Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Do sekané se hodí mrkev, párky i vejce. Jak upéct sekanou jako od babičky, aby nepraskla a nebyla suchá?

Do sekané se hodí mrkev, párky i vejce. Jak upéct sekanou jako od babičky, aby nepraskla a nebyla suchá?

Domácí sekanou k obědu uctíte každého hosta, připravíte z ní i skvělý sendvič na cest! Sekaná patří mezi oblíbená jídla nejen u nás, ale také například v Německu, v severských zemích i ve Spojených státech. Jedná se o snadný a chutný pokrm, k jehož přípravě můžete použít téměř všechny druhy masa. Jak ji připravit, aby nebyla suchá nebo nepraskla?

  • Pečená sekaná patřila až do druhé světové války ke svátečním a noblesním pokrmům. Zdobila sváteční tabuli, pekla se na neděli a oblíbeným pokrmem se stala i za svatebního veselí. 
  • Až konec druhé světové války udělal ze sekané běžné a laciné jídlo ve veřejných stravovacích zařízeních, kde sekaná ztratila svůj punc výjimečnosti. Do mlýnku na maso se začalo dávat cokoli, co zbylo a bylo žádoucí upotřebit. Kvalitní suroviny tak vystřídaly zbytky, náhražky, hodně pečiva a mdlá chuť

  • I dnes můžeme narazit na sekanou různých kvalit, proto platí, že se nic nevyrovná domácí přípravě. Při ní budete mít přehled, co do ní dáváte a v jakém stavu. 
  • Základem skvělé sekané je směs mletého masa obohacená o bylinky. Nejčastěji se používá hovězí a vepřové maso v poměru 1:1.
  • Sekanou však hravě zvládnete i pouze z vepřového – v takovém případě bude lepší smísit části libovějšího a tučnějšího masa.

Jaké maso na sekanou?

Doporučujeme kombinaci zadního hovězího a vepřového plecka, které není tolik tučné a přesto zůstává šťavnaté – narozdíl od kýty či kotlety. Báječnou sekanou však upečete i z jehněčího, drůběžího nebo telecího masa nebo jejich směsí

  • Maso si můžete nechat namlít v řeznictví, umlít si ho doma, koupit hotové čerstvě mleté u pultu nebo koupit balené v supermarketu. 
  • Pokud kupujete balené mleté maso, čtěte pozorně etiketu a složení. Někdy jde o mleté maso s trochou soli, jindy jde o masný polotovar. Pod označením masný polotovar se totiž ukrývá finta: vedle masa balení obsahuje ještě jiné suroviny jako koření, sůl, glukózový sirup nebo přídatné látky (éčka).
  • Domácí sekaná bude ještě lepší, pokud ji upečete ve slaninovém kabátku, případně ve střívku nebo bránici.
  • K pečení můžete použít obyčejný pekáč i srnčí hřbet nebo jinou formu, případně ji upéct v remosce. 

S rohlíkem nebo bez?

Přidáním bílého pečiva do sekané získá sekaná nadýchanější texturu a jemnější konzistenci, zároveň jím maso nastavíte. Housky, rohlíky nebo toustový chléb mohou být i staršího data. Pokapejte je mlékem nebo smetanou a nechte nasáknout. Změklé pečivo vymačkejte a přidejte k masovo-zeleninovému základu. 

  • Množství pečiva je na vás, není však radno, aby ho bylo víc než masa. Spíše než sekanou byste pak dostali knedlík.
  • Někdo upřednostňuje přidání strouhanky nebo ovesných vloček. 
  • Pokud pečivo nemáte nebo mu neholdujete, upečte sekanou bez něj. Nikde není psáno, že bez rohlíku to nejde!

Čím ochutit sekanou?

Tradiční českou sekanou doprovázejí sůl, pepř, česnek a majoránka. Ovšem v případě sekané se otvírá velký prostor pro inovace a experimenty.

  • Do sekané se hodí skoro všechny bylinky! Ideální je tymián, majoránka nebo oregano
  • Použitím syrového vajíčka do masa zvýšíte výživovou hodnotu sekané, případně ovlivníte konzistenci během zpracovávání.
  • Sekané sluší také jemně pokrájená cibule a drcený česnek.
  • Někdo nedá dopustit na přidání hořčiče, kečupu, medu nebo worchesteru.
  • Pro zpestření můžete přidat houby, sýr či nastrouhanou nebo vařenou zeleninu.
  • Jako milé překvapení uvnitř upečené sekané může být vajíčko natvrdo nebo párek, které před pečením umístíte doprostřed masy.
  • Samožrejmě ezapomeňte na sůl a pepř.

Co ještě sekaná unese?

Teď teprve přichází čas na divočejší variace. Doteď jsme se drželi při zemi. Přidržte si kloubouky!

  • Sušené ovoce: sušené meruňky, datle či fíky, rozinky, brusinky
  • Sýry a uzeniny: čedar, ementál, feta, sýry s modrou plísní, parmazán, chorizo, klobása, slanina
  • Posilovače chuti: kapary, zázvor, chili papričky, citronová kůra, livy, křen
  • Exotické koření: haram masala, římský kmín, fenykl, koriandr, koření pěti vůní

Aby sekaná nepopraskala 

Předejít popraskání sekané není složité. Po důkladném promíchání masové směsi rukama z ní vytvarujte bochánek a jím několikrát po sobě udeřte o pracovní desku stolu. Masovou směs tím zbavíte vzduchových bublin, které by během pečení unikaly a způsobily popraskání. 

  • Opečené krustičky docílíte u sekané tak, že ji před pečením potřete bílkem
  • Během pečení sekanou podlévejte a polévejte výpekem. 
  • Sekanou pečte 45 – 60 minut

Sekaná za hranicemi

Způsoby přípravy sekané po světě i její složení je rozmanité, nebojte se na svých cestách ochutnat i zdánlivě obyčejnou sekanou, do které se skvěle otisknou místní oblíbené a dostupné suroviny. 

  • Finové do směsi na svou ihamureke přidávají pouze sůl a pepř.
  • Rakouská Faschierter Braten se před pečením balí do šunky. 
  • V Německu rádi do sekané ukrývají vařené vejce. Tradiční Leberkäse má jemnější strukturu než naše běžná sekaná a podává se jako teplá sekaná v housce.
  • V Argentině přidávají navíc mrkev a sýr.
  • Filipínci směs masa balí do hliníkové fólie, která nahradila původní banánové listy, a hodinu ji nechají v páře.
  • V portorické verzi nechybí fazole, v rumunské jehněčí i s vnitřnostmi.
  • Švédi si k ní dávají brusinkový džem a ve Vietnamu se sekaná udí.
  • V USA preferují sekanou neboli meat loaf z hovězího masa.

Jak sekanou servírovat?

  • Sekanou můžete servírovat tradičně s okurkou, bramborem či bramborovou kaší.
  • Plátky sekané lze přidávat do svíčkové nebo rajské omáčky.  Právě sekaná svíčková nebo rajská s knedlíkem jsou z dob normalizace oblíbenou levnou náhražkou masa v populárních původních pokrmech.    
  • Sekaná s omáčkou patří mezi oblíbená jídla u dětí.
  • Sekaná je vynikající také po studenu s chlebem, hořčicí a křenem.

Zdroj: časopis Apetit, Bonappetit

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč