Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuřecí polévky pokaždé jinak: Vývar připravíte raz dva, zbytek sestavíte jako dětskou skládačku

Kuřecí polévky pokaždé jinak: Vývar připravíte raz dva, zbytek sestavíte jako dětskou skládačku
ZDROJ: Apetit

Kuřecí vývar vás postaví na nohy po náročné noci, pomůže během nachlazení, ale také poslouží jako základ pro přípravu kuřecí polévky. Stačí se naučit základní recept a zbytek snadno sestavíte podle potřeby či chuti: v pár jednoduchých krocích přeměníte vývar na tu nejlepší kuřecí polévku – pokaždé jinou, ale vždycky božskou!

Ještě předtím, než se na samotný vývar vrhnete, rozmyslete si, jestli máte chuť na polévku středoevropskou, latinsko-americkou nebo třeba některou z asijské kuchyně, a podle toho volte přísady.

Jak připravit základní kuřecí vývar

Na uvaření základního kuřecího vývaru si připravte 1 kuře, mrkev, řapíkatý celer a cibuli. Tyto suroviny stačí zalít studenou vodou tak, aby byly ponořené, přidat mořskou sůl, čerstvě drcený pepř a pozvolna táhnout asi dvě hodiny. Vývar přeceďte, zeleninu i koření odstraňte, z kuřete oberte maso a uschovejte pro další použití.

Základní postup: Jednoduchý návod, jak uvařit pokaždé jinou kuřecí polévku

Díky výše zmíněnému postupu získáte dokonalý základ pro nejrůznější kuřecí polévky, které obměníte a vylepšíte tím, že do nich vhodně nakombinujete následující prvky. Množství je uvedeno na 1 kuře.

1. Zelenina do základu

Zvolit můžete až 3 druhy, celkem ale 4 hrnky nakrájené či nastrouhané zeleniny.

  • Mrkev, cibule/šalotka, pórek, petržel/pastinák, řapíkatý/bulvový celer, fenykl.

2. Dochucovadla

Zvolit můžete až 3 druhy.

  • 1–2 čerstvé chilli papričky (pokrájené), 1–2 stonky citronové trávy (rozklepané), 5cm kousek zázvoru (nakrájený na plátky), 1–2 stroužky česneku (drcený).

3. Koření

Zvýrazní chuť polévky a udělá vaši verzi jedinečnou. Zvolte 1–2 druhy.

  • 1–2 bobkové listy, až 1 lžička mletého chilli, 1 hrst stonků koriandru, 8 kuliček černého pepře, 1 lžička kmínu, 1 svitek skořice, 2 lžičky nasekaného tymiánu, 2 lžičky nasekaného rozmarýnu, 8 kuliček nového koření, mletý římský kmín a podobně.

4. Nudle & spol.

Zvolit můžete až 2 druhy.

  • Až 2 hrnky polévkových těstovin (nudličky, hvězdičky, písmenka), až 3 hrnky brambor (nakrájených na kostičky), až 2 hrnky konzervovaných fazolí (scezených a propláchnutých), až 3 hrnky asijských těstovin (nudle vaječné, rýžové, skleněné, soba, udon, ramen), až 2 hrnky obilovin (kroupy, krupky, bulgur, špalda), až 1 hrnek rýže (dlouhozrnné nebo natural).

5. Zelenina jako vložka

  • Až 250 g listového špenátu (pokrájeného nahrubo), 250 g baby pak choi (čínské bílé zelí, nakrájené na nudličky), až 1,5 hrnku mraženého hrášku/fazolek, až 200 g na nudličky nakrájené kapusty, až 200 g na plátky nakrájených hub (lesní, shiitake, hlíva atd.), až 1,5 hrnku mražené kukuřice, 350 g na nudličky nakrájeného mangoldu (bez tvrdých stonků), až 250 g na poloviny rozkrojené růžičkové kapusty, až 4 hrnky krájených rajčat.

Jak uvařit tu nejlepší kuřecí polévku

1. Připravte si základ

V hrnci na 2 lžících olivového či slunečnicového oleje nebo másla opékejte 4–5 minut za občasného míchání nadrobno nakrájenou zeleninu do základu (celkem až 4 hrnky o objemu 250 ml), případně další dochucovadla (lze vynechat). Přidejte špetku soli a za občasného míchání opékejte, dokud zelenina nezměkne. 30 sekund před koncem opékání můžete přidat koření (1–2 druhy). Směs opět zamíchejte.

2. Ochuťte vývar

Základ s opečenou zeleninou a rozvoněným kořením zalijte 2,5–2,8 litru připraveného kuřecího vývaru a přiveďte k varu. Vařte 20 minut, až se do vývaru přenesou všechny chutě. Pak přeceďte přes husté síto.

  • Získáte množství asi na 8 porcí (v případě potřeby upravte množství surovin).

  • Polévku si můžete schovat na druhý den nebo ji zamrazit.

3. Přidejte polévkovou vložku

Ochucený vývar nalijte zpět do hrnce. Vložte vařené kuřecí maso z vývaru, nudle či jinou vložku (zvolte 1–2 druhy) a zeleninu podle své volby (vyberte 1–3 druhy). Za občasného míchání vařte podle potřeby, až bude vše měkké.

4. Dokončete polévku

Vmíchejte dochucovadla podle vlastní chuti. Zvolte nejvýše 4 druhy: 1–4 lžíce citronové či limetové šťávy, 1–3 lžíce sójové omáčky, ½ lžičky až 1 lžíci sezamového oleje, 1 lžičku až 2 lžíce octa (červeného, bílého, jablečného nebo balzamikového), až 125 ml smetany se šlehání, 250–300 ml kokosového mléka, 1 lžičku až 2 lžíce rybí omáčky, 1–2 lžičky chilli omáčky, 1–3 lžičky třtinového cukru, hrst nasekaných bylinek (bazalka, petrželka, koriandr, pažitka, máta, kopr).

Podle potřeby osolte a opepřete. Při podávání ozdobte. Zvolte 1–2 druhy (uváděné množství je na porci): 1 malá hrst tortillových lupínků, 1 hrst kostiček avokáda (pokapané limetou), 1 lžíce dokřupava opečené a rozdrobené anglické nebo sušené slaniny, 1 lžíce nasekané jarní cibulky, 1 lžíce strouhaného parmazánu apod.

Zdroj: Magazín Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova