Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kokos v plné síle: Sladké, slané, krémové i křupavé – kde všude ho můžete použít?

Kokos v plné síle: Sladké, slané, krémové i křupavé – kde všude ho můžete použít?
ZDROJ: Apetit

Ačkoli je kokos exotickou surovinou, v českých kuchyních se za ta léta velmi dobře zabydlel. Má svou nezaměnitelnou chuť, a přestože si jej často spojujeme pouze z dezerty, jeho využití je mnohem širší. Od krémových polévek přes sytá hlavní jídla až po lahodné sladkosti. Kokos, ve všech jeho podobách, můžete zařadit do každého chodu dne.

Kokos v polévkách

Kokosové mléko je ideální základ pro krémové polévky, které mají sametovou texturu a bohatou chuť. Skvěle se doplňuje s asijskými ingrediencemi, jako je citronová tráva, zázvor nebo kari koření. Kokos v polévkách vyváží pikantní a kyselé tóny, což je důvod, proč je tak oblíbený v thajské, indické, ale i dalších asijských kuchyních. Vedle tradičních exotických polévek ho lze zakomponovat i do zeleninových polévek, kde jako náhrada smetany zajistí bohatě krémovou konzistenci.

Hlavní jídla s kokosem

Kokos nachází využití nejen v omáčkách, ale i při přípravě masových a vegetariánských pokrmů. Kokosové mléko a kokosový olej jídla zjemní a zároveň podtrhují přirozenou chuť surovin. Kokosovou mouku lze využít jako bezlepkovou alternativu pro zahušťování omáček, zatímco strouhaný kokos dodá texturu různým marinádám, také ho můžete použít místo strouhanky na obalení sýrů či masa. Skvěle se hodí k drůbežímu masu, krevetám i luštěninovým pokrmům, kde jeho nasládlá chuť vynikne společně s ostrým kořením.

  • Kokosové chipsy snadno proměníte ve „veganskou slaninu“ – stačí vhodné koření a pár minut v troubě. Báječně také nahradí běžné krutony ze starého pečiva.

Kokos v dezertech

Pečení z kokosu otevírá dveře k nekonečným možnostem. Kokosový cukr a kokosové mléko lze využít jako zdravější alternativy běžných surovin. Strouhaný kokos je skvělým doplňkem nejen do koláčů a sušenek, ale i do krémů a náplní. Dokonce z něj rychle a snadno připravíte nepečené kokosové kuličky, nebo jím můžete posypat ranní ovesnou kaši.

  • Pokud strouhaný kokos na pár minut opečete nasucho v troubě, získá zlatavou barvu a jeho chuť se ještě zvýrazní.

Kokosové mléko také dokáže nahradit klasickou smetanu v panna cottě nebo z něj připravte domácí pudink bez laktózy. Kokosová mouka zpestří tradiční těsta, navýší jejich nutriční hodnotu, a navíc neobsahuje lepek, což ocení především ti, kteří se této složce v potravinách vyhýbají. Kokosová mouka si výborně rozumí s čokoládou, ovocem i s jinými ořechy.

  • Při pečení s kokosovou moukou je nutné brát v potaz to, že oproti ostatním moukám absorbuje značné množství tekutin.
  • Také je vhodná pro low carb způsob stravování.

Kokos jako nepostradatelný pomocník v kuchyni

Bez ohledu na to, zda připravujete rychlou večeři, nebo složitější menu, kokos můžete zařadit do každého chodu. Jeho schopnost vyvážit sladké, slané i ostré chutě z něj dělá univerzální ingredienci, která chuť pokrmu prohloubí a zároveň přidá exotický nádech.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova