Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý

Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý
ZDROJ: Apetit

Neděle je dnem odpočinku, rodinných setkání a lákavých sladkých dobrot. Co může být lepšího než káva nebo čaj doplněné o voňavé koláče? Receptů na ty nejlepší máme nepřeberné množství a teď už záleží jen na vás, který vám zpříjemní nedělní odpoledne.

Kynuté koláče

Kynuté koláče jsou jedním z nejtradičnějších typů dezertů, které se na našem stole objevují už po generace. Jejich nadýchaná textura a lahodná náplň vás okamžitě okouzlí. Můžete zvolit makovou, tvarohovou nebo ořechovou náplň. Moravské, nebo také dvojctihodné koláče nabízejí prostor rovnou pro dvě náplně. Kynutému těstu také sluší povidla, ať už švestková, hrušková či jablečná, nebo přímo čerstvé ovoce.

  • Recept na kynuté koláče je jednoduchý a zpravidla vyžaduje jenom základní ingredience – mouku, droždí, mléko, vejce, cukr a pak už jen špetku trpělivosti při čekání, než těsto dokonale vykyne.
  • Aby byly kynuté koláče déle měkké, ihned po upečení je ještě horké potřete směsí rozehřátého másla s tuzemákem.

Rychlé hrníčkové koláče

Pokud máte málo času, rychlé koláče vás zachrání. Mezi nimi vynikají hrníčkové koláče, které lze připravit za pár minut. Rozhodně se vyplatí mít alespoň jeden recept v rukávu pro případ nečekané návštěvy (nebo pokud ještě nevlastníte kuchyňskou váhu). Jako odměrky vám poslouží běžný hrníček o objemu 250 ml, lžíce a pro některé suroviny také lžička. Hrníčkové koláče jsou nejen jednoduché a rychlé na přípravu, navíc i velmi variabilní. Kromě receptu na klasický hrníčkový perník či hrnkový meruňkový koláč můžete vyzkoušet i kombinace s ovocem, čokoládou, oříšky případně do těsta přidat kakao nebo kokos. Než se návštěva usadí, voňavý dezert máte na stole.

Tvarohové koláče

Milovníci tvarohu rozhodně potěší recepty na tvarohové koláče. Jejich krémová náplň a jemná chuť zůstávají dlouho v paměti a pochutnají si na nich nejen dospělí, ale také děti. Různé variace tvarohových koláčů vám dovolí experimentovat s příchutěmi, od tradičního koláče s tvarohem a rozinkami, tříbarevného koláče s tvarohem a meruňkami po modernější tvarohový koláč s malinovou omáčkou. Tvaroh si báječně rozumí nejen s rozinkami, ale také téměř s každým čerstvým ovocem. Proto se nebojte tyto dvě složky spolu kombinovat. A pokud si na improvizaci netroufáte, nechte se inspirovat recepty níže.

Koláče z křehkého těsta

Pokud preferujete křehkou texturu, zkuste koláče z máslového těsta. Můžete je naplnit džemem, ovocem nebo dokonce čokoládou. Křehké koláče jsou nejen lahodné, ale také okouzlí svým estetickým provedením. Upečené se stanou skvělou dekorací a přitom chutí pohladí na duši. A navíc si křehké těsto můžete připravit už den předem, zabalit do potravinové fólie a uložit do lednice. Druhý den stačí jen těsto rozválet, vtlačit do formy, přidat náplň a dát péct. 

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova