Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

15 tipů na svatomartinské husí hody

15 tipů na svatomartinské husí hody
ZDROJ: Apetit

Listopad odjakživa patří husím pečínkám, z jedné husy však můžete mít užitku mnohem víc. Objednejte si čerstvou husu a užijte si svatomartinské hodování se vším všudy. K masu přidáváme také recept na sladkou tečku v podobě jednoduchého litého koláče a tipy sommeliéra, co k svatomartinské huse pít.

Husí hody berte jako ryze sváteční záležitost. Vyberte husu z dobrého chovu, abyste si pochutnali. Kam pro ni?

  • Čerstvé husy se dají objednat přímo na venkově či na farmářských trzích
  • Husy se zpravidla prodávají včetně drůbků, pro jistotu se ale přeptejte při objednávání. Pokud máte zájem i o krev (chutnat bude milovníkům jelit), řekněte si o ni předem.
  • Jestliže budete husu nasolovat den předem, jak se doporučuje, nezapomeňte si na ni udělat místo v chladničce. Pokud víte, že se vám husa do ledničky nevejde, plánujte akci tak, abyste přinesenou husu začali rovnou péct.

Jak velkou husu pořídit?

  • Počty porcí berte tentokrát spíš orientačně – každá husa se jinak vypéká, má jinak velké vnitřnosti a dostanete k ní jiné množství krve. A záleží i na tom, jací jste jedlíci a jaké zvolíte celkové menu.
  • Pokud budete na husu čtyři, kupte si zhruba pětikilový kus (vejde se pohodlně do trouby). Užijete si střídmě pečínky, a ještě můžete z jediné husy ochutnat všechna jídla i chuťovky.
  • Menší husa se vám díky našim receptům nepřejí, ani když ji budete konzumovat jen ve dvou.

Jak naporcovat pečenou husu?

Rozhodnete-li se přeci jen péct celou husu v troubě, bude se vám možná hodit pár rad k jejímu porcování

  • Ujistěte se, že máte upečeno: Do nejsilnější části stehna vpíchněte grilovací jehlu nebo ostrou špejli – vytékající šťáva by měla být u dopečené drůbeže čirá.
  • Husu nechte po vyjmutí z trouby odpočinout 15 – 30 minut na nahřáté míse a pevně zabalenou do alobalu.
  • Vezměte si porcovací nebo velký kuchařský nůž a vidlici a dejte se do díla:

1. Začněte nohama

  • Husu položte na záda tak, aby její nohy směřovaly od vás, vidlici zabodněte do prostředku jejího trupu. Nožem pak veďte řez mezi stehnem a trupem.
  • Pak stehno mírně odkloňte, abyste se dostali ke kloubu. Překrojte ho a oddělte celou nohu. Zopakujte na druhé straně.
  • Stehna pak můžete rozdělit v kloubu na horní a spodní část. Menším nožem je pak můžete vykostit, chcete-li.

2. Pokračujte křídly

  • Drůbež dejte nohama k sobě, stále prsíčky vzhůru. Uchopte jedno z křídel a ‚zamávejte‘ jím, díky tomu zjistíte, kde je kloub.
  • Pak je odkrojte, trup si přidržujte vidlicí zabodnutou do střední části prsou. Stejně postupujte na druhé straně.

3. A konečně prsíčka

  • Směrem od krku příčně krájejte plátky prsou (případně včetně nádivky). Ta přitom přidržujte vidlicí. Aby se plátky s nádivkou nerozpadly, podložte je vidlicí. Opakujte na druhé straně. Můžete také oddělit celá prsa a nakrájet je na plátky.

Chcete-li, můžete naporcovat také záda (prostě je rozkrájejte na kusy nebo je rozstříhejte nůžkami na drůbež).

Co k huse pít?

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

Svatomartinské víno a tradiční pečená husa se zelím je kombinace, bez které bychom si už listopad snad neuměli představit. Husa má výrazné tučnější maso, které ke knedlíkům servírujeme s bohatým výpekem. A podle toho také budeme volit víno. Červená svatomartinská vína odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké jsou mladá, lehká a svěží a jejich vyšší kyseliny se výborně doplňují s vyšším obsahem tuku u tohoto jídla."

"Modrý Portugal bych k této úpravě husy volil ze Slovácké a Mikulovské vinařské podoblasti, Svatovavřinecké pak z velkopavlovické nebo znojemské. U svatomartinských vín je ale nejdůležitější mladistvý svěží projev, který najdeme u všech těchto vín bez rozdílu regionu. Nebojte se tedy zkoušet různé kombinace. Pokud připravujete k huse zelí více do sladka, zajímavým tipem může být spojení také s růžovým svatomartinským odrůdy Zweigeltrebe.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: jana.koprivova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč