
Krevety patří k nejuniverzálnějším a nejoblíbenějším mořským plodům, které v kuchyni můžete zpracovat. Jejich delikátní chuť, rychlá příprava a vysoká výživová hodnota z nich činí ideální surovinu pro pestrou škálu pokrmů. Zkuste je připravit na grilu, orestujete je na pánvi nebo přidejte do salátů – díky své jemné chuti krevety vždy dodají jídlu nádech elegance.
Věděli jste, že 10. května slavíme Den krevet? A že existuje více než 2500 druhů krevet? V gastronomii se ale nejčastěji využívá jen několik desítek z nich. Mezi nejznámější patří tygří, argentinské a grónské krevety. Každý druh se liší velikostí, chutí a texturou, což ovlivňuje jejich kulinářské využití.
-
Zajímavost: Několik druhů krevet se chová v akváriích – jsou vyšlechtěné a mají různé barvy, tvary i specifika. V akváriu byste ale neměli společně chovat různé druhy stejného rodu, protože hrozí nežádoucí křížení.
Kulinářské využití krevet
Krevety jsou nízkokalorické a zároveň bohaté na živiny, obsahují důležité látky jako omega-3 mastné kyseliny, jód, vitaminy A, D, E, B6 i B12, selen, zinek, vápník, draslík a železo. Díky těmto vlastnostem jsou krevety vhodnou součástí vyvážené stravy.
Krevety výborně chutnají vařené, smažené, grilované i zapékané, proto se hodí do salátů, polévek, těstovin a zazáří také v asijských pokrmech. Dokonale ladí s česnekem, kari kořením, chilli, koriandrem, zázvorem i limetkou či citronem.
Krevety rychle podléhají zkáze, a proto se často zpracovávají již na moři, kde se rovnou mrazí. Čerstvost krevet poznáte zejména podle jejich lesklé skořápky, která má být neporušená a beze skvrn.
Tipy pro správnou přípravu krevet
V supermarketech a prodejnách s rybami a mořskými plody seženete krevety chlazené i mražené – a to syrové (šedivé) i předvařené (růžové) a vyloupané, nevyloupané či částečně vyloupané (tzv. motýlci).
- Rozmrazení: Krevety jsou velmi jemné a mohou rychle ztratit své přirozené aroma, proto je vhodné rozmrazit je pozvolna, nejlépe v lednici na cedníku, aby mohla odkapávat voda. Pokud chcete krevety vařit, rozmrazit je nemusíte – stačí je rovnou hodit do omáčky či vody.
- Příprava: Před vařením krevety opláchněte a případně odstraňte střívko (tmavá čára na hřbetě).
- Tepelná úprava: Krevety připravujte krátce, dokud nezmění barvu na růžovou a nezakřiví se do tvaru písmene C. Předvařené krevety se stočí do tvaru O a mohou být lehce gumové.
Krevety jsou všestrannou a výživnou surovinou, která obohatí každou kuchyni. Díky různorodosti druhů a jednoduchosti přípravy si je oblíbili kuchaři po celém světě.
Zdroj informací: Apetit, vyzivaspol, BRUSCA, Richard C.; BRUSCA, Gary J. Invertebrates. 2. vyd. [s.l.]: Sinauer, 2003. ISBN 0878930973
Recepty
























