází z roku 1796 a objevil se v knize americké kuchařky Amelie Simmonsové. Svého pojmenování se však dočkaly až v roce 1828 v kuchařce Elizy Leslie, která je nazvala cupcake pro jejich netradiční přípravu. Dortíky se skutečně pekly v malých hrníčcích (anglicky cup). Díky tomu si získaly svou přízeň, jejich příprava byla mnohem rychlejší než u klasického velkého dortu, a přesto si chuťové pohárky přišly na své.

Cupcaky

Pokud zavítáte do některého z vyhlášených cupcake obchodů, budete jako Alenka v říši divů. Tohle nejsou...

Příprava cupcaků

Těsto

Základní těsto na cupcaky se dá jednoduše variovat. Těžko vyjmenovat všechny příchutě těchto malých dortíků, možností je opravdu nespočet. Oblíbené jsou i zmenšené verze známých a proslulých dezertů, takže se můžeme setkat i s tiramisu, brownies či banana bread cupcaky. Častým ozvláštněním těsta bývá přidání například celé jahody do středu košíčku, lžičky arašídového másla nebo čokoládové pomazánky. My vám prozradíme recept na základní těsto, které si můžete vylepšit podle svých preferencí. Pro začátečníky však doporučujeme držet se našeho vyzkoušeného receptu, který lze vyšperkovat originálním krémem i zdobením.

Na 12 větších, či 24 menších dortíků budete potřebovat 240 gramů hladké mouky, 200 gramů krupicového cukru, čtvrt lžičky jedlé sody, 1 lžičku prášku do pečiva, 170 gramů změklého másla, 3 bílky, 3 lžičky vanilkového extraktu, 120 ml zakysané smetany a 120 ml mléka. Příprava těsta je velice snadná. Promíchejte v míse mouku, cukr, jedlou sodu a kypřící prášek. Přidejte měkké máslo, bílky, vanilku a mléko se smetanou. Míchejte opatrně, ingredience se mají spojit v pospolitý celek, ale nikoli přešlehat. Poté těsto rozdělte do připravených muffinových formiček a vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů Celsia. Na pečení cupcaky potřebují 18 až 20 minut. Před zdobením nechte vychladnout.

Krém

Zdobení krémem dodá cupcaku na originalitě, ale především pozvedne jeho výslednou chuť. Nejvíce jsou využívané krémy máslové a sýrové (mascarpone, lučina, sýr Philadelphia). Jak krém ochutit je na vás, a je opravdu z čeho vybírat. Pro začátek doporučujeme vyzkoušet klasický čokoládový, smetanový, ovocný (malinový, jahodový, borůvkový,..), či karamelový krém. Pokud chcete přidat něco ostřejšího, rum, brandy či whiskey se budou jistě hodit.

Krém je možné ozdobit čerstvým či mrazem sušeným ovocem, čokoládovými pecičkami, praženými oříšky, barevnými posypkami, či tématickými ozdobami (velikonoční kuřátka z marcipánu, čokoládová vajíčka, vánoční perníčky, apod.).

Potřebné pomůcky

Těsto pečeme v papírových či silikonových košíčcích, vhod přijde i plech na muffiny. Zmrzlinová lžíce značně usnadní plnění košíčků. Krém vyšlehaný ručním šlehačem či robotem nechte 15 minut ztuhnout v lednici. Hotový krém dejte do cukrářského sáčku s libovolnou špičkou.

Velice podobný cupcaku či muffinu je i mug cake. Ten se připravuje přímo v hrnečku, a to v mikrovlnné troubě. Příprava je velice rychlá, pečení v mikrovlnné troubě zabere 5 minut. Dortík vyběhne díky přidanému olivovému oleji. Rozhodně se ale nejedná o sváteční dezert, spíše o rychlou dobrotu či snídani. Přeci jen se ale chutí nevyrovná klasicky upečenému cupcaku.

Doufáme, že jsme vás dostatečně naladili na pečení těchto roztomilých a výtečných dortíků. A pokud stále váháte, recepty pod článkem vás svým lákavým vzhledem jistě přesvědčí.

Přidat komentář