
Obalovaný květák nechte pro tentokrát stranou. Tato zdánlivě obyčejná zelenina toho totiž umí mnohem víc. Připravte z něj polévku, placičky, low carb rýži nebo ho zapečte na způsob francouzských brambor. Květák je jako stvořený pro rychlou večeři i oběd v letních horkých dnech, kdy nechcete trávit dlouhé hodiny u sporáku, a přesto máte chuť se pořádně najíst.
Donesli jste si z obchodu nebo farmářského trhu pěkný květák a nevíte, co s ním? Pokud netrváte na klasickém smaženém květáku v trojobalu, vyzkoušejte jiné úpravy. Některé recepty otevřete jednou a příště už je dáte z hlavy. Jiné budou chtít trochu pečlivosti, ale výsledek za to stojí. V každém případě platí, že květák má mnohem širší repertoár, než mu obvykle dovolíme.
Zapečený květák
Jestli hledáte jednoduchý recept na květák, u kterého nemusíte trávit příliš času a ještě se z něj nasytí celá rodina, tak jste jej právě našli. Zapečte ho podobně jako francouzské brambory, a to buď s uzeným masem, nebo zvolte vegetariánskou variantu s houbami. Zapečený květák je právě ten pokrm, kde se receptem můžete jen inspirovat a ve finále si ho pokaždé připravit jinak. Také do něj snadno zapracujete zbytky z lednice, jako jsou uzeniny, sýry i konzervovaná zelenina.
Květáková polévka tradičně i moderně
Zapomeňte na mdlou květákovou polévku ze školní jídelny a uvařte si poctivou domácí. Tajemství chuti tkví v másle a muškátovém oříšku. Navíc ji můžete ozvláštnit například pečeným česnekem, parmazánem nebo restovanými semínky či opečenými krutony nebo krupicovými noky. Pro veganskou verzi postačí rostlinné mléko nebo jen dobrý zeleninový vývar. Pokud si na českou klasiku příliš nepotrpíte a lákají vás odvážnější chutě, indická květáková polévka s panýrem si vás jednoznačně získá.
Květákové placičky na všechny způsoby
Květákové placičky jsou skvělou alternativou k bramborákům. Můžete je doplnit strouhaným sýrem, bylinkami, mrkví, nebo třeba uvařenou quinoou. Jsou ideální na oběd, večeři i do svačinového boxu. K jejich konzumaci nepotřebujete příbor, což ocení především děti. Květákové placičky skvěle fungují i pečené v troubě, bez zbytečného tuku, a sbalíte je klidně do krabičky na výlet.
Květákový mozeček: retro, které stále baví
Mozeček z květáku zažívá malou renesanci. Tahle nenápadná záležitost z dob školních jídelen se dá snadno vylepšit. Vejce, pažitka, cibulka, trocha másla nebo ghí, a rázem tu máte skvělé bezmasé jídlo. Květákový mozeček s vařenými novými bramborami je pro začátek léta jako stvořený.
Květák jako „steak“, „smažák“ i pečený v celku
Máte chuť na něco opravdu jiného? Zkuste květákový steak – silnější plátky opečené na pánvi nebo zapečené v troubě se směsí koření, třeba s harissou, kari nebo uzenou paprikou. Ještě odvážnější verzí je celý květák, pomalu pečený, do měkka a dozlatova. Zajímavou alternativou je také květák na způsob „smažáku“. Jestli vás tato lehce prapodivná úprava láká, vyzkoušejte tento recept.
Květáková „rýže“ nebo „kuskus“
Květák se dá nastrouhat nebo rozmixovat nadrobno tak, že připomíná rýži nebo kuskus. Takto upravený se používá jako lehčí příloha, základ pro salát nebo součást bowl jídel. Skvěle absorbuje chuť limetky, koriandru, zázvoru nebo sezamového oleje. Rozhodně potěší ty, kteří se stravují bezlepkově nebo dodržují low carb.
Květákové curry, tacos i hummus
Připravte květák ve stylu indického kari s kokosovým mlékem, čočkou a kořením. Nebo ho upečte na způsob tex-mex a zabalte do tortilly jako náplň do tacos. A když ho uvaříte doměkka, přidejte sezamovou pastu, citron a česnek – vznikne květákový hummus, který strčí ten klasický cizrnový do kapsy.
Užijte si květákové hody po celé léto. Inspirace je dost a kdo ví? Možná některé recepty vzniknou i spontánně, přímo u vás v kuchyni.
Zdroj: Apetit
Recepty








































