Do 45 minut
Velmi snadné
Rybí polévka z kapra patří k tradičním českým Vánocům. Přesto se jí mnoho domácností vyhýbá kvůli obavám z její složité přípravy. A to je škoda – je nejen chutná a výživná, ale i poměrně jednoduchá.
Základem dobré rybí polévky je poctivý vývar z kapra. Na něj budete potřebovat rybí hlavu, ploutve a odřezky z kapra, které byste jinak nevyužili. Před vařením nezapomeňte z hlavy odstranit žábry a oči, aby vývar nebyl hořký. Do hrnce vložte očištěné rybí části, přidejte kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), cibuli a několik kuliček nového koření, celého pepře a bobkový list. Vařte na mírném plameni zhruba 1 hodinu, aby se všechny chutě krásně propojily. Nakonec vývar přeceďte přes jemné sítko.
Základ jednoduché rybí polévky tvoří silný vývar zahuštěný máslovou jíškou, kořenová zelenina a koření. S kořením ani množstvím zeleniny to příliš nepřehánějte, abyste nepřehlušili chuť jemného rybího vývaru. Základní postup na přípravu vánoční rybí polévky je následující.
Aby byla rybí polévka skutečně krémová, přilijte do ní na závěr trochou smetany na vaření nebo přimíchejte malý oříšek vychlazeného másla. Jestli se chcete vyhnout zahušťování polévky pšeničnou moukou, vyzkoušejte některé bezlepkové alternativy (např. rýžovou mouku). Nebo odeberte část zeleniny a tyčovým mixérem ji společně s trochou vývaru rozmixujte do hladka. Tuto zeleninovou kaši vraťte do vývaru a promíchejte.
Rybí polévku můžete uvařit také jako čirý vývar se zeleninou. Je to asi ta nejjednodušší variace vánoční rybí polévky, která je lehká nejen na přípravu, ale i na trávení. Ocení jí především ti, kteří celý den vyhlíželi zlaté prasátko a nemohou se dočkat prvního sousta. Do polévky můžete pro větší sytící účinek rozmíchat vejce, nebo ji servírujte s nejrůznějšími knedlíčky. Právě ty dodají obyčejnému čirému vývaru nádech noblesy a okamžitě ho pozvednou na slavnostní úroveň.
Rybí maso z vývaru nevyhazujte! Pečlivě oberte kapří hlavu, kde se ukrývají jemná líčka, která jsou doslova lahůdkou. Zbylé části také zbavte kostí: maso můžete rovnou vrátit do polévky, nebo část použít do masových knedlíčků. Případně ho přendejte do mističky, lehce osolte a zakápněte citronovou šťávou, aby jeho chuť ještě víc vynikla. Tuto lahůdku postavte doprostřed svátečního stolu a nechte každého, ať si sám podle libosti nandá.
Nezapomínejte ani na jikry a mlíčí. Patří mezi jedlé vnitřnosti a jsou dalším cenným nositelem rybí chuti. Protože nevyžadují příliš dlouhou tepelnou úpravu, obojí vkládejte do polévky pár minut před koncem vaření. Jikry dodají polévce jemnost a mírně krémovou texturu, zatímco mlíčí podtrhne rybí aroma.
Rybí mlíčí je ceněno pro svou chuť a nutriční hodnotu. I když může někoho odradit svou specifickou texturou, jde o chutnou a zdravou surovinu, bohatou na omega-3 mastné kyseliny a bílkoviny. Při přípravě mlíčí je důležité ho správně upravit, aby bylo co nejvíce jemné a lahodné.
Jemný rybí vývar nepotřebuje příliš dochucovat, minimum koření nechá vyniknout jeho autentickou chuť. Polévku na závěr jen dolaďte solí, mletým pepřem a případně špetkou muškátového květu. Zajímavý nádech dodá pár kapek citronové šťávy nebo kvalitní bílé víno.
Jestli jste se až do teď tradiční rybí polévce vyhýbali, věříme, že s těmito tipy a našimi recepty ji letos zvládnete. Ať už zvolíte tradiční rybí polévku, nebo nějakou netradiční alternativu, určitě si pochutná celá rodina.
Zdroje informací: Apetit, Třeboňský kapr, Na ryby