Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hrách a kroupy: 21 receptů na staročeskou pochoutku

Hrách a kroupy: 21 receptů na staročeskou pochoutku
ZDROJ: Apetit

Hrách a kroupy jsou oblíbeným staročeským pokrmem, která rozhodně patří i do současné kuchyně. Z výživového hlediska se tyto dvě suroviny dokonale doplňují a dodají tělu přesně to, co potřebuje. Navíc dokonale chutnají a potěší i ty, kteří maso příliš nevyhledávají.

Budulínku, dej mi hrášku…

O tom, že hrách byl pro naše předky důležitou potravinou je jasné už z toho, do kolika rčení, říkadel a pohádek se dostal. Aby také ne, vypěstovat si tuto nenáročnou luštěninu mohl každý hospodář, který vlastnil alespoň malou zahrádku nebo kus políčka.

  • Dozrálé lusky se vyloupaly, kuličky usušily a díky tomu je bylo možné po dlouhou dobu skladovat.
  • Zásobou hrachu zajistil sedlák dostatečný přísun bílkovin nejen své rodině, ale také čeládce. 

Co skrývá hrách pod slupkou?

Mladý čerstvý hrášek a hrách jsou jedna plodina. Zelený hrášek v lusku je čerstvý a nezralý –  z výživového hlediska se řadí mezi zeleninu. Oproti tomu hrách je dozrálý a patří mezi luštěniny.

  • Na trhu je k mání hrách zelený, žlutý, ale také loupaný nebo půlený.
  • Čvrtinu nevařeného hrachu tvoří bílkoviny, uvařením se jejich podíl sníží zhruba na 6% podíl. 
  • Hrách obsahuje vitamíny skupiny B a minerály jako drasllík, zinek, železo a hořčík.
  • Možnosti kulinářské úpravy hrachu jsou neuvěřitelně variabilní. Je vhodný k přípravě kaší, polévek, kari, luštěninových placiček nebo ho kombinovat s obilninami či zeleninou v salátech.

Jak zmírnit nadýmání?

Někteří mají s luštěninami problém proto, že způsobují nadýmání. Abyste tento fakt minimalizovali, zkuste několik našich tipů:

  • Luštěniny vždy namočte – ideálně přes noc. Než je budete vařit, vodu slijte a použijte novou.
  • Před vařením přidejte do vody bylinky, které pomohou nadýmání zmírnit. Účinná je saturejka, bobkový list nebo třeba majoránka.
  • Oligosacharidy, které plynatost způsobují, se nejvíc vyskytují ve slupce hrachu. Proto doporučujeme ze začátku používat luštěniny loupané. Velmi oblíbená je červená čočka, ale také zelený a žlutý hrách.
  • Z počátku si dopřejte menší porce, ideálně v kombinaci s dušenou nebo pečenou zeleninou.

Houpy, houpy, kočka snědla kroupy…

Jestli jsme výše psali, že hrách se vyskytuje velmi často v naší lidové slovesnosti, tak jeho stejně oblíbeným parťákem jsou kroupy. Kroupy jsou mírně obroušená zrna ječmene setého, která jsou k dostání v různých velikostech.

Ječmen, je navíc nejstarší pěstovanou obilninou, kterrou z našich spíží téměř vytlačila pšenice. K této pochoutce se však můžeeme vracet, k dostání je totiž zcela běžně.

  • Skoro tři čtvrtiny hmotnosti ječmene tvoří sacharidy.
  • Obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu.
  • Je zdrojem vitamínu B1, B6 a kyseliny listové.
  • Kroupy jsou dobré na šlachy a vazy, zpevňují cévy a zlepšují hojení ran.

Jak vařit kroupy

  • Před vařením kroupy pořádně propláchněte studenou vodou.
  • Abyste dosáhli co nejlepšího výsledku, nechte kroupy ještě alespoň na hodinu namočené ve vodě. Nabobtnají a po uvaření bude mít celé zrno stejnou konzistenci.
  • Kroupy během vaření velmi pění, myslete na to už na začátku a zvolte velký hrnec.
  • Na jeden díl ječmene použijte tři díly vody a vařte do změknutí. Délka varu se pohybuje okolo jedné hodiny, ale pokud jste kroupy předem namočili, délku varu podstatně zkrátíte.
  • Pokud se všechna voda nevyvařila, sceďte ji.

Zdroj info: časopis Apetit

Autor: KatkaVavrova
Kuba
Do hodiny
Velmi snadné
Kuba
Do hodiny
Velmi snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč