Nová registrace Zapomenuté heslo

Hodného nepálí: Kopřivy jsou levnou a dostupnou jarní surovinou, ze které připravíte královské lahůdky

Topinky s gorgonzolou a kopřivami
Apetit

Natáhněte rukavice a vydejte se na sběr mladých kopřiv. Natrhejte je a přidejte do jídel i koktejlů dříve, než se z nich stanou houževnaté rostliny plné vláken.

Asi nejklasičtějším způsobem, jak kopřivy v kuchyni využít, je přidat je do velikonoční nádivky. Pokud to nestihnete na Velikonoce, udělejte si ji klidně později – nádivka je totiž skvělá kdykoli. Mladé kopřivy jsou křehké, šťavnaté, plné vitaminů a skvěle mohou zpestřit jídelníček.

  • Kopřivy můžete zužitkovat čerstvé, lze je ale i nasušit, třeba na čaj.
  • Sbírejte je nejpozději v květnu, pak jejich stonky zdřevnatí a promění v houževnaté vláknité rostliny.

Listy mladých kopřiv využijete obdobně jako špenát, mangold nebo medvědí česnek.

  • Můžete z nich připravit krémovou polévku, přidat je do masových rolád a nádivek, nasekat je do polévky.
  • Přidejte je do míchaných vajíček nebo omelety, báječně to kopřivám sluší ve slaných koláčích a quiche.
  • Listy kopřiv se dají také použít jen lehce dochucené a podušené jako přílohu k masu.
  • Výtečné je kopřivové pesto, které můžete používat na těstoviny, do zálivek i rovnou na topinky.

Jak zpracovat kopřivy před použitím?

Při sběru kopřiv použíijte rukavice a sbírejte jen vršky rostlin s mladými lístky.  Vybírejte čistá místa daleko od parků, silnic a průmyslových oblastí. 

Po sběru je nejprve potřeba kopřivy proprat a spařit horkou vodou. Tím učiníte přítrž její žahavosti a vy se při další manipulaci nepopálíte. 

    Zdroj informací: časopis Apetit

    Recepty

    Sdílet kolekci receptů

    Čerstvé bylinky Kopřiva Levná jídla Prostá jídla

    Podobné kolekce receptů

    Související články

    Chléb

    Kvíz: Hlad je nejlepší kuchař aneb co prozrazují rčení o jídle? Zjistěte, jak se v nich vyznáte!

    Jazyk je jako hostina – plný chutí a moudrosti předávané po generace. Jídlo nikdy nebylo jen palivem pro tělo, ale i zdrojem různých rčení, úsloví, pranostik atd. Stačí pár slov a hned víte, že někdo má máslo na hlavě nebo že se láme chleba. Ať už se chystáte na přijímací zkoušky či maturitu, kde se s frazémy setkáte, nebo si jen chcete otestovat cit pro jazyk, dnes jste tu správně. Ponořte se do světa slov, v němž jídlo vypráví příběhy o životě, vztazích i osudu. A nezapomeňte na kvíz – možná zjistíte, že jste na tom s frazémy lépe, než si myslíte!