
Nádivka nemusí být jen velikonoční klasikou. Naopak, je skvělou příležitostí, jak proměnit obyčejné maso v něco výjimečného – nejen chuťově, ale i na pohled. Stačí znát základní recept, který můžete podle sezóny a svých chutí pokaždé obměnit. Rázem vykouzlíte senzační rodinný oběd nebo slavnostní pečínku pro každou nevšední příležitost.
Když se řekne nádivka, většina lidí si vybaví tu tradiční velikonoční s mladými kopřivami. Jenže co třeba si upéct nádivku ke kuřeti, krůtě, vepřovému nebo ji rovnou schovat do masa? Možností je ale nespočet – nádivky se liší nejen použitými surovinami, ale i způsobem přípravy a servírování.
Základní recept na nádivku
Na klasickou rohlíkovou nádivku budete potřebovat 5 rohlíků, 200 ml mléka, 4 vejce a případně další suroviny na vylepšení. Rozhodně nezapomeňte na sůl, mletý pepř a pár strouhnutí muškátového oříšku, který příjemně zvýrazní výslednou chuť. Na zahuštění použijte strouhanku, pokud se vám zdá nádivka naopak příliš tuhá a rozpadá se, přilijte 1–2 lžíce mléka.
Jak nádivku obměnit?
-
Pečivo: Můžete použít rohlíky, loupáky, kváskový i toustový chléb. Nádivka tak bude pokaždé trochu jiná.
-
Bylinky: Hodí se pažitka, petrželka, libeček, bazalka, koriandr i kopr. Vmíchat do nádivky se však dá i nejrůznější jarní lupení, které posbíráte při prvních procházkách jarní přírodou. Vyzkoušejte medvědí česnek, mladé lístky popence, bršlice nebo pampelišky.
-
Zelenina: Do klasické nádivky lze přidat špenát, mangold, mladé kopřivy, listy kapusty, kadeřávek nebo třeba nakrájenou růžičkovou kapustu, hodí se i pórek nebo jarní cibulka.
-
Maso: Šunka, uzené maso, kuřecí, krůtí, ale třeba také játra či trhané hovězí či vepřové. Chybu neuděláte ani se salámem, zkuste třeba chorizo.
Jak upéct nádivku
Nádivkou můžete nadívat maso jako my v receptech, ale lze ji upéct zvlášť v pekáčku, ve formě na koláč, na biskupský chlebíček, na bábovku či na muffiny. Nebo z ní udělejte malé knedlíčky a upečte je v pekáčku (spolu s masem nebo samostatně).
-
Nádivkové knedlíčky jsou skvělé nejen k pečeným masům, ale i k omáčkám, jako je kuře na paprice, svíčková, křenová nebo houbová. Servírovat je lze také s dušeným kysaným zelím a smaženou cibulkou.
Čím ještě nadívat
Pokud chcete netradiční nádivku, nebojte se zkoušet a experimentovat, možná právě tak vymyslíte svou vlastní nejlepší nádivku, ať už k masu, nebo pečenou zvlášť. Směs můžete namíchat z čehokoli, co máte po ruce a chuťově to k sobě ladí.
-
Jednoduše můžete poskládat a ochutit nejrůznější zeleninu i ovoce případně směs zahustit strouhankou a vejcem, ale není to nutné. Skvěle takto fungují například i namleté či nasekané ořechy, mandle nebo jedlé kaštany.
-
Nebojte se experimentovat a použijte do nádivky luštěniny – celé i rozmačkané či rozmixované.
Co ještě nadívat
Maso (vepřové, krůtí, telecí, hovězí) můžete nařezat na pláty a zarolovat. Udělat se dá jedna velká i spousta malých roládek. Maso lze také různě nařezat, třeba jako u pečeného telecího s pestrou nádivkou, kaší a fazolkami. Nádivku můžete také zabalit do mletého masa, ale nadít se dá i květák, když naplníte otvor po vyříznutém košťálu.
Další tipy pro přípravu nádivky:
-
Pokud se chystáte dělat roládu a netroufnete si na nařezání masa sami, požádejte o pomoc řezníka. Připraví vám dokonalý plát a ušetří práci.
-
Každé maso vyžaduje jinou teplotu pečení. S vpichovacím teploměrem snadno zkontrolujete propečenost. Pokud ho ještě nemáte, rozhodně se vyplatí si ho pořídit.
-
Existuje nespočet druhů nádivky. Nechte se inspirovat našimi tipy!
Zdroj: Apetit
Recepty








