
Halloween nabízí fantastickou příležitost, jak se naplno vyřádit v kuchyni. Obyčejné suroviny jako mávnutím kouzelného proutku promění v hrůzostrašně vypadající dezerty nebo slané dobroty, které zaručeně potěší děti i dospělé. Stačí pár jednoduchých nápadů a čarokrásné pohoštění je na světě!
Halloween sice není naším původním svátkem, ale v posledních letech se stále více prosazuje i v českých domácnostech. Přitahuje především svou hravou atmosférou, která vybízí nejen k vyřezávání strašáků z dýně, ale také k tvorbě strašidelných dekorací i k experimentům v kuchyni. Ať už chystáte party pro malá strašidla, nebo plánujete pohoštění pro přátele, halloweenský duch vás jistě pohltí. A tady jsou naše jednoduché halloweenské recepty, kterými se můžete inspirovat a obměňovat podle svých možností, chuti i fantazie.
Mražení banánoví duchové
Tento jednoduchý dezert zvládnou připravit i šikovné děti. Přepůlený banán napíchnutý na slané tyčce namočte do bílé čokolády, můžete ho ještě posypat kokosem a poté nechte ztuhnout. Oči a pusu nakreslete tmavou čokoládou. Pokud vám zbyla bílá čokoláda, obalte do ní podlouhlé cukrářské piškoty a položte je na pečící papír. Zbylou (ještě tekutou) tmavou čokoládu přendejte do sáčku a odstřihněte malý růžek. Piškoty cik-cak pocákejte, aby vznikl dojem zafačované mumie. Tu opět dozdobte obličejem z tmavé čokolády.

Dušičkové pusinky
Ušlehané bílky s cukrem nabízí fantastický materiál pro tvořivé sladké vyžití. My z bílého sněhu připravili strašidelné duchy, ale pokud sníh obarvíte potravinářskými gelovými barvami na zeleno, podle stejného návodu připravíte roztomilé Frankensteiny; z oranžové pěny vyniknou baculaté dýně. Obličej, jizvy a další doplňky dokreslete opět čokoládou, nebo slabým štětečkem namočeným v černé gelové barvě smíchané s troškou potravinářského lihu (nebo vodky). Případně si pořiďte jedlý fix, který zakoupíte na internetu v různém barevném provedení.

Halloweenské dýňové cupcaky
Další prostor pro halloweenské vyžití představují muffiny. Pokud se vám čokoládová pavučina zdá málo, zapíchněte vedle ní bílé marshmallows, kterým dokreslete šklebící se výraz, nebo přidejte menší strašidelnou pusinku či figurky vytvořené z marcipánu nebo potahovací hmoty. Ale motiv můžete zvolit zcela jiný – krém zasypte rozdrcenými tmavými sušenkami (Koka, Oreo atd.), jež vytvoří iluzi hlíny. Z té mohou vylézat všemožní gumoví červíčci, žížalky nebo pavouci, které v současné době nabízí v akčním oddělení většina obchodních řetězců. Cupcakové hrobečky jsou skvělým zákuskem do ruky a vaší párty dodají tu pravou atmosféru.

Čokoládový hřbitov
Maximalistům doporučujeme místo hrobečků připravit rovnou celý čokoládový hřbitov! Na jeho zdobení se určitě vyřádí celá rodina. Jako tmavý základ použijte jakoukoliv oblíbenou hnědou buchtu na plech. Skvělý bude perník, kefírová buchta nebo kakaový dortový korpus. Do krému nebo čokolády zapíchejte popsané sušenkové pomníčky, přidejte pusinkové duchy a nadrcené sušenky. Pro drsnější atmosféru doplňte dezert o želé bonbony ve tvaru mozků a ozdobte falešnou krví z rybízového džemu. Na hřbitov klidně použijte i všemožné halloweenské dobroty, které seženete v obchodech – lízátka, gumové bonbony, čokoládu, ať je jaksepatří strašidelný.

Bubáková buchta s jablky a citronem
U buchty na plech ještě chvilku zůstaneme. Tímto nápadem jsme se nechali inspirovat z blogu Neplecha na plechu a věříme, že taková šklebící jablíčka připomínající vydlabané dýně zvládnou i naprostí začátečníci. Pokud místo jablek použijete hrušky, podobným způsobem z nich vykrájíte lebky. Stejně jako u předchozího receptu, i zde lze vyměnit základ za jiný oblíbený koláč na plech, nebo do těsta pro kontrast přisypat trochu kakaa.

Dort s pavučinou
Naprosto efektní (a přesto velmi jednoduchý) je tento dort ze zakletého zámku. Základ tvoří tmavý korpus s čokoládovým krémem. Jeho kouzlo spočívá ve falešné jedlé pavučině, kterou vytvoříte z bílých marshmallows bonbonů. Stačí je nechat několik vteřin rozpustit v mikrovlnné troubě, pak do roztavené hmoty ponořit prsty, následně roztáhnout a pavučinový efekt je na světě. Dejte si pozor, ať bonbony nezahříváte příliš dlouho, jednak rychle zkaramelizují a mohli byste se také popálit.

Prsty zlé čarodějnice
Přiznáváme, že existují dezerty, na které se hned při prvním pohledu chutě nesbíhají. A totéž soudíme o vrásčitých prstech zlé čarodějnice. Avšak i přes svůj důvěryhodný vzhled jsou naprosto famózní. Sladké těsto připomínající linecké těsto s blanšírovanou mandlí je chuťově skvělé. Pokud toužíte po větším efektu, klouby můžete po upečení lehce dotónovat kakaem (na nanesení použijte nejlépe jemný štěteček) nebo opět přizvěte na pomoc rybízovou nebo jinou výrazně červenou marmeládu. Tu natřete na konce prstíků, aby vzbuzovaly dojem, že je právě někdo uřízl.

Mumie k nakousnutí
Tyto fantastické mumie z křehkého těsta odrazují, ale zároveň svádí k ochutnání. Krvavý dojem vylepšete červeným (třeba malinovým) sirupem. Nebo místo višňového použijte džem z kiwi, jeho zelená barva strávníky jistě uhrane. Očička se dají koupit na internetu v cukrářských potřebách, nebo si je můžete vyrobit z lékořicových bonbonů.

Pečené mumie
Pokud dáváte raději přednost slanému mlsání, pak tyto pečené mumie vaše nároky jistě uspokojí. Podkladové těsto můžete klidně vyměnit za jakékoliv křehké nebo třeba listové. Jestli se vám zdají oči málo výrazné, místo hrášku vyzkoušejte kukuřici.

Strašidla v bažině
Vtipný a jednoduchý nápad, který jistě zvládnete během toho, co se návštěva zouvá, je vykrojit duchy, netopýry, dýně a jiné symboly z klasických pšeničných tortill. Ty pak můžete lehce potřít olejem a dát na chvíli upéct do trouby, aby byly křupavé, nebo je podávat jen tak k oblíbeným dipům a omáčkám. Příšerky lze vykrojit i z plátků toustového chleba nebo z listového těsta, potřít vejcem, posypat sezamem a dát péct.

Těstoviny podle očního lékaře
Věřili byste, že i obyčejné těstoviny s rajčatovou omáčkou se dají servírovat v halloweenském stylu? Špenátové tagliatelle v zelené barvě skvěle kontrastují s červenou omáčkou. A vypoulená očka z cherry rajčat, mini mozarelly a hrášku vtisknou jídlu patřičně strašidelný nádech. Snad vaše děti od jídla příliš neodradí.

Zelené drinky pro dospělé
Někdy stačí jen zvolit správné ingredience nebo jejich kombinaci, a rázem máte nápoj, který vzbuzuje lehké rozpaky. U koktejlu s názvem „chameleon“ jsme ještě trochu přiostřili – vhodili jsme do skleniček želé oči, které i otrlé pijany lehce znejistí. Pokud dáváte přednost sofistikovanějšímu pití, pak vás jistě potěší laboratorní koktejl servírovaný ve zkumavkách.

Umrlčí punč
Dokonce i nápoje ve velkých sklenicích se dají servírovat stylově. Stačí k tomu jen led strašidelného vzezření. Pokud vás zaujala tato umrlčí ruka vyrobená z gumové rukavice, vzhůru do díla. Ale stejně dobře poslouží i klasické silikonové formičky na pečení s halloweenskou tématikou.

Věříme, že jsme vás na halloweenské pečení nalákali a inspirovali k vytvoření vlastních strašidelných dobrot. Teď už je jen na vás, jaké dobroty upečete a čím překvapíte své hosty. Nebojte se improvizovat a přidat svůj osobitý nádech – Halloween je o zábavě, fantazii a originalitě. Takže směle do toho!
Recepty
















