Nová registrace Zapomenuté heslo

Kam se hodí pažitka: Skvělá surovina pro vaření i studenou kuchyni. 30 receptů, kde hraje pažitka důležitou roli

12. 5. 2025
Chléb s tvarohovou pomazánkou a pažitkou
Shutterstock

Pažitka patří mezi nejuniverzálnější bylinky v kuchyni. Její jemná cibulová chuť dodává pokrmům svěžest, aniž by je přebila. Výborně se hodí do studených i teplých jídel, která nejen dochucuje, ale také je esteticky oživuje svou jasně zelenou barvou. Používá se v pomazánkách, polévkách, salátech, vaječných pokrmech nebo třeba jako ozdoba hotových jídel.

Pažitka je oblíbená zejména pro její snadnou a celoroční dostupnost, nenáročné pěstování a široké možnosti využití. Díky své jemné, lehce pikantní chuti je skvělým doplňkem do mnoha receptů.

Pomazánky a dipy: Pažitka pro svěží chuť

Pažitka se výborně hodí do různých pomazánek. Dodává jim nejen svěží chuť, ale i vizuální přitažlivost.

  • Tvarohová pomazánka s pažitkou: Základ tvoří jemný tvaroh, případně lučina nebo žervé. Pomazánku osolte a dochuťte čerstvou pažitkou. Výborně chutná na chlebu i bagetě.
  • Vajíčková pomazánka: Jemně nasekaná pažitka skvěle doplní krémovou chuť vařených vajec a majonézy.
  • Česnekový dip s pažitkou: Jogurt, zakysaná smetana, česnek a pažitka vytvoří osvěžující dip k zelenině nebo nachos.

Polévky: Ozdoba i dochucení

Pažitka se do polévek tradičně přidává až na závěr, aby si zachovala svou čerstvost a barvu.

Vaječné pokrmy: K pažitce vejce dokonale ladí

Vejce a pažitka jsou nerozlučná dvojice. Tato kombinace se objevuje v různých kuchyních po celém světě.

  • Míchaná vejce s pažitkou: Jednoduchá, rychlá a skvělá ke snídani.
  • Omeleta s pažitkou: V kombinaci se sýrem a šunkou vytvoří pažitka dokonalou snídani nebo lehkou večeři.
  • Vejce Benedikt: Klasické ztracené vejce s holandskou omáčkou můžete ozvláštnit právě pažitkou.

Saláty a lehká jídla: Skvělý doplněk k zelenině

Pažitka přidává čerstvost a jemně cibulovou chuť nejen zeleninovým salátům, ale i těm bramborovým nebo luštěninovým.

  • Bramborový salát: V české kuchyni se pažitka do bramborového salátu příliš nepřidává, ale dodá mu moderní svěží nádech.
  • Těstovinový salát: Kombinace těstovin, sýra, cherry rajčat a pažitky je ideální pro lehkou letní večeři.
  • Ředkvičkový salát: Kombinace ředkviček, zakysané smetany a pažitky je dokonalou jarní pochoutkou.

Pažitka je nenápadná, ale skvělá bylinka, která dokáže zvýraznit chuť mnoha pokrmů a dodat jim svěžest. Které jídlo si bez pažitky neumíte představit?

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Pomazánka Polévky Saláty

Podobné kolekce receptů