Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krajové speciality z brambor jako tip na rychlé a chutné večeře. Připravte si prostá jídla našich předků

Krajové speciality z brambor jako tip na rychlé a chutné večeře. Připravte si prostá jídla našich předků
ZDROJ: Das Kochrezept

Pusťte je na jeviště, a budou se dít věci! I když tu vystupují už pět set let, nezevšedněly a stále dovedou příjemně překvapovat. Máme pro vás recepty na krajové speciality z brambor, které vás dostanou!

Jsou tak běžné, že je v kuchyni trochu přehlížíme. Vaříme s nimi sice hodně, ale v moderní kuchyni bývají odsouzeny do role příloh. A přesto byly časy, kdy brambory sloužily jako vydatné – a často jediné – jídlo nejširších vrstev.

  • Babčák z Podkrkonoší je další z mnoha obměn tradičního bramboráku. Do této placky se přidávají čerstvé houby, slanina a listová petrželka.
  • Zapečeným krupkám s bramborami se v Pojizeří říká hunc. Ani tady nechybí hojná dávka česneku a uzeniny.
  • Z Pošumaví pochází nápad na bramborové řízky. Tenké plátky brambor se pozvolným smažením propečou doměkka. Podávejte s bylinkovou smetanovou omáčkou.
  • Halušky se ve Slezsku jedí podobně jako na Slovensku – s brynzou nebo se zelím. Se slaninou vypečenou dočervena nadchnou každého. Vybrali jsme pro vás recepty na krajová jídla z brambor, která vás přesvědčí o tom, jak tvárnou surovinou brambory jsou.

Na konci 18. století, kdy se pěstování této původně jihoamerické plodiny rozšířilo z okrasných zámeckých zahrad na pole chudých lidí, doslova zachránily Evropu před hladem. Jsou nenáročné na pěstování, daří se jim i ve vyšších polohách a mají bohaté výnosy.

  • Díky obsahu vitaminu C byl navíc jídelníček založený na bramborách z výživového hlediska mnohem zdravější než jiná jednostranná strava.
  • Když k bramborám, erteplím nebo zemákům (ano, to všechno jsou nářeční názvy brambor) přidali naši předci pořádnou porci kysaného zelí, zapili je podmáslím, a v hojnějších časech vylepšili pokrm kouskem masa, získali hodnotné jídlo na celý den.
  • Brambory se podávaly naslano i nasladko, pekly se v troubě či v popelu, vařily se i smažily. Dnes už nás k bramborám netáhne nouze, přesto máme bramborová jídla uložená hluboko v naší kolektivní kulinární paměti. Vraťte se s námi ke kořenům a uvařte si tradiční či novodobé dobroty z brambor!

Brambory jsou významným zdrojem živin. Obsahují vitamín C, vitamín B6, vlákninu a draslík. Pokud je připravíte jen na troše tuku, jsou také relativně nízkokalorické.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: jana.koprivova
Hunc
Více než hodinu
Snadné