Více než hodinu
Velmi snadné
Kuřecí vývar vás postaví na nohy po náročné noci, pomůže během nachlazení, ale také poslouží jako základ pro přípravu kuřecí polévky. Stačí se naučit základní recept a zbytek snadno sestavíte podle potřeby či chuti: v pár jednoduchých krocích přeměníte vývar na tu nejlepší kuřecí polévku – pokaždé jinou, ale vždycky božskou!
Ještě předtím, než se na samotný vývar vrhnete, rozmyslete si, jestli máte chuť na polévku středoevropskou, latinsko-americkou nebo třeba některou z asijské kuchyně, a podle toho volte přísady.
Na uvaření základního kuřecího vývaru si připravte 1 kuře, mrkev, řapíkatý celer a cibuli. Tyto suroviny stačí zalít studenou vodou tak, aby byly ponořené, přidat mořskou sůl, čerstvě drcený pepř a pozvolna táhnout asi dvě hodiny. Vývar přeceďte, zeleninu i koření odstraňte, z kuřete oberte maso a uschovejte pro další použití.
Díky výše zmíněnému postupu získáte dokonalý základ pro nejrůznější kuřecí polévky, které obměníte a vylepšíte tím, že do nich vhodně nakombinujete následující prvky. Množství je uvedeno na 1 kuře.
Zvolit můžete až 3 druhy, celkem ale 4 hrnky nakrájené či nastrouhané zeleniny.
Mrkev, cibule/šalotka, pórek, petržel/pastinák, řapíkatý/bulvový celer, fenykl.
Zvolit můžete až 3 druhy.
1–2 čerstvé chilli papričky (pokrájené), 1–2 stonky citronové trávy (rozklepané), 5cm kousek zázvoru (nakrájený na plátky), 1–2 stroužky česneku (drcený).
Zvýrazní chuť polévky a udělá vaši verzi jedinečnou. Zvolte 1–2 druhy.
1–2 bobkové listy, až 1 lžička mletého chilli, 1 hrst stonků koriandru, 8 kuliček černého pepře, 1 lžička kmínu, 1 svitek skořice, 2 lžičky nasekaného tymiánu, 2 lžičky nasekaného rozmarýnu, 8 kuliček nového koření, mletý římský kmín a podobně.
Zvolit můžete až 2 druhy.
Až 2 hrnky polévkových těstovin (nudličky, hvězdičky, písmenka), až 3 hrnky brambor (nakrájených na kostičky), až 2 hrnky konzervovaných fazolí (scezených a propláchnutých), až 3 hrnky asijských těstovin (nudle vaječné, rýžové, skleněné, soba, udon, ramen), až 2 hrnky obilovin (kroupy, krupky, bulgur, špalda), až 1 hrnek rýže (dlouhozrnné nebo natural).
Až 250 g listového špenátu (pokrájeného nahrubo), 250 g baby pak choi (čínské bílé zelí, nakrájené na nudličky), až 1,5 hrnku mraženého hrášku/fazolek, až 200 g na nudličky nakrájené kapusty, až 200 g na plátky nakrájených hub (lesní, shiitake, hlíva atd.), až 1,5 hrnku mražené kukuřice, 350 g na nudličky nakrájeného mangoldu (bez tvrdých stonků), až 250 g na poloviny rozkrojené růžičkové kapusty, až 4 hrnky krájených rajčat.
V hrnci na 2 lžících olivového či slunečnicového oleje nebo másla opékejte 4–5 minut za občasného míchání nadrobno nakrájenou zeleninu do základu (celkem až 4 hrnky o objemu 250 ml), případně další dochucovadla (lze vynechat). Přidejte špetku soli a za občasného míchání opékejte, dokud zelenina nezměkne. 30 sekund před koncem opékání můžete přidat koření (1–2 druhy). Směs opět zamíchejte.
Základ s opečenou zeleninou a rozvoněným kořením zalijte 2,5–2,8 litru připraveného kuřecího vývaru a přiveďte k varu. Vařte 20 minut, až se do vývaru přenesou všechny chutě. Pak přeceďte přes husté síto.
Získáte množství asi na 8 porcí (v případě potřeby upravte množství surovin).
Polévku si můžete schovat na druhý den nebo ji zamrazit.
Ochucený vývar nalijte zpět do hrnce. Vložte vařené kuřecí maso z vývaru, nudle či jinou vložku (zvolte 1–2 druhy) a zeleninu podle své volby (vyberte 1–3 druhy). Za občasného míchání vařte podle potřeby, až bude vše měkké.
Vmíchejte dochucovadla podle vlastní chuti. Zvolte nejvýše 4 druhy: 1–4 lžíce citronové či limetové šťávy, 1–3 lžíce sójové omáčky, ½ lžičky až 1 lžíci sezamového oleje, 1 lžičku až 2 lžíce octa (červeného, bílého, jablečného nebo balzamikového), až 125 ml smetany se šlehání, 250–300 ml kokosového mléka, 1 lžičku až 2 lžíce rybí omáčky, 1–2 lžičky chilli omáčky, 1–3 lžičky třtinového cukru, hrst nasekaných bylinek (bazalka, petrželka, koriandr, pažitka, máta, kopr).
Podle potřeby osolte a opepřete. Při podávání ozdobte. Zvolte 1–2 druhy (uváděné množství je na porci): 1 malá hrst tortillových lupínků, 1 hrst kostiček avokáda (pokapané limetou), 1 lžíce dokřupava opečené a rozdrobené anglické nebo sušené slaniny, 1 lžíce nasekané jarní cibulky, 1 lžíce strouhaného parmazánu apod.
Zdroj: Magazín Apetit