Do hodiny
Velmi snadné
Chvíle na talíře plné bohaté polévky přicházejí se sychravým počasím. I přes léto je ale můžete připravit jako jednoduchou večeři nebo oběd. Vyzkoušejte naše syté polévky s pořádnou porcí bílkovin, které podpoří trávení a posílí imunitní systém.
Pokrmy bohaté na bílkoviny jsou spojované hlavně se sportovci, kteří je potřebují pro růst svalů. Ale bílkoviny jsou důležité i pro běžného člověka. Tomu pomůžou lépe se zasytit a důležité jsou také pro správnou funkci imunitního systému.
Zelenina, lušteniny a obiloviny jsou zdrojem kvalitních bílkovin, zvlášť když se kombinují. Připravte si z nich třeba hrstkovou polévku a doplňte ji o ořechy, semínka. Pokud vám to stravovací režim umožňuje, polévky můžete obohatit také o strouhaný sýr nebo vajíčko v různých podobách, případně kapkou smetany. Vybrali jsme pro vás polévky, které zasytí, potěší a zahřejí.
Hrách patří v české kotlině mezi oblíbené suroviny. Ve 100 g vařeného hrachu je podle Nutridatabáze 6,5 g bílkovin, hrachová bílkovina se někdy přidává do průmyslově zpracovaných potravin jako náhražka živočišných, můžete se s ní setkat například v nepříliš kvalitních uzeninách. V hrachové polévce například v kombinaci se zeleninou nebo kroupami či bulgurem však bude hrách hvězdou jídelníčku.
Další skvělou surovinou jsou fazole. Ať už zvolíte bílé, červené či mungo, můžete si být jisti, že vás polévka z nich dobře zasytí. Sto gramů vařených bílých fazolí ukrývá 9 g bílkovin. Společně s nimi získáte take důležité minerály jako je draslík, vápník a hořčík.
S čočkou, ať už je hnědá, černá, zelená nebo červená vykouzlíte pokaždé chutnou a výživnou polévku. Vařená hnědá čočka obsahuje 8 gramů bílkovin ve 100 gramech. Hodnotu bílkovin můžete zvýšit například přidáním vařených vajec, které můžete přidat do polévky těsně před podáváním. Skvěle se k ní hodí také opečené kousky uzeného masa nebo uzeniny.
Častými a oblíbenými zdroji živočišných bílkovin v polévkách jsou drůbež, hovězí maso, ryby a vejce, sýr či mléčné výrobky. Dodají jim nejen spoustu chuti ale i prospěšné živiny.
Připravte si kuřecí vývar nejlépe z kuřete z volného výběhu a můžete mít celou řadu polévek. Potřebovat budete ještě zeleninu nebo obiloviny případně luštěniny. Kuřecí maso obsahuje vitamíny skupiny B a selen. Kuřecí maso je oblíbenou surovinou, protože nevyžaduje dlouhou přípravu, je dobře stravitelné, libové a jeho přidáním do polévky zvýšíte její výživovou hodnotu.
Rybí polévky patří mezi oblíbené vydatné přesnídávkové pokrmy. Rybí maso v kombinaci se zeleninou a smetanou nebo rajčaty a bylinkami tvoří dokonalou harmonii. Rybí dodají polévce specifickou chuť a vydatnost.
Zdroje informací: Nutridatabáze, Bezpečnost potravin, EatingWell