
Velikonoce jsou nejen svátkem jara, ale také obdobím setkávání se s rodinou a přáteli. Na slavnostním stole nesmí chybět chutné občerstvení, ovšem kde vzít čerstvé pečivo, když mají obchody o svátcích zavřeno? Řešení je jednoduché – upečte si vlastní! Stačí si včas nakoupit základní suroviny a pustit se do domácí veky na chlebíčky, křupavých rohlíků nebo čerstvého domácího chleba. Ověřené recepty dodáme my.
Proč si upéct vlastní slané pečivo?
Domácí pečivo má oproti kupovanému mnoho výhod. Především neobsahuje žádná zbytečná aditiva, konzervanty ani umělá dochucovadla. Navíc si ho můžete upéct téměř kdykoliv, protože na většinu receptů vám stačí základní suroviny – mouka, voda (případně mléko), droždí a sůl. Kromě toho si těsto hravě přizpůsobíte podle svých preferencí. Přidejte semínka, bylinky nebo sýr a vytvořte požadované tvary podle libosti.
Domácí chleba
Není nad čerstvý chléb, s křupavou kůrkou a nadýchanou střídkou. Samotná příprava je pro mnohé rituál a jeho vůně během pečení krásně provoní celý byt. Začátečníci určitě uvítají recept na jednoduchý bílý chléb, ty zkušenější si jistě troufnou i na chléb kváskový. Ten vám zabalený v čisté utěrce vydrží měkký celé svátky.
- Nesnědený chleba nevyhazujte a udělejte z něj topinky, nebo ho rozkrájejte na malé kostičky připravte křupavé krutony do polévky.
Veka na chlebíčky
Chlebíčky jsou stálicí každé slavnostní hostiny a Velikonoce nejsou výjimkou. Kvalitní domácí veka je základem úspěchu. Na rozdíl od kupované verze si ji můžete připravit přesně podle svých představ, a pak už ji jen stačí namazat oblíbenou pomazánkou, obložit šunkou či salámem, ozdobit vejcem a zeleninou.
-
Část veky můžete použít i do velikonoční nádivky a zbylé starší plátky obalte ve vajíčku a připravte z ní dokonalý francouzský toust.
Rohlíky nejen k snídani
Domácí rohlíky jsou vynikající nejen na snídani, ale také jako základ pro jednohubky či jiné chuťovky. Právě domácí pečení vám umožní přesně takové tvary a velikosti, jaké v danou chvíli potřebujete. Na snídani rohlíky tenké a zahnuté, pro přípravu drobného občerstvení naopak rovné a mírně bachraté. Plátky z takových rohlíků nabízejí dostatečnou plochu na další suroviny, které promění obyčejné pečivo v luxusní pohoštění.
Domácí pečivo jako doplněk obložených mís
Na velikonočním stole často nechybí obložené mísy s uzeninami, sýry a zeleninou. Ovšem aby k tomu bylo co zakousnout, sluší se servírovat také nějaké pečivo. Namísto kupovaných baget a housek zkuste tentokrát nachystat vlastní. Chutí i vzhledem se lépe hodí ke slavnostní atmosféře.
Slané tyčinky na zakousnutí
Pokud milujete něco křupavého k zakousnutí, pak vyzkoušejte nejrůznější domácí tyčinky. Můžete je posypat hrubou solí, kmínem, sezamem nebo sýrem a podávat jako rychlou svačinku s oblíbeným dipem nebo klidně i jako chuťovku do ruky pro koledníky.
Jak na dokonalé domácí pečivo
- Používejte kvalitní suroviny: Mouka, droždí a máslo mají velký vliv na chuť i strukturu pečiva.
- Dejte těstu čas: Dostatečné kynutí je zásadní pro dosažení nadýchané a vláčné struktury.
- Experimentujte s chutěmi: Nebojte se přidat bylinky, česnek nebo sušená rajčata. Díky tomu z jednoho těsta hravě připravíte několik chuťových variant.
- Pečte na správnou teplotu: Ideální je předem rozehřátá trouba, aby se pečivo rovnoměrně propeklo a získalo krásně zlatavou barvu.
Zdroj: Apetit
Recepty


















