Do hodiny
Velmi snadné
Na koblihu nebo jinou smaženou dobrotu je vždycky vhodná chvíle! Oblíbené smaženky můžete obměňovat podle toho, na jakou náplň máte zrovna chuť. Máme pro vás osvědčené recepty na nejlepší koblihy, vdolky, donuty, boží milosti, churros, beignets, fritters i uzly, které můžete plnit krémy i džemy, polévat polevami i namáčet do omáček.
Dozlatova osmažená baculatá kolečka z kynutého těsta, nejčastěji plněná ovocnou zavařeninou a posypané moučkovým cukrem. U nás jsou koblihy neodmyslitelně spjaty s masopustem. Nám rozhodně nic nebrání v tom, si koblihy připravit po celý rok.
Pokud vám tento návod nestačí, podívejte se na naše video, ze kterého vám už bude vše jasné.
Druhá varianta je usmažit samotná kolečka bez džemu. Po vychladnutí je rozkrojit a naplnit krémem podle chuti. Výborně se ke kynutému těstu hodí pudinková náplň, na kterou můžete položit plátky jahod nebo maliny. Vršek polijte čokoládou nebo jinou oblíbenou polevou. Pokud nechcete improvizovat a raději vsadíte na osvědčený recept, v tomto kompilátu jich nabízíme hned několik.
Víte, proč mají donuty uprostřed díru? Údajně proto, aby se celé dobře propekly. Pokud milujete koblihy, bude vám tato americká varianta určitě chutnat.
Zajímavost: Dnes je tento smažený kroužek hvězdou amerických kriminálek i seriálu Simpsonovi. Jenže během první a druhé války zastával vážnější roli. Měl za úkol zvýšit morálku amerických vojáků, připomenout jim domov a tím je motivovat bojovat za vlast. Proto dobrovolníci Armády spásy objížděli vojáky na frontách a donuty jim rozváželi.
Vdolky patří do tradiční staročeské kuchyně, a podobně jako koblihy nesměly chybět na slavnostním stole. Pro vdolky je typická kombinace pikantních švestkových povidel a tvrdého strouhaného tvarohu. Navrchu nesmí chybět šlehačka.
Boží milosti jsou podobně jako například jidáše tradičně spjaty s Velikonocemi. Pekly se jako poslední pečivo až na Velikonoční pondělí. Dokonce se o nich zmiňuje i Magdalena Dobromila Rettigová, ve své Domácí kuchařce.
Pekly se také během roku k nejrůznějším příležitostem:
Další smaženou pochoutkou jsou španělské churros. Setkat se s nimi můžete i v Portugalsku nebo Latinské Americe. Na rozdíl od našich koblih se připravují z odpalovaného těsta, podobně jako věnečky.
Zdroj informací: časopis Apetit