Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lahodné dobroty z křupavých škvarků: 25 receptů, ve kterých hrají hlavní roli

Lahodné dobroty z křupavých škvarků: 25 receptů, ve kterých hrají hlavní roli
ZDROJ: Apetit

Škvarky, zlatavé a křupavé kousky vypečeného vepřového sádla, jsou neodmyslitelnou součástí každé zabijačky. Můžete si je běžně koupit, ale také je snadno vyškvaříte doma. Vychutnejte si škvarky s čerstvým chlebem a cibulí, nebo si připravte některý z receptů z našeho výběru.

Co jsou škvarky a jak je připravit?

Škvarky vznikají během škvaření sádla – procesu, při kterém se tuk pomalu rozpouští a zbylé pevné části se promění v křupavou dobrotu. Po vyškvaření získáte nejen luxusní škvarky, ale také voňavé domácí sádlo, které využijete na smažení, ale i jako tuk do buchet a jiného pečiva.

Recepty ze škvarků, které stojí za vyzkoušení

1. Škvarky k vínu a pivu

Škvarky jsou výborné samy o sobě a ne nadarmo se jim přezdívá „moravské müsli“. Abyste jejich chuť ještě umocnili, zlehka je osolte a přidat můžete i špetku koření, velmi dobře fungují s mletou červenou paprikou. Podávejte je jako slané křupání k vínu a pivu, nebo je rozemelte s trochou sádla a namažte na chleba. Plátky cibulky a sterilovaná okurka dodají skromnému, leč luxusnímu pokrmu patřičný šmrnc.

2. Škvarková pomazánka

Škvarková pomazánka je jedna z těch pochoutek, které prostě nezestárnou. Stačí rozemlít škvarky, přidat jemně nasekanou cibuli, hořčici, sůl, pepř a pro hladkou konzistenci také trochu sádla. Škvarkovou pomazánku můžete připravit různými způsoby, a pokud patříte mezi její fanoušky, jistě máte svůj oblíbený recept. V opačném případě se od nás nechte inspirovat. Výborná je s čerstvým pečivem

3. Škvarkové pagáče a škvarkové placky

Pagáče jsou tradiční slané pečivo oblíbené především na Slovensku.  U nás je známe pod jednodušším označením „škvarkové placky“. Základní recept je velmi jednoduchý – do kynutého těsta zapracujte mleté nebo nasekané škvarky, které plackám dodají nezaměnitelnou chuť, vůni, ale také strukturu. Různé škvarkové placky a pagáče se často podávají jako chutná příloha ke klasickým českým polévkám, ale i jako originální pohoštění pro hosty.

4. Škvarkové knedlíky

Pokud hledáte něco opravdu sytého, zkuste knedlíky se škvarky. Podobně jako u špekových knedlíků stačí smíchat starší pečivo, vajíčko a škvarky, případně přisypat trochu hrubé mouky, aby těsto drželo tvar podobný tenisovému míčku a knedlíky uvařit ve vodě. Jsou ideální přílohou k pečenému masu a dušenému zelí.

  • Nebo namletými škvarky naplňte těsto na bramborové knedlíky a vytvořte obdobu plněných knedlíků s uzeným. Rázem získáte jídlo, které neprovětrá vaši peněženku a přitom nakrmí celou rodinu.

5. Salát se škvarky

Moderní pojetí škvarků! Přidejte je do míchaného salátu jako křupavou složku. Rafinovaně nahradí osmaženou slaninu, chlebové krutony nebo opražená semínka. Výborně se hodí k listovému špenátu, červené cibuli a dresinku z hořčice a medu.

6. Náplň do slaných závinů

Škvarky stejně dobře jako slaninu, šunku nebo uzené maso zakomponujete do náplně na slané záviny. Nejlépe v kombinaci s kysaným zelím, ale stejně dobře bude fungovat špenát, osmažená cibulka nebo nejrůznější druhy sýrů. Překvapením může být tento sladký závin se škvarky a meruňkovým džemem. Ač se to může zdát neuvěřitelné, chuťově k sobě ladí dokonale.

Jak skladovat škvarky, aby byly stále čerstvé?

Pro zachování chuti a křupavosti uchovávejte škvarky ve vzduchotěsné nádobě a v chladu. Pokud je chcete mít po ruce déle, jednoduše je zamrazte. Další možností je škvarky nasypat do uzavíratelné zavařovací sklenice a zalít čerstvě vyškvařeným sádlem. Získáte perfektní základ na pomazánku i škvarkové placky.

Proč jsou škvarky tak oblíbené?

Škvarky si získaly srdce mnoha gurmánů svou lahodnou chutí, ať už jako slané křupání k pivu, ale také jako základ škvarkové pomazánky, náplně do závinů nebo knedlíků. I když se kvůli vysokému obsahu tuku neřadí mezi dietní potraviny, jejich obliba také pramení z nostalgických vzpomínek na staré dobré časy. Přispívá k tomu i samotný proces škvaření sádla, který je nezapomenutelným rituálem.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova