Jídla za pár korun

Jídla za pár korun

Naše babičky věděly, jak na to. I když často neměly moc peněz, dokázaly připravit báječná jídla, na která dodnes s láskou vzpomínáme. Umění vařit z mála zdědily po předcích. Lidová kuchyně zrcadlí život chudých lidí: maso se podávalo jen ve svátek, a tak bylo třeba ve všední den z obyčejných surovin vyčarovat dobrý a sytý pokrm. Brambory, pohanku, jáhly, houby, zelí, nudle nebo flíčky doplnily mléčné výrobky, vejce a v sezoně i zelenina a ovoce ze zahrádky. Ve městě, kde bylo možné si v řeznictví koupit levnější kousek masa (a nebylo třeba kvůli tomu porazit celé prase či udit vlastní slaninu či klobásy), si nemajetní obyvatelé mohli dopřát třeba vnitřnosti. Dnes už je jíme méně než kdysi, ale například taková játra nejsou vůbec drahá, a přitom je to pochoutka a současně výborný zdroj železa a některých vitaminů. A dršťková polévka patří dodnes mezi jedno z našich národních jídel!

Kdybyste se obávali, že nezvládnete přípravu drštěk, podobný návod najdete v následujícím článku:

Jak na to: hovězí dršťky

Jak na to: hovězí dršťky

Více

Pro všechny milovníky bramboráků tu máme tip, jak je připravit netradičně.

Bramborákové vafle s houbami

Bramborákové vafle s houbami

Více

Související recepty

Bramboráky

Bramboráky jsou zázrak doslova z ničeho. Stačí vám...

Obchod Apetit