Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Křupavé cuketové placky: Levná večeře i rychlá svačina, nad kterou děti nebudou ohrnovat nos

Křupavé cuketové placky: Levná večeře i rychlá svačina, nad kterou děti nebudou ohrnovat nos
ZDROJ: Apetit

Cuketové placičky se v poslední době těší velké oblibě a to bez ohledu na to, zda připomínají tradiční bramborák, nebo je recept inspirovaný cizokrajnou kuchyní. Jsou rychlé, zdravé, křupavé a také jednoznačně patří mezi levné recepty z cukety. Hodí se jako rychlý oběd i svačinka do ruky. Zkrátka ideální jídlo pro případ, že máte hodně cuket a nevíte co s nimi.

Cuketa je pro svou neutrální chuť a jemnou konzistenci naprosto dokonalá ingredience. Vzhledem k tomu, že dokáže narůst do velkých rozměrů, nabízí spoustu materiálu, se kterým můžete v kuchyni doslova kouzlit. Od sladkých moučníků, přes zapečená jídla až po tyto senzační cuketové placičky, které lze připravit na nespočet způsobů. Jsou uvnitř vláčné a jejich povrch příjemně křupavý, proto si často získají srdce i těch největších odpůrců zeleniny, a to včetně dětí.

Jak se dělají cuketové placky?

Připravit cuketové placky je skutečně velmi rychlé, jednoduché a většinou vám stačí jen pár ingrediencí. Základem je pochopitelně cuketa, kterou lze nastrouhat buď na hrubo, nebo na jemno. To podle toho, zda preferujete jemnější konzistenci, nebo raději dáváte přednost hrubší struktuře.

  • Cuketa obsahuje velké množství vody, proto je dobré ji alespoň částečně vyždímat, a aby těsto dobře drželo, často se přidává mouka nebo strouhanka.
  • Pokud preferujete bezlepkovou verzi, lze na zahuštění také použít předem namočená chia semínka nebo jakoukoliv bezlepkovou mouku (napři. pohanková, rýžová, kukuřičná).
  • Cuketové placky jsou dobré sami o sobě, ale také je můžete ochutit libovolným kořením, jako je kari, chilli, římský kmín, nebo použít čerstvé či sušené bylinky (tymián, oregano, petrželka, kopr, majoránka).

Bramborák z cukety

Přimícháte-li do těsta tradiční kombinaci česneku a sušené majoránky, vznikne vám úžasná odlehčená verze klasických bramboráků. Buď je můžete udělat čistě z cukety, nebo ji ve stejném poměru namíchejte se strouhanými bramborami. Tyto bramborovo cuketové placky opékejte tradičně na pánvi v oleji, nebo je (stejně jako i jiné placičky) můžete upéct v troubě. Získáte tak jejich méně tučnou verzi, kterou jistě uvítáte, pokud hledáte zdravé recepty z cukety.

Kolokithokeftedes – řecké cuketové placičky

Pod tímto krkolomným názvem se ukrývají cuketové placky se sýrem a bylinkami, které jsou velmi populární v Řecku, konkrétně na osotrově Kréta. Tradičně se do nich přidává sýr feta, ale pochopitelně si vystačíte i s jakýmkoliv jiným sýrem balkánského typu. Z bylinek vybírají Řekové nejčastěji kopr, šalvěj nebo mátu. A protože se u nás dají všechny tři tyto bylinky snadno sehnat, dovolte si lehce modifikovat tento recept na cuketové placičky tím, že do něj přidáte sýr i zmíněné bylinky a vytvořte tak jednoduchou večeři pro celou rodinu.

S čím podávat cuketové placky

Cuketové placky, podobně jako masové karbanátky, můžete podávat klasicky s bramborovou přílohou nebo čerstvým pečivem. Ovšem v horkých letních dnech, kdy nemáme příliš chuť na teplá jídla, se spíš hodí placky servírovat se studenou omáčkou. Vhodné jsou například tzatziki, nebo jednoduchý dip ze zakysané smetany, česneku a čerstvými bylinkami. Pochopitelně u dětí zabodujete také s kečupem nebo dokonce tatarskou omáčkou.

  • Placičky skvěle chutnají jak teplé, tak ale také studené, proto si je klidně připravte na svačinu nebo zabalte do krabičky a vezměte si je s sebou jako proviant na výlet.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova