Nechte placičky na jindy – květák 24x jinak

Obalovaný květák nebo květákové placičky patří mezi oblíbené stálice v menu českých domácností. Květák však nabízí mnohem více možností využití. Zkusili jste ho někdy zapéct s jemným bešamelem nebo rajčaty? Nechte se unést chutí nevšedních květákových pokrmů a připravte si lahodný oběd třeba s vůní orientu.
- Koncem léta a v průběhu podzimu je květáková sezóna v plném proudu.
- Tato košťálová zelenina lidově nazývána karfiol nejen skvěle chutná, ale poskytuje našemu tělu nezanedbatelné množství cenných látek.
- Květák je bohatým zdrojem vitaminu C, K, vlákniny, draslíku, hořčíku, vápníku a kyseliny listové.
- Podívejte se s námi na pestré květákové recepty a připravte si chutný oběd s květákem v hlavní roli.
Květáková polévka se slaninou
Ochutnejte polévku plnou vitamínů, která si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Velkým bonusem je rychlá příprava do půl hodiny a nemusíte se bát podávat ji jako hlavní chod. Skvěle zasytí a zároveň potěší i masožravce. Křupavá slanina hraje na chuťovou notu krémové konzistenci polévky.
Květáková kari polévka
Další z řady neodolatelných polévek, které vás zahřejí v sychravých podzimních dnech. Kombinace květáku a kari je hotovou symfonií na talíři i ve vašich ústech. Sezamový olej dodá polévce příjemnou oříškovou vůni a asijskou specialitu podtrhne pořádná dávka čerstvého koriandru.
Indické květákové kari
Když ochutnáte orientální žluté kari a zavřete oči, jako byste slyšeli zvuk indické bambusové flétny bansuri. Natolik se toto jídlo blíží pravé indické kuchyni. Se zeleným hráškem a koriandrem hraje pokrm příjemnými barvami. Při vaření květáku dejte pozor, aby zůstal křehký a nerozvařil se.
Tradiční květákové placičky
Směsí podobné bramborákům, kde namísto brambor použijte květák. Jednoduché a přesto výjimečně chutné jídlo, které oživí vaše vzpomínky na dětství a prázdniny u babičky. Dopřejte si tuto českou klasiku a připravte si k ní třeba okurkový salátek nebo domácí tatarku.
Burrito miska s rýží a květákem
Moderní vegetariánská bowl s květákem a batáty je pestrou kombinací chutí, která svou čerstvostí láká už na pohled. Navíc jde o plnohodnotný bezmasý oběd nabitý vitaminy a vlákninou. Nechte se unést do tajů trendy bowls a připravte si tento havajský pokrm dle vlastní chuti.
Zapečený květák v bešamelu
Vyladěnost jemného květáku a muškátového oříšku se osvědčila v nejednom receptu. Zapečený květák v bešamelu je toho jasným důkazem. Třešničku na dortu doplňuje vyzrálý čedar, který posílí chuť omáčky a s květákem tvoří dokonalou kombinaci chutí.
Jednoduchá květáková rýže
Svěží alternativa klasické rýže v podobě květáku potěší dospělé i děti. Dejte si záležet zejména na dochucení solí a citronovou šťávou a vychutnejte si netradiční rýži ve vitariánské podobě (pozn. vitarián konzumuje pouze syrovou rostlinnou stravu).
Slaný koláč s květákem a rozmarýnem
Lahodná variace na francouzský quiche ovoněná rozmarýnem. Díky hotovému listovému těstu můžete tento slaný koláč servírovat do 20 minut a skvěle se hodí jak na rychlou večeři, tak i jako součást pohoštění pro návštěvu.
Květák jako francouzské brambory
Kromě obměny brambor za květák je recept stejný jako v případě francouzských brambor. Stejně jako u předchozích receptů jde zejména o správnou úpravu květáku, aby v receptu vynikl a nebyl rozvařený. Ochutnejte tuto alternativu klasického bramborového pokrmu, která vás svou výtečnou chutí jistě překvapí.
Nakládaný květák
Pokud už nevíte, co s bohatou úrodou květáku, vyzkoušejte nakládaný květák s mrkví. V lednici vám vydrží až 3 týdny, ale ochutnávat můžete už po 3 dnech od naložení. Skvěle se hodí k čerstvému pečivu, pečeným či vařeným bramborám nebo jako předkrm na letní grilovačce.
Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food