Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak uvařit štědrovečerní rybí polévku: Tradiční recept z kapra a patnáct zajímavých variant

Jak uvařit štědrovečerní rybí polévku: Tradiční recept z kapra a patnáct zajímavých variant
ZDROJ: Apetit

Rybí polévka z kapra patří k tradičním českým Vánocům. Přesto se jí mnoho domácností vyhýbá kvůli obavám z její složité přípravy. A to je škoda – je nejen chutná a výživná, ale i poměrně jednoduchá.

Jak udělat vývar z kapra?

Základem dobré rybí polévky je poctivý vývar z kapra. Na něj budete potřebovat rybí hlavu, ploutve a odřezky z kapra, které byste jinak nevyužili. Před vařením nezapomeňte z hlavy odstranit žábry a oči, aby vývar nebyl hořký. Do hrnce vložte očištěné rybí části, přidejte kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), cibuli a několik kuliček nového koření, celého pepře a bobkový list. Vařte na mírném plameni zhruba 1 hodinu, aby se všechny chutě krásně propojily. Nakonec vývar přeceďte přes jemné sítko.

  • Vývar si můžete nachystat už den předem a scezený uchovávat v lednici, případně i část zamrazit.

Jak připravit rybí polévku

Základ jednoduché rybí polévky tvoří silný vývar zahuštěný máslovou jíškou, kořenová zelenina a koření. S kořením ani množstvím zeleniny to příliš nepřehánějte, abyste nepřehlušili chuť jemného rybího vývaru. Základní postup na přípravu vánoční rybí polévky je následující.

  1. Příprava vývaru: Kapří hlavy a ořezy omyjte, odstraňte žábry a případné nečistoty. Dejte je vařit do osolené vody společně s cibulí a kořenovou zeleninou. Přidejte koření a nechte pomalu táhnout přibližně 45 minut až hodinu.
  2. Scezení a dochucení: Vývar přeceďte a vraťte zpět na plotnu. Přidejte nadrobno nakrájené kousky rybího masa a jemně vařte.
  3. Příprava jíšky: Na másle osmažte hladkou mouku dozlatova, zřeďte vývarem a vmíchejte do polévky. Vařte dalších 10 minut, dokud polévka nezhoustne.
  4. Finální doladění: Pokud máte jikry nebo mlíčí, přidejte je na poslední chvíli.  Polévku můžete zjemnit trochou smetany

Krémová rybí polévka

Aby byla rybí polévka skutečně krémová, přilijte do ní na závěr trochou smetany na vaření nebo přimíchejte malý oříšek vychlazeného másla. Jestli se chcete vyhnout zahušťování polévky pšeničnou moukou, vyzkoušejte některé bezlepkové alternativy (např. rýžovou mouku). Nebo odeberte část zeleniny a tyčovým mixérem ji společně s trochou vývaru rozmixujte do hladka. Tuto zeleninovou kaši vraťte do vývaru a promíchejte.

Čirá vánoční rybí polévka

Rybí polévku můžete uvařit také jako čirý vývar se zeleninou. Je to asi ta nejjednodušší variace vánoční rybí polévky, která je lehká nejen na přípravu, ale i na trávení. Ocení jí především ti, kteří celý den vyhlíželi zlaté prasátko a nemohou se dočkat prvního sousta. Do polévky můžete pro větší sytící účinek rozmíchat vejce, nebo ji servírujte s nejrůznějšími knedlíčky. Právě ty dodají obyčejnému čirému vývaru nádech noblesy a okamžitě ho pozvednou na slavnostní úroveň.

Co s masem z kapra?

Rybí maso z vývaru nevyhazujte! Pečlivě oberte kapří hlavu, kde se ukrývají jemná líčka, která jsou doslova lahůdkou. Zbylé části také zbavte kostí: maso můžete rovnou vrátit do polévky, nebo část použít do masových knedlíčků. Případně ho přendejte do mističky, lehce osolte a zakápněte citronovou šťávou, aby jeho chuť ještě víc vynikla. Tuto lahůdku postavte doprostřed svátečního stolu a nechte každého, ať si sám podle libosti nandá.

Nezapomínejte ani na jikry a mlíčí. Patří mezi jedlé vnitřnosti a jsou dalším cenným nositelem rybí chuti. Protože nevyžadují příliš dlouhou tepelnou úpravu, obojí vkládejte do polévky pár minut před koncem vaření. Jikry dodají polévce jemnost a mírně krémovou texturu, zatímco mlíčí podtrhne rybí aroma.

Rybí mlíčí nejen do polévky

Rybí mlíčí je ceněno pro svou chuť a nutriční hodnotu. I když může někoho odradit svou specifickou texturou, jde o chutnou a zdravou surovinu, bohatou na omega-3 mastné kyseliny a bílkoviny. Při přípravě mlíčí je důležité ho správně upravit, aby bylo co nejvíce jemné a lahodné.

  • Doporučuje se mlíčí krátce namočit (například do mléka), čímž ho zbavíte hořkosti.
  • Poté ho můžete smažit – obvykle se osolí, opepří, obalí v hladké mouce a smaží dozlatova. Takto upravené mlíčí je jemné a křehké a má vynikající chuť.
  • Smažené mlíčí se hodí nejen jako vložka do polévky, ale i jako samostatné jídlo, které si můžete vychutnat třeba s brambory.

Závěrečné dochucení a podávání

Jemný rybí vývar nepotřebuje příliš dochucovat, minimum koření nechá vyniknout jeho autentickou chuť. Polévku na závěr jen dolaďte solí, mletým pepřem a případně špetkou muškátového květu. Zajímavý nádech dodá pár kapek citronové šťávy nebo kvalitní bílé víno.

Na co si dát pozor při vaření rybí polévky

  • Odstraňte žábry a oči z kapří hlavy. Tyto části mohou vývar znehodnotit.
  • Vývar táhněte na mírném ohni a nikdy ho prudce nevařte. Příliš intenzivní var způsobí zakalení a může zničit jemné chutě.
  • Pravidelně odstraňujte pěnu, která se tvoří na povrchu, aby byla polévka čistá.
  • Používejte koření střídmě – bobkový list, nové koření a pepř jsou ideální. Koření nechte v polévce jen do chvíle, než se rozvinou chutě, pak ho vyjměte, aby nepřebilo chuť ryby.
  • Pokud zahušťujete polévku jíškou, dejte pozor na její správné provaření, aby v polévce nezůstala moučná chuť.
  • Solení a případné přidání citronové šťávy si nechte až na konec, kdy se chutě z vývaru plně rozvinou.

Jestli jste se až do teď tradiční rybí polévce vyhýbali, věříme, že s těmito tipy a našimi recepty ji letos zvládnete. Ať už zvolíte tradiční rybí polévku, nebo nějakou netradiční alternativu, určitě si pochutná celá rodina.

Zdroje informací: Apetit, Třeboňský kapr, Na ryby

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova