
Voňavé, šťavnaté a sladké – čerstvé jahody patří k nejoblíbenějším letním surovinám, které v kuchyni dokážou opravdové zázraky. S jejich sezonou přichází nejen inspirace, ale také touha po lahodné chuti, svěžesti, krémové hebkosti a vizuální dokonalosti. Jahody totiž nejsou jen ovocem, jsou náladou a vůní léta i nostalgickým návratem do babiččiny kuchyně.
Jahodové dezerty mají jedinečné místo v české i světové kuchyni – osvěžují, potěší oko i chuťové pohárky, dají se připravit rychle, ale přitom vypadají slavnostně. Jahody dokonale fungují v kombinaci s čokoládou, mascarpone, tvarohem či šlehačkou. Dezerty s nimi lze připravit jak pečené, tak i nepečené. Vyzkoušejte klasické i moderní jahodové dezerty a moučníky a najděte svého favorita.
Tipy aneb jak s jahodami pracovat
- Mytí a skladování: Jahody vždy myjte těsně před použitím, jinak změknou. Uchovávejte je v chladu a bez stopek. Spíš než pod tekoucí vodou je omývejte v misce vody, ztratí tak méně aromatu. A taky je nemyjte úplně ledovou vodu, nejlépe chutnají teplé, jako vyhřáté od sluníčka.
- Dochucování: Pokud jsou jahody méně sladké, pomůže špetka cukru či trocha medu.
- Dekorace: Jahody jsou ideální na ozdobu dortů, pohárů i rolád. Krájejte je těsně před podáváním.
Klasické i moderní jahodové dezerty
V této kategorii najdete dezerty, které se hodí na rodinné oslavy i víkendová mlsání. Spojují lehké chutě a přirozenou sladkost čerstvých jahod. Často bývají inspirované světovou kuchyní, přesto jsou přizpůsobené našim chutím i dostupným surovinám.
- Jahodové tiramisu: Lehká letní varianta klasického italského dezertu potěší všechny milovníky jednoduchosti a dokonalé kombinace mascarpone a jahod. Ideální volba pro teplé dny nezaskočí ani začínající kuchaře.
- Eton mess: Neodolatelně lahodné spojení čerstvých jahod a pusinek v podobě poháru zaručeně zaboduje, takže doporučujeme připravit pusinky do zásoby – dezert mizí rychlostí blesku.
- Jahodová panna cotta: Krémový dezert ze smetany a želatiny doplněný jahodovým přelivem je jednoduchý, efektní a lákavý.
Jahodové moučníky pro každou příležitost
Domácí moučníky s jahodami patří k nejoblíbenějším receptům sezony. Převládají tvarohové a máslové krémy, které ladí s lehkým těstem i voňavým čerstvým ovocem. Skvěle se hodí na rodinnou oslavu, k nedělní kávě či jen tak pro radost k čaji. Jahody dobře doplní jakýkoli druh těsta, nebojte se je kombinovat s piškotovým, lineckým, listovým, kynutým, odpalovaným, křehkým i plundrovým – vždy se trefíte.
- Muffiny: Oblíbené muffiny si skvěle rozumí s čerstvými jahodami, domácím džemem, medem a vanilkovým aroma – tato kombinace vás nadchne.
- Piškotová roláda: Pokud roládu naplníte pařížskou šlehačkou a ozdobíte ji jahodami, máte dokonalý dezert pro sváteční chvíle.
- Bublanina: Českou klasikou rozhodně nezklamete. Pokud jahody nakombinujete například s rebarborou, nemůžete šlápnout vedle.
Nepečené jahodové mlsání: Rychlé, snadné a osvěžující
Nepečené dezerty a lahůdky připraví i úplný začátečník, navíc jsou hotové rychle, ale pochutná si i opravdový gurmán. Velmi často se v nepečených dezertech jahody spojují s mascarpone, tvarohem, smetanou či jogurtem.
- Nepečený cheesecake: Tento dezert svádí k různým chuťovým variantám. Připravte ho s jahodami – potěší vás svěží chutí i krásnou barvou.
- Zmrzliny a sorbety: Jahody výborně chutnají i ve zmrzlinách a sorbetech. Přirozená sladkost a lákavá barva jahod je přímo předurčuje k této oblíbené úpravě.
- Jahody s přídavkem: Jahody výborně chutnají například s pěnou z bílé čokolády, ale i s balzamikem a medem, s vanilkovým jogurtem či s vodkou.
Jahody jsou jako stvořené pro různé typy dezertů a moučníků. Skvěle chutnají, krásně voní a lákavě vypadají. Stačí si jen vybrat svůj oblíbený recept.
Zdroj informací: Apetit
Recepty

















































